szerző:
hvg.hu

Tíz magyar úszónak szoríthatott pénteken a Duna Aréna közönsége, közülük azonban csak egy döntősnek, Bernek Péternek.

A délelőtti programban elsőként Takács Krisztián és Lobanovszkij Maxim állt rajtkőre: előbbi az utolsó továbbjutó idővel került az elődöntőbe, míg utóbbi egyéni csúcsa a 18. helyre volt jó. Délután aztán Takács javított ugyan a 22.18-as első idején, de a 22.05 másodperces délutáni eredmény nem ért finálét.

50 méter pillangón Molnár Flóra is úszott egy jót, de nem sikerült kivívnia a továbbjutást. Futamában a hetedik, összesítésben pedig a 19. lett, elmaradva a legjobb idejétől, egyben az országos csúcstól.

800 gyorson két magyar is szerepelt az első előfutamban. Az olimpiai bronzérmes Kapás Boglárka sokáig csak a középmezőnyben "úszkált", 300 méterrel a vége előtt azonban ritmust váltott és felzárkózott a harmadik helyre, s végül 8:28.93-as, döntőt érő idővel csapott célba.

Kapás Boglárka
©

Késely Ajna végig a negyedik és a hatodik hely között tartotta magát, a mindössze 15 éves magyar tehetség 8:32:01-es időt ért el, ez kevesebb mint egy másodperccel marad el egyéni legjobbjától (8:31.05), de nem volt elég a fináléba jutáshoz.

Úszott délelőtt a Németh Nándor, Grátz Benjámin, Telegdy Ádám, Kozma Dominik összeállítású 4x200 méteres férfi gyorsváltó is, ám 7:11.10-zel csak a tizedik lett, vagyis lemaradt a döntőről.

Pillangókirályok

A nap magyar szempontból leginkább várt száma a 100 méter pillangó volt, ahol Cseh László és a nemrég junior világcsúcsot felállító Milák Kristóf indult. Mindketten döntőt érő időt úsztak, Milák ráadásul tovább faragott a sajátjából, így újabb junior rekordot állított fel.

Ezt az esti elődöntőben aztán ismét megjavította, 50.77-nél állította meg az órát, amivel a harmadik helyen lépett tovább a döntőbe, megelőzve a riói olimpiai bajnok Joseph Schoolingot, valamint a szokásához híven pocsékul rajtoló, de hatalmasat hajrázó Cseh Lászlót. Sőt, jobbat úszott Cseh tavaly felállított országos rekordjánál is.

©

Az elődöntők után a szerdán 200 pillangón ezüstérmet nyert Cseh azt mondta, megbeszélték az edzőjével, hogy a második 50 méteren kell majd nagyt úsznia, ez is az oka annak, hogy Miláknak sikerült átugrania a csúcsát. Emiatt – mondta –, nem is rajta van a teher a holnapi fináléban. "Abba a helyzetbe kerültem, hogy nekem kell a fiatalok után menni, aminek valahol örülök is" – jegyezte meg.

Elismerte azt is, hogy rosszul rajtolt, s fogadkozott, hogy a szombati döntőben mindent megpróbál majd megtenni, hogy a start és a kidelfinezés, a víz alatti munka jól sikerüljön. "Holnap a döntőben mindent megpróbálok, remélem, hogy legalább egy magyar lesz a dobogón" – tette hozzá.

Milák Kristóf arról beszélt, hogy ígérni nem mer semmit, megjegyezte azonban, hogy egy döntőben bármi megtörténhet. "Kipihent vagyok, hiszen ez az egyetlen számom a világbajnokságon, és az is feldobott, hogy láttam: 200 pillangón a legjobbammal harmadik lehettem volna. Ha meg már ott nem indulhattam, akkor szeretnék egy jót úszni 100-on."

Milák Kristóf és Chad le Clos
©

Meglepetésre a 200 pillangón aranyérmet nyert Chad le Clos lemaradt a fináléról.

Berneket a családja hajtotta

Bernek Péter még csütörtökön harcolta ki a döntőbe jutást 200 háton úgy, hogy 1:55.79-re saját, 2012-es országos csúcsát. Pénteken az új időt faragta tovább.

Az 1-es pályán tempózva egészen az utolsó fordulóig a hetedik helyen úszott, majd a záró 50 méteren nagy hajrába kezdett, s úgy tűnt, akár előrébb is végezhet, végül hatodiknak nyúlt be. "Nem sokon múlott, azt hittem, picivel ennél is tudok jobbat, ezzel együtt örülök, hogy ennyi kihagyás és sérülés után kétszer is országos csúcsot tudtam úszni" –nyilatkozta a szám 2010-es ifjúsági olimpiai bajnoka. Hozzátette azt is, motiválta, hogy a családtagjai és a barátai is ott ültek a lelátón a verseny alatt. "Csak azt sajnálom, hogy édesapám ezt már nem élhette meg. De biztos, hogy ő is látta fentről" – tette hozzá.

©

Hosszú remélte

Délelőtt 200 háton a szám olimpiai ezüstérmese, Hosszú Katinka, valamint Burián Kata is középdöntőt érő időt úszott. Hosszú délután 2:07.51-re volt képes, ami több mint két tizeddel gyengébb a selejtezős idejénél, és az is kétséges volt, hogy elég lesz-e a fináléba kerüléshez, de végül a hetedikként sikerült neki.

A hatszoros világbajnok elmondta, hogy nagyon szeretett volna döntőbe kerülni, és örül is, hogy sikerült, de jobb időben reményekedett. Az viszont – magyarázta –, még jól is elsülhet, hogy a surranópályán tempózhat majd.

Burián Kata
©

Burián a második elődöntőben 2:08.65 perces idejével bő három tizeddel maradt el egyéni legjobbjától, így a futamban ötödik, összesítésben tizedik lett.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
"A főépítész fogja be a száját" – eldurvult a vita a Notre-Dame újjáépítéséről

"A főépítész fogja be a száját" – eldurvult a vita a Notre-Dame újjáépítéséről

Lerombolják a chicagói fiúk építményét Chilében

Lerombolják a chicagói fiúk építményét Chilében

Szelfihalál történt egy thaiföldi vízesésnél

Szelfihalál történt egy thaiföldi vízesésnél

Az új Puskás Arénával már a BL-döntő megrendezését is megcélozta a kormánybiztos

Az új Puskás Arénával már a BL-döntő megrendezését is megcélozta a kormánybiztos

A rendőrség elutasította a feljelentést a Karácsony-hangfelvétel ügyében

A rendőrség elutasította a feljelentést a Karácsony-hangfelvétel ügyében

Nyomoz a NAV az Est Mediát megmentő cég ügyében

Nyomoz a NAV az Est Mediát megmentő cég ügyében