Dercsényi Dávid
Dercsényi Dávid

Legyen-e videobíró a fociban? Ártott-e a sólyomszem bevezetése a tenisznek? A sportok hagyományát sokan féltik. Pedig a tenisz a kezdetekkor szinte követhetetlenül bonyolult játék volt, és a foci középkori elődje is manapság legfeljebb az ultrák összecsapásaihoz mérhető. De tudta, hogy vannak, akik a tradíciókat változatlan, vagy legalábbis némileg humanizált formában fenn akarják tartani? Ők a valódi sportolók.

A New Yorker magazin számolt be Claire Fahey történetéről, aki a valódi tenisz csillaga. Hogy a nevét még valószínűleg nem hallotta a kedves olvasó, és hogy Serena Williamsszel sem csapott még össze, annak az az oka, hogy Fahey egyike azon pár tucat női valóditenisz-játékosnak, akik ma is űzik ezt az exkluzív sportot. A világon összesen 43 ilyen pálya található, és összesen két olyan női versenyző, akik abból élnek, hogy teniszeznek.

Jeu de paume a XVII. században
©

De milyen is ez a játék? A valódi tenisz a XVI-XVIII. századi játék, a jeu de paume szabályait követi. Történelmi tanulmányainkból emlékezhetünk a labdaházi esküre: a francia forradalom kezdetét kijelölő esemény, amikor a harmadik rend tagjai, akik nem tehették be a lábukat a Nemzetgyűlés épületébe, a labdaházban tették le esküjüket, hogy létrehozzák a királyság alkotmányát. Nos, a labdaház volt az a terem, ahol a korabeli teniszt játszották, az elit sportját. A modern tenisznek, amit ma is ismerünk Federerestül, Nadalostul, Williamsestül, csak 1874-ben adta át a helyét. A valódi teniszt, az Igazit, már csak a fanatikusok és csodabogarak művelik.

Bonyolult és még nem is látványos

Ebben a sportban ugyanis alig van pénz, mivel a tévék sem sietnek közvetíteni. Sokkal bonyolultabbak a szabályok, kevésbé látványos a játék. Ez a sport olyan, mintha a squash-t, a mai teniszt és a sakkot egyesítenénk. Például ha a labda kétszer pattan, az még nem jelent automatikusan pontot a játékosnak, hanem térfélcsere következik, és a fogadónak meg kell próbálnia a hátsó falhoz az ellenfél kettős pattanásánál közelebbi kettős pattanást elérni – pofonegyszerű, nemde? A nehéz faütőkkel sem olyan egyszerű megütni a nehéz, kevésbé felpattanó labdákat. A játékban ennek köszönhetően nagyobb szerepe van a taktikának. A pálya ebben segít: a falakra, ablakokra is üthető a labda, a plafonnál pedig kitüremkedéseken kaphat gellert a labda. A háló középen lecsüng, ellentétben a mai tenisszel.

©
A mai erőviszonyokra jellemző, Fahey olyannyira egyeduralkodóvá vált a nők között, hogy most a férfiak között akar indulni, de Polgár Judit-szerű karrierre nincs nagy esélye, ugyanis a férfiak gyorsabbak, nagyobbakat ütnek, de azért akár még köztük is megállhatja a helyét. A férje, Rob Fahey a sport állócsillaga: 1994 óta ő a világbajnok, pedig már 47 éves. A valódi tenisznek van szövetsége is, és ugyanúgy rendezik a tornákat, mint az ATP vagy a WTA. A sport leginkább Ausztrália, Nagy-Britannia, Franciaország és az USA területén dívik.

Őrültek? Különcök? Akárhogy is, azért abban van valami, hogy az ember pontosan úgy játszhat valamit, mint az elődei mondjuk a 17. században... Vajon melyikük lehetett volna a Napkirály kedvence?

A halálos röpi

Az olmékoknak és aztékoknak is megvoltak a maguk Messijei és Neymarjai, ezek a közép-amerikai indián kultúrák labdajátékban alkottak maradandót. Igazi stadionsport volt ez, minden eseménye nagy tömegrendezvény is volt egyben. A pályát két oldalról lejtős kőfalak övezték, és a város szent részéhez tartoztak. Így nem meglepő, hogy a meccsek olykor emberáldozatba torkollottak. A játék előképe a maja mitológiában két isten labdajátéka volt, a vesztesnek levágták a fejét. Számos pálya megmaradt a mai napig Amerika-szerte, van, amelyik 146 méter hosszú, 36 méter széles.

A pontos szabályokról nem lehet tudni, a pálya szélén lévő függőleges falon található kőgyűrűbe kell a labdát bejuttatni. Ami nem is olyan egyszerű, mert a kezet nem lehet használni, csak a lábat, könyököt, vállat (egyes változatokban botot is). 2-3 fős csapatok küzdöttek. Mind férfiak. A labdajátékot i. e. 2500 és 100 között találták fel, és i. sz. 300-900 között élte virágkorát. A labda is elég brutális volt: 10-30 cm-es átmérőjű, 0,5-3,5 kg nehéz gumigömb, ami könnyen csontot is törhetett. A játékosok lehettek foglyok vagy rabszolgák, de profik is.

Ezt a játékot ma is játsszák. Mexikóban bemutató céllal, a tradíciókra hivatkozással, természetesen a vesztes csapat lefejezése nélkül. A versenyzők díszes népviseletben nyomják le a meccseket.

Az olasz történelmi foci – könyöklés elmaradásáért sárga

Firenzében minden júniusban focimeccset rendeznek. Mármint a calcio storico, az olasz középkori foci szabályai szerinti összecsapást. És tényleg az: a kétszer 27 játékos a Santa Croce téren úgy játszik, hogy nincsenek szabályok – megengedett minden, egymás rugdosása, ütlegelése, hogy megszerezzük a labdát. A játék olyan kemény volt, hogy Franciaország királya, III. Henrik 1574-ben kijelentette: ez a foci „háborúnak túl kevés, játéknak túl brutális”. Aki megszerzi a labdát, és be tudja pottyantani a pálya végi kis hálós rekeszbe, az gólt szerez (tulajdonképpen touchdown), de valószínűleg az efelett érzett öröm nem olyan őszinte – vagy még jobban felerősödik a nagy fájdalomtól. És ez 50 percen keresztül tart.

A meccs persze látványra inkább alvilági leszámolásnak tűnik, mint valódi focimeccsnek.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Kötelező lesz szeptembertől a bárányhimlő elleni oltás

Kötelező lesz szeptembertől a bárányhimlő elleni oltás

Kellemetlen ember, mégis megkapta a legmagasabb francia kitüntetést

Kellemetlen ember, mégis megkapta a legmagasabb francia kitüntetést

Ketten megsérültek, amikor egymásba futott két autó Zuglóban

Ketten megsérültek, amikor egymásba futott két autó Zuglóban

Munkagép és autó is lángolt ma az országban

Munkagép és autó is lángolt ma az országban

Meghalt a Celtic Glasgow BEK-győztes csapatkapitánya

Meghalt a Celtic Glasgow BEK-győztes csapatkapitánya

Feltűnik a Sesame Street vicces bábja a Trónok Harcában, és megoldja a trónviszályt

Feltűnik a Sesame Street vicces bábja a Trónok Harcában, és megoldja a trónviszályt