szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Lemondott a sportági szövetség elnökségében betöltött posztjáról Ungvári Miklós. Döntését egyebek mellett azzal indokolta, hogy megalázóak a feltételek, túl sok a politika és személyes érdekek vezérlik a szervezeten belül a mindennapokat.

Az olimpiai ezüstérmes, háromszoros vb-bronzérmes és háromszoros Európa-bajnok dzsúdós korábban nem beszélt a szövetség munkájáról, nyilatkozataiban kerülte a véleménynyilvánítást. Most mégis kemény hangú levelet fogalmazott, amelyben bejelentette lemondását, és erősen kritizálta Dr. Tóth László elnököt. A hírt közlő Index szerint a közeljövőben mások is követhetik Ungvári lépését.

A lap megjegyezte: már a nemrég átadott, mégis életveszélyes és repedező falú ceglédi dzsúdóközpont ügye kapcsán is kiderült, hogy a Magyar Judoszövetség vezetősége – különös tekintettel az elnökre – komoly bizalmi válsággal küzd.

Ez után jelentette be most a legeredményesebb aktív magyar dzsúdós, hogy nem tud tovább együtt dolgozni Tóthtal. Az Index úgy tudja, hogy a sportoló levelét Nagy András sportigazgató olvasta fel az ülésen.

Ungvári azzal kezdte írását, hogy sokféle várakozás előzte meg a döntését: volt, aki azt gondolta, hogy a derekát beadva ő is elfogad minden megalázó feltételt, sokan viszont – az egyszerű emberek – pedig azt üzenték neki: Te ennél több vagy.

Úgy döntöttem végül is, hogy nem a politika mellé, hanem az emberek mellé állok, és nem engedek a nyomásnak. Nem lehet, hogy szeretett sportunkat politikai döntések diktálják, hogy sorra személyes érdekek vezéreljék minden napjainkat. Nem szabadna engednem, hogy az érzelmeim vezéreljenek, de a lelkemet ebbe is bele tettem, mint mindig mindenbe. Nem lehet a sportembereket játéknak tekinteni. Ez a meggyőződésem. Alap elvárás lenne egy szövetség elnökétől, hogy tekintéllyel és felelősséggel irányítsa a judo szövetséget, de a valóság mást tükröz."

Mint írta, sokáig forgatta magában a kérdést, majd arra jutott, hogy nem tud tovább együtt dolgozni Tóthtal. "A kettőnk közötti konzultáció arról győzött meg, hogy az elnök úr a nem tisztességes megoldás híve és nem vállalja a felelősséget. Ennek tudatában döntöttem úgy, ahogy döntöttem. Úgy gondolom, hogy ilyen szellemben és bizalmatlanságban, nem lehet további együttműködést folytatni.”

A sportoló szerint át kell gondolni, hogy milyen programmal és módon kívánja az elnök a továbbiakban irányítani a szövetséget, amely remélhetőleg a jövőben stabilabb és kiszámíthatóbb lesz, és a szervezet "tisztessége megmarad".

Mindezekért tehát benyújtom lemondásomat, mint elnökségi tagságomról és a vele járuló kötelezettségeimről a Magyar Judo Szövetség felé.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kaszinót jelentett fel a Momentum a járványügyi szabályok megsértése miatt

Kaszinót jelentett fel a Momentum a járványügyi szabályok megsértése miatt

Kunetz: Tömegnyomor lehet a nyitva tartó üzletekben

Kunetz: Tömegnyomor lehet a nyitva tartó üzletekben

Népszava: Felfüggesztették a Pest megyei kórházi belgyógyászatok területi ellátási kötelezettségét

Népszava: Felfüggesztették a Pest megyei kórházi belgyógyászatok területi ellátási kötelezettségét