szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Szilágyi Áronnak köszönhetően újabb aranyéremnek örülhetett Magyarország, de a szerdai nap a pólósok újabb döntetlenje, Tóth Krisztián kifakadása és a Verrasztó-testvérek visszalépése miatt is emlékezetes marad. Az olimpia ötödik versenynapja után az ötödik helyen állunk az éremtáblázaton.

A magyarok csütörtöki és péntek hajnali programját itt találja.

Itt felidézheti a szerdai nap eseményeit percről percre.

Magyar szempontból nem igazán indult jól a szerdai nap: a délutáni vízilabdameccsen Görögországgal kerültek szembe férfi pólósaink, de a szerbek és az ausztrálok elleni ikszek után harmadjára is csak döntetlenre futotta, 8-8 lett a végeredmény. „Ez a sorsunk, úgy látszik, hogy ennyire nehéz és rögös úton kell előre jutnunk” – nyilatkozta a meccs után Benedek Tibor szövetségi kapitány.

©

Aztán, mint kiderült, ez sem igazi tragédia, ugyanis az esti mérkőzésen Brazília hatalmas meglepetésre 6-5-ös győzelmet aratott Szerbia felett, így a hazaiak 6 ponttal vezetik az A csoportot három forduló után. A csoport jelenlegi állása: 1. Brazília 6 pont, 2. Görögország 4, 3. Ausztrália 3 (24-23), 4. Magyarország 3 (30-30), 5. Szerbia 2, 6. Japán 0.

Az éremesélyesként induló cselgáncsozó, Tóth Krisztián végül a nyolcaddöntőben kiesett a tornáról, de mégsem ezzel, hanem az utána tett nyilatkozatával hívta fel magára a figyelmet. "Nem tudom, hogy ez közép-európai vagy magyar betegség-e, de akivel a faluban beszélgettem ezekről, mindenkit agyonnyom az olimpia" – fogalmazott a 22 éves sportoló.

©

"Otthon senkinek nem felel meg semmi. Nem tudom, hogy ez minek köszönhető. Mi az országot képviseljük, tudása legjavát szeretné szerintem mindenki kiadni, aki itt van. Nyilván van, akinek ez arra elég, hogy három-négy olimpiai bajnoki címet szerezzen, van akinek arra, hogy kijutott..." – tette hozzá Tóth.

Vitorlásaink is tovább versenyeztek, a finndingis Berecz Zsombor négy futam után a 11. helyen áll összesítésben, a 18 éves Érdi Mária a 17. helyen áll a Laser Radial hajóosztályban, Vadnai Benjámin pedig a Laser Standard összesítésében a 28. helyen tartózkodik.

©

Szerdán minden reményünk a londoni olimpia után címvédőként érkező Szilágyi Áronban volt, aki először a dél-koreai Kim Jung Hvant győzte le a végletekig feszített elődöntőben, majd a döntőt nagy magabiztossággal hozta 15-8-ra az amerikai Dary Homer ellen, így megszerezte Magyarország ötödik riói aranyérmét.

"Asszóról asszóra vívott jobban, hasonlóan a londoni olimpiához. Kárpáti Rudi volt legutóbb, akinek sikerült a címvédés kardban, 1956-ban és 1960-ban, Áron most hasonló klasszis lett, mint Kárpáti” – mondta a győzelem után Kamuti Jenő korábbi olimpikon.

©

Riói tudósítónknak Szilágyi azt nyilatkozta, hogy "Ez egy nagyon nehezen megnyert olimpiai arany volt, mind fizikálisan, mind mentálisan rettenetesen elfáradtam, kiadtam magamból a maximumot az asszóban, nehéz pillanatokat kellett megoldanom. Örülök annak, hogy bár talán most nem voltam olyan állapotban, mint Londonban, a küzdeni tudással, a tudatos koncentráció erősítésével és jó taktikaválasztással sikerült megoldanom az asszókat."

Később jött a hír, hogy miután Verrasztó Dávid már délelőtt visszalépett a 200 méteres vegyesúszástól – Hargitay András szövetségi kapitány szerint az úszó jelenlegi lelkiállapotában "semmiképpen sem tett volna jót ez a szám" –, testvére, Evelyn is visszamondta a 4x200-as váltóban való indulást, így Jakabos Zsuzsanna indult helyette a hajnali versenyen.

©

Az így a Jakabos Zsuzsanna, Késely Ajna, Kapás Boglárka, Hosszú Katinka felállásban induló csapat végül a hatodik, pontszerző helyen végzett a döntőben.

Cseh és Risztov is rajthoz áll a hatodik napon - a magyarok csütörtöki programja

Cseh László, Risztov Éva az úszók között és persze Hosszú Katinka ma is. A női vízipólósok a spanyolokkal játszanak. De jön még Joó Abigél cselgáncsozó, folytatják a versenyzést a vitorlások, de lesz még magyar érdekelt sportlövészetben, evezésben és tollaslabdában az olimpia hatodik versenynapján.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Alaposan kitakarítják a Fehér Házat Trumpék után

Alaposan kitakarítják a Fehér Házat Trumpék után

Közel ezer tőből álló kannabiszültetvényt talált a rendőrség egy remeteszőlősi ház pincéjében

Közel ezer tőből álló kannabiszültetvényt talált a rendőrség egy remeteszőlősi ház pincéjében

400 ezer éve az ősemberek is téli álmot aludhattak

400 ezer éve az ősemberek is téli álmot aludhattak