szerző:
hvg.hu

Az orosz paralimpikonokat is elérte a doppingvád.

Augusztusban kiderül, hogy az orosz doppingválság miatt a paralimpikonjaikat is kitiltják az olimpiáról – írja a BBC. A Nemzetközi Paralimpiai Bizottság ugyanis eljárást kezdeményezett, miután egy kanadai professzor jelentése szerint az ország 2011. és 2015. között államilag támogatott doppingprogramot tartott fenn.

Richard McLaren megerősítette Grigorij Rodcsenkovnak, a moszkvai doppinglabor volt vezetőjének szavait, miszerint államilag ellenőrzött doppingolás zajlott a szocsi téli olimpián. Rodcsenkov kijelentése konkrét neveket nem tartalmazott. Mc Laren jelentése azt is hangsúlyozza, hogy a doppingolás nem korlátozódott az olimpikonokra, és hogy a rendszert 2010-et követően kezdték kiépíteni. Az ellenőrzéseket úgy tudták kikerülni, hogy kicserélték a vizeletmintákat, és eltűntették a sportolók valódi vizeletét, a gyanú szerint a paralimpikonok között is van 35 olyan, akinek eltűnt az eredeti mintája.

A Nemzetközi Paralimpiai Bizottság elnöke, Sir Philip Craven szerint McLaren megállapításai komoly aggodalomra adnak okot. Közben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság közben azt fontolgatja, hogy kollektív tilalmat léptett életbe minden orosz versenyzővel kapcsolatban. Erről már vasárnap dönthetnek. Amennyiben az oroszokat felfüggesztik, 21 napjuk lesz fellebbezni.

Korábban írtuk:

 

Kizárják az összes oroszt a riói olimpiáról?

Az orosz sportolók valamennyi nemzetközi versenytől eltiltását javasolja a Nemzetközi Doppingellenes Szervezet (WADA). Az augusztusi riói olimpiai játékokra is vonatkozó kezdeményezést már kedden megvizsgálja a Nemzetközi Olimpiai Bizottság. A WADA szerint az orosz sportolók tömegesen és állami segédlettel doppingoltak.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Egy év alatt csaknem 100 millió forint vesztesége lett a vizes vb-t szervező cégnek

Egy év alatt csaknem 100 millió forint vesztesége lett a vizes vb-t szervező cégnek

Ilyet még nem látott: árkot és kazánt szenteltek Magyarországon

Ilyet még nem látott: árkot és kazánt szenteltek Magyarországon

Hiába készül a legtöbb játék Kínában, a magyar gyerekek nem ezekkel játszanak

Hiába készül a legtöbb játék Kínában, a magyar gyerekek nem ezekkel játszanak

Bikinis és félmeztelen Mikulások kocogtak a belvárosban (fotók)

Bikinis és félmeztelen Mikulások kocogtak a belvárosban (fotók)

Elmaradhat a Brexit-szavazás a brit parlamentben

Elmaradhat a Brexit-szavazás a brit parlamentben

Ezer fülesbagoly szállta meg Túrkevét

Ezer fülesbagoly szállta meg Túrkevét