szerző:
hvg.hu

A házigazda magyar válogatott 3-2-re legyőzte az olasz csapatot a divízió I/A-s jégkorong-világbajnokság második fordulójában a Budapest Sportarénában.

A kazahok elleni 3-0-s vereség után a tavaly még a világelitben játszó olaszok ellen már villantania kellett a magyar válogatottnak, ha esélyt akart adni magának a továbbjutásra, és a cél teljesítésére: a dobogóra kerülésre.

A két csapat korábban 37 alkalommal találkozott, 12 magyar és 18 olasz siker mellett 7 döntetlen született. Ezt megelőző három mérkőzésüket a magyarok nyerték, legutóbb a februári katowicei felkészülési tornán 4-1-re.

Első harmad

Jelentős olasz fölénnyel kezdődött a mérkőzés, a vendégek folyamatosan letámadták a magyarokat, akik nem hogy támadást indítani, még a saját harmadukból kihozni is alig tudták a korongot. Az első öt percben egyetlen valamirevaló magyar lehetőség adódott, Erdélyi került helyzetbe, de nem sikerült gólra váltania. Nem így az olaszoknak, akik hatalmas mázlival szerezték meg a vezetést: egy belőtt korong felpattant, és Traversa korcsolyájáról pördült Vay feje fölött a kapuba.

Az első igazán nagy magyar helyzet 8 perc után következett, előbb Stipsicz, majd Varga próbálkozását hárította az olasz hálóőr.

©

A következő percek reménytelenül peregtek le: az olaszok nagyon észnél voltak, magyar indításokat újra és újra lefülelték, most még azt sem lehetett elmondani, mint a kazahok ellen, hogy legalább sok a magyar lehetőség, szépen épülnek a támadások, és majd valami csak beakad.

Négy peccel a harmad vége előtt következett az első emberhátrányos két perc, Pozsgait küldte ki a játékvezető. A közönség, amely már korábban többször hördült fel és követelt olasz kiállítást, finoman szólva nem értett egyet a döntéssel.

A harmad utolsó perce hozta a legnagyobb lehetőségeket magyar részről, végre megélénkült a támadójáték, többször is kapura tartott a korong, a lefújáskor mégis lelombozó volt a statisztika: az olaszok 16-szor, a magyarok csupán négyszer tudtak kaput eltaláló lövést bemutatni.

Második harmad

Ezt a játékrészt már harcosabban kezdték a magyarok, meg is lett az eredménye: egy szép Sofron-Galló összjáték után Sarauer Andrew bombázott az olaszok kapujába (1-1). Ez aztán addig a kedvenceit csak visszafogottan biztató magyar szurkolók hangját is meghozta, űzték-hajtották az érezhetően nagyobb lelkesedéssel küzdő válogatottat.

Hiába tűntek továbbra is erőszakosabbnak az olaszok, a svájci-francia-német játékvezetői stáb megint a magyarokat büntette: Werst küldték le a jégről, emiatt az ellenfél hosszú másodpercekre a magyar kapu elé szögezte Tolvonen tanítványait, de végül sikerült kivédekezni az emberhátrányt.

©

Kilenc perccel a harmad vége előtt újra leizzadhattak a magyar drukkerek, egy pillanatra ugyanis úgy tűnt, hogy az olaszok ismét átveszik a vezetést. A vonalbíró meg is adta volna, a játékvezető végül azonban érvénytelenítette a találatot, és még le is küldte Armin Hofert, akadályozásért. Az emberelőnyt azonban nem hogy nem sikerült kihasználni, még gólt is kaptak belőle Sofronék, amikor a magyar kapu előtt egy indítást Bodó ellenfélhez passzolt. Thomas Larkin köszönte szépen, és egyenesen a teljesen egyedül ácsorgó Vay kapujába passzolt.

Ezúttal nem kellett sokat várni a magyar válaszra: Sebők és Galló asszisztjából Vas János ütött nagy találatot.

A következő percekben mindkét oldalon akadtak helyzetek, az egyik után Sebők Balázst küldték a büntetőpadra magas bot miatt.

Harmadik harmad

Sebőknek az utolsó harmad elején húsz másodpercet még a padon ücsörögve kellett eltöltenie, de amint beállt, szinte azonnal be is talált: Wehrs passzát bombázta a kapuba. Ezzel átvette a vezetést a magyar együttes, 3-2 állt az eredményjelzőn.

Ezután az olaszok pillanatai következtek, Vay előbb testtel védett, majd a védőknek kellett belepiszkálniuk bottal, kézzel, korcsolyával a kékek próbálkozásaiba.

©

11 perccel a vége előtt Hockoflert küldték ki a játékvezetők gáncsolásért, de az igazán nagy lehetőségek nem a fór alatt, hanem az után adódtak a magyarok előtt, újabb gól azonban nem esett. Az olaszok az utolsó percekben igyekeztek pörgetni a játékot, újra és újra munkát adtak Vaynak, de nem jutottak sokra. Az utolsó másfél percben mindent bevetettek, lehozták a kapusukat is, mégsem sikerült az egyenlítés. A magyar válogatott a vb második meccsén megszerezte első győzelmét.

A magyar válogatott a keddi pihenőnapját követően szerdán a szlovénokkal, csütörtökön a lengyelekkel játszik. A világbajnokságot a britek elleni szombati összecsapással zárja a házigazda.

Az első két helyezett feljut a 16 csapatos elitbe, az utolsó pedig 2019-ben a divízió I/B-ben szerepel majd.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Az esőnek köszönhetően kicsit már jobb levegőt venni

Az esőnek köszönhetően kicsit már jobb levegőt venni

Videó: a nap jelenete Grosjeané, aki menet közben gyűjtögette a dísztárcsákat

Videó: a nap jelenete Grosjeané, aki menet közben gyűjtögette a dísztárcsákat

Demeter: ha Kósa át akar világítani, Orbánról se feledkezzen meg

Demeter: ha Kósa át akar világítani, Orbánról se feledkezzen meg

Kolbászt nem gyúrt, de így is jól mulatott Békéscsabán Szijjártó Péter – fotók

Kolbászt nem gyúrt, de így is jól mulatott Békéscsabán Szijjártó Péter – fotók

A brit gyárosok elunták a politikusok totojázását, készülnek a Brexitre, de nincs benne köszönet

A brit gyárosok elunták a politikusok totojázását, készülnek a Brexitre, de nincs benne köszönet

Megindult a domb egy útépítés miatt

Megindult a domb egy útépítés miatt