szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Litkey Farkas irányította hajó lehúzott vitorlákkal a part felé vette az irányt. A címvédő technikai probléma miatt kényszerült a verseny feladására.

A címvédő és 11-szeres győztes Litkey Farkas irányította Evopro Katamadár technikai probléma miatt a verseny első szakaszában, még a kenesei bója előtt kiállt a versenyből a 46. Kékszalag Audi Nagydíj Balaton-kerülő vitorlásversenyen. A szervezők tájékoztatása szerint a hajó lehúzott vitorlákkal a part felé vette az irányt.

Litkey a hvg.hu-nak elmondta a probléma lényegét, eszerint az egyik árbócmerevítő kötél szakadt el, aminek nyomán megrepedt és kiugrott a helyéről egy, ugyancsak az árbóc stabilitását és megfelelő pozícióban való rögzítését biztosító alkatrész. A kormányos szerint az elszakadt kötelet még tudták volna pótolni – a versenyzők bizonyos javításokat menet közben is el tudnak végezni –, a megrepedt rúd viszont javítására azonban a vízen nincs lehetőség, így a megfelelő helyzetébe való "visszaugratására" sem. A versenyhajókon menet közben olyan erők keletkeznek és működnek ugyanis, amelyek ellenében emberi erővel lehetetlen fellépni. A címvédő hajón a repedés nyomán más sérülés nem keletkezett, bár a csapat egyes tagjai szerint sokkal rosszabbak is lehett volna a szakadás és repedés következményei.

Litkey Farkas és csapata a tavalyi Kékszalagon
©

A versenyben nagy fölénnyel vezet a 2012 óta 10:34 órás idővel abszolút rekorder, Józsa Márton kormányozta Fifty-Fifty nevű kétárbocos katamarán, amely már elérte a kenesei bóját.

A jó szélben 522 hajó vágott neki 9 órakor a Balatonfüred-Balatonkenese-Siófok-Keszthely-Balatonfüred 155 kilométeres távnak, köztük 12 többtestű vitorlás, ezek számítanak esélyesnek. Kedvező időjárás esetén befutó és csúcsdöntés már délután várható.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!