szerző:
MTI

Jelentősen tehermentesül a MOB azzal, hogy a módosuló sporttörvény korábbi feladatainak jó részét a sportállamtitkársághoz utalja – mondja a sportért felelős államtitkár.

A kormány hétfőn terjesztette be a sporttörvény módosításának javaslatát az Országgyűlésnek, Szabó Tünde ezután nyilatkozott az MTI-nek. A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) szakmai munkája a módosítást követően alapvetően sportszakmai javaslattételre, szakmai koncepciók megalkotására, valamint az abban való közreműködésre irányul majd.
    
Az államtitkár emlékeztetett: a kormány felülvizsgálta a jogszabály legutóbbi, 2011-es átfogó módosítása óta eltelt időszakot, s megállapította, hogy az egycsatornás finanszírozási rendszer az azóta elindított nagyszabású sportágfejlesztési programok miatt nem tudott megvalósulni.

"A törvény mostani módosításával elő tudjuk segíteni a sportigazgatásban az egycsatornás finanszírozási rendszert, ami annyit tesz, hogy a sportállamtitkársághoz kerül a teljes finanszírozás, a tervezés, az elosztás, a felhasználás, az elszámoltatás és az ellenőrzés. Ezzel a MOB-ot jelentős mértékben tehermentesítjük, s ezáltal jobban előtérbe kerül a sportszakmai munka végzése" – mondta, emlékeztetve arra is, hogy 2024-ben Budapest olimpiát szeretne rendezni. "E feladatok is a MOB-on keresztül valósulnak meg, a sporttörvény módosításával még hatékonyabban fog tudni együttműködni a 2024-es olimpiai pályázat előkészítésében érintett szervezetekkel a Magyar Olimpiai Bizottság."

Lefokozzák a NOB-ot a gyenge riói szereplés miatt

Orbán Viktor elégedetlen volt a rióban szerzett érmek számával, az Emmi alá tartozó sportot felügyelő államtitkárság kaphatja meg a NOB legfontosabb feladatait.

Szabó Tünde arról is beszélt, hogy a sport területén működő szervezeteket szintén megerősítik. "A jelenleg a MOB alatt tevékenykedő tagozatokat kiemeljük és önállóvá tesszük köztestületi rendszert alakítva ki, így a MOB csak és kizárólag az olimpiai és élsporttal kell, hogy foglalkozzon. Az eddigi tagozatokból négy köztestület jön létre: a verseny- és élsporté, vagyis az olimpiai sportágaké, a nem olimpiai sportágaké, továbbá a fogyatékkal élőké, valamint a diák-, hallgatói és szabadidősporté. Mindegyik külön-külön is megerősödik, amivel a sportszakma sokkal jobban fog érvényesülni" – jelentette ki Szabó Tünde.
    
Azt is elmondta, hogy egy hónapja a kormánytól feladatul kapták: fordítsanak nagy hangsúlyt az utánpótlásképzésre. "Ezért nemzeti utánpótlás-nevelési feladatokat ellátó helyettes államtitkárság jön létre, a terület kiemelt fontosságának megfelelően" – közölte az államtitkár, hozzátéve: vannak olyan, esetenként csaknem tizenöt évvel ezelőtt elindított programok, amelyek felülvizsgálatra szorulnak. Ilyen például a Sport XXI, a Héraklész-program, a Bajnok- és Csillagprogram, a sportiskolai programok, hiszen ezek az azóta elindított sportágfejlesztési programokkal átfedésben lehetnek. "Ennek legfontosabb üzenete: megerősíteni az utánpótlást!" – hangsúlyozta Szabó Tünde.
    
Kitért arra, hogy a törvényben benne vannak a nemzeti sportinformációs rendszer megalkotásának feladatai is. "Ezt 2004 óta minden szféra meg akarta valósítani, de nem sikerült. Most az egycsatornás rendszer révén és az új sportigazgatással ez is könnyebben fog tudni megvalósulni" - mondta Szabó Tünde.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!