szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Közzétette a Hosszú Katinka korábbi amerikai edzőjével készített teljes interjút az M4 Sport. Dave Salo ebben nemcsak bocsánatot kért a háromszoros olimpiai bajnokról, de beszélt annak férjéről, Shane Tusupról is. Akit ugyancsak ismer, mivel a trénere volt a Kaliforniai Egyetemen.

Salo megerősítette, amit a magyar úszósportban dolgozók már többször elmondtak: Hosszú másképp viselkedik, amikor vele van a férje. Az amerikai edző azt mondta, ha az úszó egyedül van, tudnak pár szót váltani, "egyébként a férje nem igazán engedi beszélni bárkivel, legalábbis én így tapasztaltam. A legutóbbi világbajnokságon találkoztam vele egyedül is, nem beszélgettünk sokat, de legalább köszöntünk egymásnak. Aranyos lány, tényleg nagyon szeretem Katinkát" – magyarázta.

Azt is elmondta, hogy amikor Tusupot edzette – akiből végül egy súlyos sérülés miatt nem lett komoly versenyző – "legalább egyszer" ki is rúgta az amerikai csapatból. "Olyan dolgai voltak, amelyek nem tettek jót a programunknak, és nem éreztem, hogy segítik a csoportot, de adtam neki egy második esélyt."

Salo szerint Tusup nem mindig van jó hatással a feleségére, emiatt féltette is az úszót. Tusupnak – magyarázta – magatartásproblémái vannak, amelyek nem újkeletűek, és amelyek bírósági ügyekhez is vezettek. "Shane meglehetősen nehéz személyiség, láttam őt a medenceparton, nagyon lekezelő, bizonyos esetekben bántó, ha valaki nem úgy teljesít, ahogyan azt ő elvárja."

Példaként azt az esetet hozta fel, amikor néhány éve Hosszú nem előzte meg az amerikai Katie Ledeckít a 400 méteres gyorsúszás előfutamában. "Elég szigorúan leteremtette Katinkát, ez azért elég zavaró volt és hangos, ráadásul nyilvánosan zajlott. Mindannyian láttuk" – mondta.

Salónak Tusup edzői képességeiről is megvan a véleménye. Szerinte akkor valódi edző valaki, ha több sportolót egyénileg sikerre vezet. "Óvatosan neveznék valakit nagy edzőnek, csak mert történetesen van egy nagy úszója. Ezek a nagy úszók mindaddig nagyok lesznek, ameddig élvezik a sportot. Bármit is tett hozzá Katinka teljesítményéhez, megemelem a kalapom, de megint csak azt mondom, a döntéseket Katinkának kell meghoznia, hogy a legtöbbet kihozza magából."

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Sport

Hosszú Katinka júniusban újra versenyez

A háromszoros olimpiai bajnok úszó az év elején tartott egy rövidebb szünetet, de már újra teljes erőbedobással edz, és hamarosan ismét versenyez is.

Megvan Dárdai Pál első győzelme

Megvan Dárdai Pál első győzelme

Liu Shaoang világbajnok 500 méteren

Liu Shaoang világbajnok 500 méteren

Kásler Miklós arra kéri az embereket, legyenek fegyelmezettek

Kásler Miklós arra kéri az embereket, legyenek fegyelmezettek