szerző:
Dercsényi Dávid - Tóth Richárd

Új elnököt választanak vasárnap az úszószövetség élére. A kilenc hónapos Bienerth-korszak nagy tanulsága, hogy a kívülről jövő jelöltekkel szemben bizalmatlanok lettek az úszók. Most Wladár Sándor tűnik befutónak, aki csapatával maga is nyugalmat, konszolidációt ígér a viharos idők után. Úgy tűnik, a kormány sem nyomul olyan látványosan, miután megégette magát Bienerthtel.

Bienerth Gusztáv mindössze hét hónapot töltött a Magyar Úszószövetség élén, szeptember elsején botrányos körülmények között vonták meg tőle a bizalmat. Most újabb elnökválasztó közgyűlés jön öt jelölttel. Nagyon úgy tűnik, a Wladár Sándor - Czene Attila - Horváth Gergely Domonkos hármas közül kerülhet ki az új elnök.

Hosszú Katinka közel egy éve, 2016 novemberében szólította fel lemondásra Gyárfás Tamást. „Gyárfás Tamás volt az első, aki 2008-ban azt mondta, hagyjam abba az úszást és vonuljak vissza” – írta akkor Hosszú. Gyárfás két hétre rá és 24 évi szövetségi elnökséggel a háta mögött lemondott, majd két hónapra rá megválasztották a kormánypárt által preferált Bienerthet elnöknek.

©

Aki rövid regnálása alatt folyamatos szélmalomharcot vívott elődjével, hivatalba lépésekor pénzügyi átvilágítást rendelt el és azt állította, súlyos visszaélésekre bukkant. Ezzel együtt folyamatosan úgy érezte, hazai és nemzetközi támadásoknak van kitéve, de ezt a munkaköri leírása szerint állnia kell, ahogy mondta. Most, távozása után bukását többen annak tudták be, hogy nem volt elég alázatos, és túlságosan kívülről érkezett, nem értette az úszóvilág belső nyelvét, nem volt tisztában a viszonyokkal.

Ráadásul Tóth István, a Honvéd Kossuth Lajos Sportegyesület Szentendre elnöke még fel is jelentette Bienerthet, hűtlen kezelés gyanújával.  A hvg.hu bemutatta a feljelentéskiegészítést, és pár számlába is betekinthetett.

Bár a távozó elnök szerint érdekeket sértett és tyúkszemekre lépett, és ezért ért véget úszóelnöki pályafutása, az ok feltehetően ennél sokkal prózaibb: nem szerzett szövetségeseket, ráadásul a változásokat sürgető Hosszú–Tusup kettős sem állt ki mellette.

Erről Hosszú Katinka így beszélt egy interjúban:

– Közben a magyar úszósportban sem csitultak az indulatok. Ön egyértelműen kiállt az új elnök mellett az év elején, aki jelenleg nehéz helyzetben van a sportágon belül, mi erről a véleménye?

– Tévedés, nem az új elnök mellett álltam ki januárban, hanem az előző elnök ellen. Annak örülök, hogy elindítottuk a változást, most már a magyar úszótársadalom nem fél felállni és kimondani, ha valami nem működik. Biztos vagyok benne, hogy így most is a pozitív irányba mozdulnak majd a dolgok.

(Az úszó ezt mondta annak idején Nemzeti Sportnak Bienerthről: “Személyesen nem ismerem őt, de csak jó véleményeket hallottam róla, a lényeg tényleg az, hogy előrefelé menjünk!”)

Bienerthenek a hazai rendezésű vizes vb-n sem termett sok babér, látványosan hagyták ki őt minden nyilvános szereplésből, már-már rejtegették a közvélemény elől. De arról is hallani, hogy Bienerth maga utasította vissza az egyik eredményhirdetést, és azért is kritizálták, mert a Masters vb alatt külföldre utazott.

©

Az elnökségi tagok is sorra hagyták ott a süllyedő hajót, távozott többek között Szabó Tünde államtitkár, Pósa Józsefné, Cseh László, Becsky András, Danks Emese, Török Enikő, Törös Károly és Wladár Sándor. Senki nem maradt Bienerth körül, már a látszatra sem adtak, az elnök csupaszon és megszégyenítve távozott - még a botrányos közgyűlésen is volt visszalépő elnökségi tag.

A szeptember 24-i közgyűlésen öten indulnak elnöknek, Moszkva 1980-as hátúszóbajnoka, Wladár Sándor, Czene Attila, aki 1996-ban Atlantában nyert olimpiai aranyat és volt sportállamtitkár is, ma a Magyar Szabadidősport Szövetség elnöke, Hornyák Viktor, a Széles Sándor Úszó-nevelő Műhely vezetője, Tóth István, a szentendrei úszóklub elnöke, valamint Horváth Gergő Domonkos, aki az úszósporton kívülről érkezve vállalja a megméretést.

Kapott jelölést Gyárfás Tamás korábbi elnök és Sárdi Ákos, a székesfehérváriak vezetőedzője is, de egyikük sem fogadta el a jelölést. Sokáig tartotta magát a pletyka, hogy elindul elnöknek Fürjes Balázs a kiemelt budapesti fejlesztések kormánybiztosa is, de egyelőre nem jött el az ő ideje, ennyire direkt módon most biztosan nem avatkozik be a politika.

Nemcsak elnököt, főtitkárt is választanak, hiszen az hosszú ideje nincs a szövetségnek, valamint Sós Csaba szakmai alelnök is jelezte korábban, lemond, így az ő helyét is be kell tölteni. Erre a pozícióra Darnyi Tamás négyszeres olimpiai bajnok úszót vagy Turi Györgyöt, a Kőbánya SC vezetőedzőjét választhatják, és két jelölt van az általános alelnöki posztra is: Becsky András, a Debreceni Sportcentrum-Sportiskola ügyvezetője, valamint Hornyák Viktor.

A főtitkári posztra Czene Attila, Tóth István, valamint Batházi István, korábbi Európa-bajnok úszó pályázik. A szeptember 24-i közgyűlés napirendjére felkerült az alapszabály módosítása is.

A nagypolitikai most csak annyira szól bele a szövetség dolgába, hogy a sportállamtitkár Szabó Tünde egy más témájú sajtótájékoztatón augusztus elején megjegyezte, ő szakmai irányítást tartana kívánatosnak.

Az úszótársadalom, anélkül, hogy bárki nevesítené kívánságát, egy viharos év után nyugalmat szeretne a szövetségben, a legtöbben Wladár érkezését valószínűsítik. Az olimpiai bajnokot többen Gyárfás emberének tartják, ő erről egy interjúban csak annyit mondott, szerinte a volt elnök őt támogatná, korrekt viszony van közöttük, de nem Gyárfás embere. Wladár ismeri az úszótársadalmat, a MOB-ban is pozíciója van, a múltja is tiszta. Bár ez valaki szerint kérdéses: mégiscsak sokáig a Bienerth-féle elnökség tagja volt, és furcsán veszi ki magát, hogy most arról beszél, nem tudtak a vitatott szerződésekről.

Wladár Sándor
©

Mindenképpen Wladár mellett szó, hogy belülről jön (ezt jelzi, hogy míg őt 18 szervezet jelölte, a többi aspiránst csak egy-egy) és nincs nyakig benne a nagypolitikában, az úszók bíznak benne. “Nincs nagyon más” jelezte a helyzetet egy forrásunk. Ráadásul Wladárnak csapata is van, ami Bienerthről nem volt elmondható, és ez aztán hamar gondokat is okozott neki.

Ráadásul Czenének pont ez a hátránya, államtitkár volt és hiába vannak kiváló úszókapcsolatai, ugyanez a politika oldaláról is elmondható. A sportállamtitkárságon dolgozó forrásaink szerint a vasárnapi elnökválasztás nem fogja befolyásolni az államtitkárság és a Czene vezette Magyar Szabadidősport Szövetség közti futó projekteket, amit többen úgy értelmeztek, hogy Czenéből nem lesz elnök, legfeljebb főtitkár, hidat képezve így a szövetség és a kormány között. Más forrás szerint Czene annak idején nem tudott élni sportállamtitkárként a lehetőségekkel, így került a mostani posztjára, kicsit annak is köszönhetően, hogy a kormány senkit nem hagy az út szélén. Czene munkamorálját sem tartják forrásaink a legacélosabbnak.

A gazdasági vidékről érkező Horváthot (2010-től a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő vezérigazgatója volt, majd MÁV igazgatósági tagja, később a Magyar Posta elnöke) a z örök ellenzéki Hornyák Viktor klubja jelölte, ő éltrajzában jelezte, nem ápol rossz viszonyt a kormányzattal, értse mindenki úgy, ahogy akarja. De legyen akármilyen jó gazdasági szakember, a mostani közhangulat nem neki dolgozik: a Bienerth-viharok után egy kívülről érkező, úszóvilágot nem ismerő jelölt jelentős hendikeppel indul.

A jelenlegi, az úszók szerint tarthatatlan helyzetet Cseh László szavai adják vissza a leginkább:„Belefáradtam a folyamatos botrányokba. Arra szeretnék koncentrálni, hogy továbbra is a világelithez tartozzak.”

A nyugalom tehát aranyat érhet a Magyar Úszószövetségnél, az nyer vasárnap, aki ezt ígéri a folyamatos botrányok után.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!