szerző:
hvg.hu

Usain Bolt behúzta a 200 métert is, így jó úton halad az újabb triplázás felé Rióban is, de magyar szempontból Kozák Danuta volt a nap hőse. Egyéniben fölényesen diadalmaskodott, ezzel ő vált minden idők legeredményesebb magyar kajakos olimpikonjává. Összefoglaló az olimpia 13. versenynapjáról.

Magyar szempontból fantasztikusan indult a csütörtöki versenynap, hiszen amit (nem is annyira titkon) mindenki remélt, megtörtént: a kajak-kenu program aznapi utolsó döntőjében Kozák Danuta ellentmondást nem tűrően, egy hajóhossznyi előnnyel nyert aranyérmet 500 kajak egyesben. Az Újpest versenyzője Rióban már második, pályafutása alatt negyedik aranyát gyűjtötte be, egyben Magyarország 175. aranyérmét, és 500. érmét is megszerezte.

A kajakos a verseny után úgy nyilatkozott: "Nem is igazán foglalkoztam a többiekkel, a pályámra figyeltem. Kétszáznál érzékeltem, hogy valószínűleg elöl vagyok, de nem láttam igazából. Örülök, hogy meg tudtam csinálni, amit gyakoroltunk, és most már itt voltam maximális erővel, lélekkel, szívvel". Ezzel utalva arra, hogy a versenyek előtt egy vírussal is meg kellett küzdenie Rióban.

©

Ezzel az eredménnyel Kozák Danuta minden idők legnagyobb magyar kajakos olimpikonjává vált, sőt már a hatodik a magyar olimpiai örökranglistán.

Még két döntőben voltak érdekeltek magyarok ezen a napon: a férfi kajak kettes 1000 méteres döntőjében Hufnágel Tibor és Ceiner Benjámin a 7., míg 200 méteren az olimpiára beugró páros, Molnár Péter és Tótka Sándor a 4. lett.

A férfivízilabda-válogatottnak a nagy csalódás, a Montenegrótól elszenvedett vereség után kellett bizonyítani a házigazda brazilok ellen, és Szivósék nem ismertek kegyelmet: erődemonstrációt tartottak, és végül 13-4-re nyertek, ezzel az 5-6. helyért játszhatnak később a görögökkel.

"Ez nálam minimum szánalmas" - kommentelők miatt akadt ki az olimpiai bajnok vízilabdázó

Kiss Gergely, a Sydney-ben, Athénban és Pekingben aranyérmes férfi vízilabda-válogatott korábbi játékosa egy televíziós műsorban értékelte a férfi és női pólósaink olimpiai teljesítményét, és elmondta, hogy mit gondol az interneten okoskodó szurkolókról.

Triatlonban a férfi verseny minden idők legjobb magyar eredményével zárult, ugyanis ifj. Faldum Gábor kiváló teljesítménnyel 20. lett, míg Tóth Tamás a 33. helyen végzett.

Csütörtökön elkezdték riói szereplésüket a női öttusázók is, és a vívást követően a világbajnok Kovács Sarolta a 15., Földházi Zsófia pedig a 33. helyen áll. A verseny pénteken folytatódik, és győztest is hirdetnek a nap végén.

A női birkózóknál a 63 kg-os kategóriában szereplő Sastin Marianna a selejtezőben kikapott Inna Trazsukovától, 17. lett, edzője a verseny után fakadt ki. Valamivel szerencsésebben járt a 75 kg-osok között Németh Zsanett, aki bár honfitársához hasonlóan elbukta a selejtezőben a meccsét az olimpiai ezüst- és bronzérmes Guzel Manyurovával szemben, legyőzője beverekedte magát a fináléba, így Németh a vigaszágra került, ahol kikapott, így 10. helyen végzett.

Németh Zsanett koncentrál
©

Női magasugrásban a selejtezőben volt érdekelt Szabó Barbara, aki a selejtezőszinttől messze elmaradva – négyes holtversenyben – 32. lett.

Aztán magyar idő szerint már péntek hajnalban jött, amire az egész világ várt: a jamaicai Usain Bolt esélyeshez méltóan megnyerte a férfi 200 méteres síkfutást is a riói olimpián, és megszerezte pályafutása nyolcadik aranyérmét. Ezzel már az örökranglista tizedik helyén áll.

 

Usain Bolt, az „egyszerlassú" ember, aki egy háziért eltitkolta barátnőjét

Nagy jellemként írják le szerettei és versenytársai a 100 méteres síkfutásban sorozatban a harmadik aranyérmét besöprő Usain Boltot, aki ma ismét fut, a 200 méteres síkfutás előfutamában. A nyilatkozatai alapján azért kevésbé szerénynek tűnő Boltnak jó esélye van arra, hogy 200 méteren és a 4x100-as váltóban is sorozatban harmadszor is aranyérmes legyen.

Bolt 2008-ban Pekingben, 2012-ben Londonban megnyerte a 100 és a 200 métert, valamint tagja volt a 4x100-as váltónak. Most Rióban is triplázásra készül, eddig a két egyéni sprintszám elsőségét szerezte meg.

 

Érmet szerezhetnek a pólósok és Pars is - a pénteki program

Magyar idő szerint délután tovább folytatódnak a kajak-kenu versenyek az előfutamokkal, több magyar egységgel, a női vízilabdázók pedig életük egyik legfontosabb meccsére készülnek az oroszok ellen. Éjjel is folytatódnak az izgalmak, hiszen női öttusában és férfi kalapácsvetésben is eldől minden.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Két magyar városban egészségtelen, négyben kifogásolt a levegő minősége

Két magyar városban egészségtelen, négyben kifogásolt a levegő minősége

A győri rendőrök biztosan nem nyomoznak a Borkai-ügyben

A győri rendőrök biztosan nem nyomoznak a Borkai-ügyben

Összeszakadt egy víztározó gátja Oroszországban, többen meghaltak

Összeszakadt egy víztározó gátja Oroszországban, többen meghaltak

Drámai hatását mutatták ki a légszennyezettségnek

Drámai hatását mutatták ki a légszennyezettségnek

Összecsaptak a metrójegyár-emelés miatt tüntetők a rendőrökkel Chilében

Összecsaptak a metrójegyár-emelés miatt tüntetők a rendőrökkel Chilében

Már nyolc halálos áldozata van a chilei zavargásoknak

Már nyolc halálos áldozata van a chilei zavargásoknak