szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Chuck Blazer, a FIFA végrehajtó bizottságának tagja beleegyezett, hogy az amerikai ügyészek beépített embereként tevékenykedjen a Nemzetközi Labdarúgó-szövetségben, és legalább 2011 óta együttműködött a labdarúgást átható korrupció vizsgálatában.

A Blazer által 2013. november 25-én New Yorkban aláírt 19 oldalas vádalku-megállapodás titkosítását hétfőn oldották fel, miután egy szövetségi bíró jóváhagyta öt médiaszervezet kérését, és elutasította a szövetségi ügyészek ellenvetéseit.

A megállapodás részeként, mint az iratokból kiderül, Blazer elismerte, hogy 2005 és 2010 között 11 millió dollár (mintegy 3 milliárd forint) be nem jelentett jövedelemre tett szert. A korrupt amerikai sportvezető – aki korábban az Észak- és Közép-amerikai, Karibi Labdarúgó-szövetségek Konföderációjának (CONCACAF) második számú vezetője volt – beleegyezett, hogy szükség esetén a FIFA-tól kapott nyugdíjából vonják le az amerikai állammal szembeni tartozásait, kifizetett mintegy 2,5 millió dollár (mintegy 700 millió forint) bírságot, és a jövőre nézve is elfogadta további bírságok kifizetését.

©

Cserébe együttműködéséért és azért, hogy bűnösnek vallotta magát az ellene emelt tíz vádpontban, az amerikai kormány megígérte, hogy jelentősen enyhítik a büntetését – derül ki a titkosítás alól feloldott vádalkuból.

Két nappal a FIFA május végi tisztújítása előtt Zürichben hét magas rangú FIFA-tisztségviselőt tartóztattak le korrupció, zsarolás, csalás és pénzmosás vádjával. Velük együtt összesen 14 FIFA-tisztségviselőt és cégvezetőt vádolt meg 47 vádpontban az amerikai igazságügyi minisztérium, egyebek között bűnszövetkezet működtetésével, amelyhez több mint 150 millió dollárnyi vesztegetési pénz futott be. Ugyanaznap a svájci ügyészség bejelentette, hogy büntetőeljárást indított a 2018-as oroszországi és a 2022-es katari világbajnokság odaítélése kapcsán.

A botrány miatt hétfőn újabb szervezet, az oslói Nobel Békeközpont szakította meg együttműködését a FIFA-val. A központ és a világ labdarúgását irányító szervezet vezető testületei 2012 óta voltak egymás partnerei a "kéznyújtás a békéért" nevű kezdeményezésben, amely arra irányult, hogy a csapatkapitányok és a bírók üdvözöljék egymást minden mérkőzés előtt és után.

Hedonistából tégla

Chuck Blazer a FIFA botrányának egyik kulcsfigurája. Egy kaliforniai ellenőrnek 2011-ben tűnt fel, hogy a nagy lábon élő férfi 18 éve nem nyújt be szja-bevallást, Blazernek pedig bőven volt a rovásán ahhoz, hogy vádalkut kössön. Nemcsak beszélt, hanem egy kulcstartóba épített felvevővel FIFA-potentátok beszélgetését is rögzítette a 2012-es londoni olimpia idején, és máskor is – írta róla a HVG 23. száma. Azt még nem tudni, hogy pontosan milyen információkhoz juttatta a nyomozó hatóságokat, de Blazer pályafutása önmagában is vádirat a FIFA működése ellen.

Blazert 1984-ben nevezték ki a sportággal akkor még csak ismerkedő USA labdarúgó-szövetségének alelnökévé, ebbéli tisztségében lett az észak- és közép-amerikai, valamint karib-tengeri országokat tömörítő konföderáció (CONCACAF) vezetőségének tagja és barátkozott össze a történelemtanárból Trinidad és Tobagó-i szövetségi korifeussá előlépett Jack Warnerrel, akit a segítségével 1990-ben a regionális szervezet elnökévé választottak. Hálából Warner rögvest kinevezte főtitkárrá Blazert, aki aztán megállapodott arról, hogy a cége tíz százalékkal részesedik minden olyan tévéközvetítési és szponzori szerződésből, amelyet a CONCACAF köt.

A CONCACAF adminisztrációs központját Blazer Nicaraguából New Yorkba költöztette, élvezte az életet: magánrepülővel utazott, a legelőkelőbb éttermekbe járt és prominens személyiségekkel vette körül magát. A vádalku nyomán 2013-ban bűnösnek vallotta magát sikkasztásban, pénzmosásban és adócsalásban, és kifizetett 1,9 millió dollárt. Amikor elítélik, újabb büntetés vár rá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!