szerző:
hvg.hu

Nyilvános vitára hívta az úszószövetség régi elnöke az újat. Csak előbb legyenek túl a Masters vébén - kérte.

Gyárfás Tamás, a Magyar Úszószövetség korábbi elnöke szombaton levelet írt utódjának, Bienerth Gusztávnak.

Mint írta, hallja Bienerth Gyárfással és saját magával kapcsolatos nyilatkozatiat. "Rendre arról szólsz, hogy az ún. Gyárfás-korszak alatt a Magyar Úszószövetségben történt súlyos visszaélések feltárása ügyében mi mindent tettél és teszel" - fogalmazott Gyárfás, aki Bienerth megértését kéri, de szerinte két nappal a FINA Masters világbajnokság előtt egyiküknek sem ezzel kellene foglalkoznia.

Gyárfás szerint a 17. FINA világbajnokság nagyszerűen sikerült, felidézte, hogy a FINA elnöke minden idők legjobban megrendezett úszó világbajnokságának nevezte. "Közös a siker. Neked is köszönet azért, amiért részt vállaltál benne" - írta Gyárfás, aki azt javasolja, hogy mindketten összpontosítsanak inkább az újabb nagy kihívásra.

"Ne veszítsük el a teljes úszó világ általános megbecsülését, amit nem csekély erőfeszítések árán, ezrek és ezrek példás összefogása, áldozatvállalása révén sikerült kivívni" - írta Gyárfás, majd "tisztelettel" arra kérte a szövetség elnökét, hogy a Masters vb befejezésének másnapján, augusztus 21-én tartsanak nyilvános vitát a Duna Arénában.

Ne üzengessünk egymásnak, a legcsekélyebb alap nélkül ne keltsük egymás rossz hírét,

hiszen eközben nemcsak magunkat, hanem az úszást, netán a magyar sport egészét járatjuk le. Márpedig ez a csodálatos közeg nem ezt érdemli" - zárta levelét Gyárfás.

Rendkívüli közgyűlés lesz

Bienerth körül csütörtökön fogyott el végképp a levegő, miután lemondott a szövetség elnökségének hat tagja, köztük Cseh László is. A puccsal felérő akció okairól itt írtunk bővebben. Az elnökség lemondásával a szövetség működésképtelenné vált, az elnök kénytelen lesz 30 napon belül rendkívüli közgyűlést összehívni. Erre a fejleményre Bienerth úgy reagált, ahogy korábban is: nem mond le, és nem is érti, hogy miért kellene lemondania.

Bienerthet Gyárfás Tamás távozása után, januárban nevezték ki a Magyar Úszószövetség élére, támogatottsága eleinte egyöntetű volt, de Bienerth vezetési stílusa, személyi döntései már nem arattak osztatlan sikert a sportágban. Amint a májusi közgyűlésen a tagság ki tudta kényszeríteni a titkos szavazást (ennek Bienerth feküdt keresztbe eleinte), az elnök minden javaslatát nagy többséggel leszavazták.

Bienerth távozását olyan olimpiai és világbajnokok követelték, mint Darnyi Tamás, Güttler Károly, Hargitay András, Risztov Éva, Rózsa Norbert, Szabó József és Székely Éva. Az úszószövetség ellenőrző testületének tagjai – Pósa Józsefné, Kézsmárki Éva, majd kicsit később Nagy Anikó – egymás után mondtak le, emiatt a Magyar Úszószövetség alapszabálya szerint harminc napon belül rendkívüli közgyűlést kell összehívni.

Bienerth hétfőn a vébésztár Milák Kristóffal, Gyurta Gergellyel, Kozma Dominikkel és Verrasztó Dáviddal az oldalán jelentette be, hogy nem mond le elnöki posztjáról. Az elnök azt mondta, megdöbbentő, hogy már a vébé után egy nappal pitiáner bosszút forralnak egyesek.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Egyetlen előadásra visszatérhet Sas József

Egyetlen előadásra visszatérhet Sas József

Hasogdzsi-ügy: Németország belépési tilalmat rendelt el 18 szaúdival szemben

Hasogdzsi-ügy: Németország belépési tilalmat rendelt el 18 szaúdival szemben

Musk átfúrta Los Angelest – kész az első alagút

Musk átfúrta Los Angelest – kész az első alagút

Bécsben örömmel várják a CEU-t

Bécsben örömmel várják a CEU-t

Megszűnés fenyegeti a kukaholdingot

Megszűnés fenyegeti a kukaholdingot

Trump nem hisz a CIA-nak

Trump nem hisz a CIA-nak