szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Litkey Farkas és csapata nyerte az idei Kékszalagot, a tavalyi győztes Fifty-Fifty előtt. A kormányos immár 12-szeres győztes.

A katamarános éra első Litkey-győzelme született a 48. Kékszalagon, most minden összejött a a verseny előtt 11-szeres győztes kormányosnak. Litkeyék 8 óra 34 perc 06 másodperc alatt tették meg a csaknem 160 kilométeres távot. A második helyezett, Józsa Márton által kormányzott Fifty-Fifty csapatát 5 perccel és 45 másodperccel előzték meg.

A harmadik helyen a Extreme Sailing Team érkezett a célba Kaiser Kristóf kormányzásával.

A győztes Decision 35 típusú katamarán
©

Előzetesen sokan féltették a többtestű, sebességre optimalizált, de sérülékeny hajókat a rajt előtti éjszaka bejött vihar nyomán a verseny napjára tartós maradt erős – átlagosan 20-40 kilométeres, de időnként erősebb – széltől. A katamaránok és a rajtuk hajózó csapatok azonban urai voltak a helyzetnek és stabilan vitorlázták meg az egyébként a Kékszalagon valóban régen látott erős szelet.

A győztes Festipay nevű Litkey-egység még odafelé a Keszthelyi bója előtt vette át a vezetést és előnyét nagyon stabilan végig növelve magabiztosan győzött a legrégebbi és leghosszabb európai tókerülő versenyen.

A győztes kormányos nyilatkozata szerint hajója – a Decision 35 típus a genfi-tavi Bol 'D Or tókerülő versenyek sztárja – egyik szélerőben sem a leggyorsabb, de minden szélerőben a leggyorsabbak között van, azaz átlagban talán a legjobb teljesítményre képes, főleg a változatos szelekről híres Balatonon.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!