szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A házigazda magyar válogatott 4-1-re kikapott Szlovéniától a divízió I/A-s jégkorong-világbajnokság harmadik fordulójában a Budapest Sportarénában.

Harmadik meccsén azokkal a szlovénokkal mérkőzött a magyar férfi jégkorong-válogatott, akiket korábban még egyetlen tétmeccsen sem sikerült legyőznie. Az ellenfélnek eddig nem úgy alakult a torna, ahogy remélte: a nyitónapon kikaptak a britektől, majd a lengyelek is megverték őket, ezért már a kiesés elől kellett menekülniük. A magyar válogatott az első mérkőzését 3-0-ra veszítette el a kazahok ellen, az olaszok elleni találkozót viszont sikerült behúznia, rosszul jött azonban nekik, hogy a kazah-olasz az utóbbiak győzelmével zárult.

©

Első harmad

Mindkét csapat számára komoly tétje van tehát a mérkőzésnek, ennek megfelelően kezdődött az első harmad: nyoma sem volt tapogatózásnak, mindkét csapat nagy elánnal indult neki. Az első igazán nagy helyzet a magyarok előtt adódott a 6. percben: Sebők előtt nagyszerű csellel csapta be a védőjét, de a kapus rajta volt a korongon. Érkezett is rögtön a szlovén kontra, Vay Ádámnak kellett nagyon nyújtózkodnia, kicsit be is szorultak a magyarok, a kapustól több bravúrra is szükség volt. A szlovén nyomásnak a 7. percben meg is lett az eredménye: Magovac lövését már nem tudta hárítani Vay.

©

A szlovénok ezután sem engedtek a szorításból, a magyar kapu csak rövid periódusokra szabadult fel. Az első kiállítást a 8. percben rendelte el a játékvezető: gáncsolásért Nagy Krisztiánt küldte le, és még emberhátrányban voltak Sofronék, amikor az első harmad legnagyobb magyar helyzete adódott: a szlovén kapus egy lövést hárítva éppen Vashoz ütötte a korongot, aki az üres kapura lőhetett, de mellé ment.

A 11. percben a szlovén gólszerzőt küldték ki bottal akasztásért, mégis ők kerültek iszonyatos ziccerbe: támadójuk egy az egyben vihette Vayra a korongot, a magyar kapus azonban résen volt.

5 perccel a harmad vége előtt ismét emberhátrányba került a magyar válogatott, Sofront küldték le gáncsolásért néhány, a magyar kapu előtt lezajlott izzasztó másodperc után, amikor a szlovének többször is veszélyeztettek. Őt Magovac követte a padon, ami kicsit meg is zavarta a szlovén sorokat, de hiába nyomtak a magyarok, a fölényt nem sikerült gólra váltani.

A játékrész végén ismét - ahogy az olaszok ellen - nagy volt a különbség a kaput eltaláló lövések szempontjából: a szlovénok 24-szer próbálkoztak, a magyarok viszont csupán kilencszer.

©

Második harmad

Az elsőnél is agresszívabban estek egymásnak a csapatok a második játékrész elején. Rok kiállításával hamar emberelőnybe kerültek a magyarok, ami végre elöl is megmutatkozott: lassabban építkeztek ugyan a támadások, a fehér mezesek hosszú másodpercekig járatták a korongot a szlovén kapu előtt, és többször is megdolgoztták a kapust. Az ötödik percben megérett végre a magyar egyenlítés, igaz nem egy szépen kidolgozott támadásból: a középső harmadban Sebők szerzett korongot, és hatalmas szóló végén, miközben átcikázott a védők között, beütötte a ziccert.

©

Úgy tűnt, Sofronék elkapták a fonalat, sokkal több volt a magyar lehetőség, mint korábban, mégis a szlovének jutottak újra vezetéshez: a 10. percben egy buli után a kapu mögé tartó korongot összekaparták, Urbas pedig közvetlen közelről bekororta Vay kapujába. A következő percben már a magyarok előtt adódott óriási helyzet, a fekvő szlovén kapus fölött senkitől sem zavartatva emelhették volna be a korongot, nem sikerült.

A magyarok játékában most sokkal jobban benne volta gól, főleg aztuán, hogy a megiramodó Gallót Gregorc lerántotta, így két perc kényszerpihenőt kapott. A magyar is rutinos volt, tett azért, hogy elessen. Hiába volt azonban magyar fölény, nem sikerült egyenlíteni.

©

A harmad utolsó percei a szlovénokról szóltak. Jellemző kép: Vay Ádám minden egyes játékmegszakításnál a keresztvasra támaszkodva pihente ki az előző másodperceket, amikor többször is bravúrral kellett védenie. Ráadásul kétszer emberhátrányba is került a magyar együttes: előbb Gőzt, majd a kapust küldték le akadályozásért - utóbbi helyett Nagy töltötte le a büntetést.

A harmad végén az eredményjelzőn a kaput eltaláló lövéseknél ez állt: 40-21.

Harmadik harmad

A harmadik harmad az elszalasztott magyar lehetőségekről szólt, hiába próbálkoztak sokkal többet, mint a korábbiakban - kaput eltaláló lövések száma végül 47-31 lett -, a szerencse nem szegődött melléjük. Iszonyatos helyzetet hagyott ki előbb Sofron, majd Hári, aki az üres kapu helyett a 9. percben a kapuvasra húzta a korongot.

Hét perccel a vége előtt emberelőnybe is kerültek a magyarok, de csak passzolgatásig jutottak a szlovén kapu környékén: nem akadt senki, aki elvállalta volna a lövést. Amikor pedig végre rátűzte valaki, abban nem volt sok köszönet: egyre másra maradtak ki a ziccerek.

©

Hiába támadta végig szinte az egész harmadot a magyar csapat, a szlovénoknak elég volt egyetlen apró lehetőség, hogy tovább növeljék az előnyüket: egy, a középső harmadban eladott korongot elcsípve indul és lőtt Vay kapujába Golicic. A játékvezető a biztonság kedvéért a visszanézte az akciót, de szabad szemmel is látható volt: ez bizony érvényes találat.

3 perccel a vége előtt mindent bevetett Tolvonen szövetségi kapitány: Vayt is lehozta, hogy hatékonyabbak legyenek csapatának támadásai, ám az ellenfél korongot szerzett, és büntetett: üres kapuba kapta a 4. gólt a magyar válogatott.

©

Az utolsó percet még emberelőnyben játszhatta le a magyar válogatott, egy, a szlovén kapu előtt kialakult kakaskodás miatt Musicot állították ki, de a fór az eredményen már nem változtatott. Szlovénia megszerezte első győzelmét a tornán.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!