szerző:
hvg.hu

Minden idők egyik legeredményesebb úszója élete negyedik olimpiáján jutott a csúcsra. Vegyen egy nagy levegőt, mert csak akkor tudja végigolvasni ennek a nem mindennapi pályafutásnak a fontosabb állomásait.

A riói olimpia első napján fantasztikus idővel aranyérmert szerző úszó 1989-ben születtet. Hosszú ötszörös világbajnok és kilencszeres Európa-bajnok. Hat aranyérmet, öt ezüstöt és két bronzot nyert rövidpályás világbajnokságokon, és ő az első olyan versenyző, aki egy időben tartja a világcsúcsot rövidpályán mindhárom vegyesúszó-számban.

Világversenyeken gyűjtött érmeit tekintve ő jelenleg a legeredményesebb magyar úszó.

Első komolyabb sikereit is rövidpályán érte el. 2003-ban rövidpályás magyar bajnok volt 400 méter vegyesen, a következő évben pedig megszerezte első nemzetközi felnőtt versenyes érmét: a bécsi rövidpályás Európa-bajnokságon lett bronzérmes 400 méter vegyesen.

Ugyanebben az évben kijutott az olimpiára is, de ott 200 gyorson csak a 31. helyet szerezte meg.

A 2005-ös ifi Eb-n három aranyérmet nyert. A rövid pályás Eb-n 200 vegyesen nyolcadik, 400 vegyesen ötödik volt. Ezt követően a 2008-as eindhoveni Európa-bajnokságon lehetett újra eredményeiről hallani, ahol 400 méter vegyesen ezüstérmet szerzett. Ebben az évben újra szerepelt az olimpián, ám 400 vegyesen nem sikerült tovább jutnia az előfutamból, míg 200-on a 17. helyezett lett.

A nagy áttörést 2009 hozta meg, amikor a római világbajnokságon 400 vegyesen 4:30,31 perces idővel – új világbajnoki- és Európa-csúccsal – lett aranyérmes, míg 200 vegyesen és 200 pillangón bronzérmet szerzett. A 2010-es budapesti Európa-bajnokságon 400 méteres vegyes úszásban ezüstérmes, a rövidebb távon és 200 pillangón pedig Európa-bajnok lett. Ezenkívül tagja volt a szintén aranyérmes női 4×200-as gyorsváltónak is.

A 2011-es vb-n 200 m vegyesen hatodik, 200 m pillangón 19., 400 m vegyesen 15., a 4×200 méteres gyorsváltóban ötödik volt. A 2012-es Európa-bajnokságon 200 m pillangón, valamint 200 és 400 m vegyesen aranyérmes, a 4×200 m gyorsváltóval második, a 4×100 méteres gyorsváltóval negyedik, a 4×100 m vegyes váltóval hatodik lett.

A londoni olimpián a 400 méter vegyesen negyedik, 200 vegyesen a nyolcadik, 200 méter pillangón pedig kilencedik lett.

©

Hosszú Katinka 2008 őszétől a Los Angeles-i University of Southern California pszichológia szakos hallgatója lett, egyetemi éve alatt az Egyesült Államokban is készült a versenyekre, Dave Salo irányításával. A londoni olimpia óta edzéseit férje, Shane Tusup irányította, de 2013-tól a Vasas SC színeiben versenyez.

2012 őszén, a rövid pályás világkupán a nők között összetettben az első helyen végzett, majd a rövidpályás Európa-bajnokságon aranyérmes lett 200 méter pillangón, 100 és 200 méter vegyesen is. Ezen kívül rajthoz állt még 400 vegyesen is, ahol végül második lett, továbbá úszott a 200, 400 és 800 méteres gyors számokban is.

A 2013-as világbajnokságon 200 és 400 méter vegyesen is aranyérmet szerzett, 200 méteres pillangón harmadik és 200 háton pedig hatodik lett.

A világbajnokság után a rövid pályás világkupa eindhoveni állomásán két nap alatt négyszer úszott világcsúcsot. A 200 és 100 méteres vegyesúszás rekordját is egy napon belül kétszer döntötte meg. nem sokkal később 400 méteres vegyesen is világcsúcsot úszott, ezzel pedig úszótörténelmet írt: ő lett az első versenyző, aki rövidpályán mindhárom vegyesúszó-szám világrekordját egy időben tartja.

Az év végén a Nemzetközi Úszószövetség 2013 legjobb európai úszónőjének választotta.

A 2015-ös kazanyi világbajnokságon 2:06,84-es Európa-rekorddal jutott be a 200 m vegyesúszás döntőjébe, ahol új világcsúcs idővel (2:06,12) megtartotta korábbi világbajnoki címét. 400 vegyesen is megvédte bajnoki címét, így jelenleg ő az egyetlen magyar úszó, aki három egymást követő világbajnokságon is nyert ugyanabban a számban. (Korábban Darnyi Tamás két világbajnokságon szerzett ugyanabban a számban – 200 és 400 méteres vegyesen – aranyat, míg Egerszegi Krisztina 200 háton háromszor nyert olimpiát – 1988-ban, 1992-ben és 1996-ban – világbajnokságot csak 1991-ben nyert, igaz akkor két számban is. )

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Mert pont egy iskolai sütivásár hiányzik még a decemberi hajtásban!

Mert pont egy iskolai sütivásár hiányzik még a decemberi hajtásban!

Terrortámadás a strasbourgi karácsonyi vásárban: három halott, az elkövető még mindig szökésben

Terrortámadás a strasbourgi karácsonyi vásárban: három halott, az elkövető még mindig szökésben

Az autós embléma, amit mindenki látott már, mégsem ismerik igazán

Az autós embléma, amit mindenki látott már, mégsem ismerik igazán

Plagizált pályázattal jelentkező iskolaigazgató-jelöltet támogatnak a fideszesek Szigetszentmiklóson

Plagizált pályázattal jelentkező iskolaigazgató-jelöltet támogatnak a fideszesek Szigetszentmiklóson

Látványos újdonság jön a Facebookra, most már biztosan nem felejti el a fontos évfordulókat

Látványos újdonság jön a Facebookra, most már biztosan nem felejti el a fontos évfordulókat

Videó: Ömlik a láva az Etnából

Videó: Ömlik a láva az Etnából