szerző:
hvg.hu

Sok ajtót rám csaptak, az biztos – mondta az Indexnek adott interjúban a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka edző-férje, amikor arról beszélt, hogyan fogadták Magyarországon az ötleteit.

Azért nem fogadják el a módszereit, mert azok olyanok, mint egy lila alma. Az is lehet bármilyen finom, a változásokra képtelen emberek szerint a színe miatt nem jó – véli Shane Tusup. Az úszóból lett úszóedző szerint a kora és a szokatlan magabiztossága is hozzájárult ahhoz, hogy nem tárták előtte szélesre az ajtókat, annak ellenére sem, hogy a világ egyik legjobb úszójával dolgozott együtt, aki maximálisan megbízott benne.

Arról, hogy miért hajtja üvöltve nejét, egyben tanítványát a versenyeken a medence partján, azt mondta: "A versenyzővel kell az érzelmi kapcsolat, és most nem feltétlenül arról beszélek, hogy a versenyzőm egyben a feleségem is, mert másnak is ugyanilyen edzője lennék, mást is így hajtanék. Én így teszem hozzá a saját részemet ebben a partneri viszonyban." Megjegyezte azt is, hogy bezzeg, ha futballedző lenne, és a bíróval üvöltözne, vagy a csapatát tüzelné így, azon senki nem akadna fenn.

"Van olyan edző persze, aki nem foglalkozik ezzel, és csak ül, meg olyan is, akinél ott a stopper és jegyzetel, legszívesebben rájuk szólnék, hogy miközben az órát nézed és firkálsz, lemaradsz a fordulóról és az első két karcsapásról, pedig nem ártana nézni, mert valami nem stimmel. Nekem pont ezek kellenek, az időt majd megnézem később."

Tusup állítja, ha más úszót edzene, nem pedig a saját feleségét, akkor is ugyanígy viselkedne a versenyeken. Szerinte ugyanis ez bizonyítja, hogy eléggé érdekli a sportoló és a céljai.

A Hosszúval közösen alapított úszóklubjukról, az Iron Aquaticsról azt mondta, ahhoz bárki csatlakozhat, ők nem tesznek különbséget úszó és úszó között: mindenkinek egyformán meg akarják adni a lehetőséget a kiteljesedésre, legyen szó versenyzésről vagy rekreációs sportolásról.

A Gyárfás Tamás úszószövetségi elnök elleni balhét az edző szerint fel kellett vállalni, mert tenni kellett valamit a magyar úszósportért. Azt akarták elérni, hogy a sportág működése partneri viszonyra épüljön. Szerinte az eddigi vezetés cserben hagyta és tönkretette a sportolókat, elfecsérelte például Cseh László és Gyurta Dániel tehetségét; jobb menedzseléssel és módszerekkel ugyanis többet ki lehetett volna hozni belőlük.

Hosszú, elsősorban az úszóvilágkupa szabályváltozásai miatt a nemzetközi szövetségnek (FINA) is nekiment, saját érdekképviseleti szervezetet is alapított. Erről Tusup azt mondta, a FINA-nak nem kellenek szupersztárok, mert nem tesznek jót az üzletnek, mert akkor nem ők irányítanának.

Nem kontrollálhatnák a sportolókat. Ott van felettük a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, alattuk a nemzeti szövetségek, és így tovább, a piramis alján meg a sportoló. Ez nem más, mint modern rabszolgaság."

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
13 év után már nem az Apple a leginnovatívabb vállalat, ketten is maguk mögé utasították

13 év után már nem az Apple a leginnovatívabb vállalat, ketten is maguk mögé utasították

Az eredmény és a játék is papírforma volt

Az eredmény és a játék is papírforma volt

Sebestyén Balázsék buckalakóknak nevezték a lomizókat

Sebestyén Balázsék buckalakóknak nevezték a lomizókat

Talán rekord: 4,39 gramm/l alkohollal a vérében vezetett egy autós

Talán rekord: 4,39 gramm/l alkohollal a vérében vezetett egy autós

Meg fog lepődni, milyen volt a legelső iPhone

Meg fog lepődni, milyen volt a legelső iPhone

Az Iszlám Állam magas rangú vezetője volt a Magyarországon elfogott szír terrorista

Az Iszlám Állam magas rangú vezetője volt a Magyarországon elfogott szír terrorista