szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Két orosz sífutót és egy sílövőt fosztottak meg Szocsiban elért eredményeiktől.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) bejelentése szerint a sífutó Anasztaszija Docenko és Julija Csekaleva mellett az oroszok egyik legjobb sílövője, Olga Zajceva az érintett az újabb botrányban.

Utóbbi a 2014-es szocsi téli olimpián ezüstérmet nyert a biatlonváltó tagjaként, de ettől az éremtől társa, Olga Viluhina doppingesete miatt már megfosztották az oroszokat. A sportolónőnek a korábbi ötkarikás játékokon elért eredményeit (2 arany, 1 ezüst Torinóból és Vancouverből) nem törölték.

A NOB novemberben összesen 22 orosz versenyzőt (bobost, szkeletonost, sífutót, gyorskorcsolyázót és sílövőt) tiltott már el, és semmisítette meg szocsi eredményeiket doppingvétség miatt. Szocsiban az oroszok 33 érmet szereztek, de 11-től már megfosztották őket doppingvétség miatt.

Az ügy hátterében a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) által megbízott kanadai jogászprofesszor, Richard McLaren vezette független vizsgálóbizottság jelentése áll, mely az oroszok államilag támogatott, rendszerszintű doppingolását tárta fel.

A jelentés szerint az orosz doppingellenőrző szervek 2011 és 2015 között harminc sportágban mintegy ezer sportoló vizsgálati mintáját manipulálták, illetve pozitív teszteredményeket titkoltak el. Jelenleg sorra tiltják el az orosz sportolókat a szocsi téli olimpián vett mintájuk újraelemzése alapján, az oroszok pjongcsangi részvételéről pedig kedden dönt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Majd 2 ezermilliárdos mentőcsomagot fogadott el az amerikai képviselőház

Majd 2 ezermilliárdos mentőcsomagot fogadott el az amerikai képviselőház

35 éves a tejes zacskó, amelyet a Balatonnál találtunk

35 éves a tejes zacskó, amelyet a Balatonnál találtunk

A börtönben elhunyt Peter Gotti egykori New York-i maffiafőnök

A börtönben elhunyt Peter Gotti egykori New York-i maffiafőnök