szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tiszta ráfizetés egy olimpia a rendező városnak, mert a NOB szedi le a sápot – érvel egy amerikai sportközgazdász.

Előbb-utóbb már csak nem demokratikus országok vállalják az olimpiák költségeit – jósolta egy, a holland kormány által megrendelt 2012-es jelentés. Ha nem csak Budapestre szól is az üzenet, érdemes elgondolkozni egy amerikai sportközgazdász, Andrew Zimbalist új könyvén, amely e jóslat hátterét vázolja fel. Vajon mi lehet az oka, hogy Oslo visszavonulása után a 2022-es téli olimpiára már csak Peking és a kazah Almati jelentkezik? Vajon mi lehet annak hátterében, hogy a 2004-es nyári játékokat még 12 város szerette volna megrendezni, 2020-ra már csak 5 jelentkező akadt?

Tele van a világ gyomokkal benőtt vagy legalábbis kihasználatlan sportpályákkal és stadionokkal („fehér elefántoknak“ hívják az ilyen fölösleges, félresikerült beruházásokat), amelyek mind az olimpiákra, esetleg foci-vb-kre épültek. Önmagában ez is jelzi, hogy – fenntartási költségek formájában – a világesemény még évekkel később is eszi (vagy enné, ha lenne miből) az adófizetők pénzét. Brazíliában valóra vált a jóslat: akad 40 ezer fős új stadion, amelybe a helyi második ligás csapat meccsei nagyjából másfél ezer nézőt vonzanak.

©

Zimbalist szerint bölcs városvezetők a mai körülmények között mindenképp ellenállnak a Nemzetközi Olimpia Bizottság (NOB) szirénhangjainak. A legutóbbi ritka eset, amikor egy olimpia kifizetődött, 1984 nyarán volt Los Angelesben. Azóta a NOB a televíziós bevételeknek már 70 százalékát zsebeli be (1960-1980 között csak 4 százalékát). Ráadásul Londonban (2008-ban) és Pekingben (2012-ben) a nyári játékok heteiben nem nőtt, hanem csökkent a külföldi látogatók száma.

Zimbalist azt javasolja, hogy a NOB (és a nemzetközi labdarúgó szövetség, a FIFA) szokjon le arról, hogy új létesítmények építését várja el a házigazdáktól. És persze ne hasítson ki akkora részt a bevételekből. Nem is beszélve arról, hogy átláthatóvá kellene tenni, melyik város pályázatát miért fogadták el. Nem túl reális kívánság a sporthatalmasságok egyre legendásabb korrupciós ügyei láttán.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!