Németh András
Németh András

Az Oroszország–Szaúd-Arábia-mérkőzéssel kezdődik meg csütörtökön az oroszországi labdarúgó-világbajnokság. A július 15-ig tartó, rekordösszegbe kerülő mérkőzéssorozatban 12 helyszínen 32 csapat küzd a világbajnoki címért. Magyarország, amely 1986-ban jutott be utoljára a vb-re, ezúttal az európai B csoportban próbálkozott, ám a csapat Portugália és Svájc után a harmadik helyen végzett, így nincs ott Oroszországban.

Focinyár 2018
Van-e ennél nagyobb sportesemény a világon? Egyesek szerint az olimpia az, mások állítják, a labdarúgó világbajnokság a csúcs. Most, közvetlenül a döntő után, annak hatása alatt, utóbbiakkal értünk egyet. Ezen az oldalon felidézheti a pillanatokat, amelyek ezt igazolják.
Friss cikkek a témában

Miután Oroszország 2014-ben, Szocsiban megrendezte a világ legdrágább olimpiáját, most a történelem legtöbbe kerülő, 13,2 milliárd dollárt felemésztő labdarúgó világbajnokságának is otthont ad. A kiadások közel kétharmadát az állami költségvetés állta, csak a többi hárult a magánbefektetőkre. A Szocsiban megrendezett téli olimpia – bár a szervezéssel nem voltak gondok – nem javított Oroszország nemzetközi megítélésén: másfél hónappal az ötkarikás játékok után Oroszország elfoglalta az Ukrajnához tartozó Krím-félszigetet, s fokozatosan az is kiderült, hogy az orosz sportolók jó része állami segédlettel doppingolt Szocsi előtt, alatt és után.

©

Oroszországban egyébként mindig is politikai jelentősége volt a sportnak, a nagyversenyek – például az 1980-as moszkvai olimpia – megrendezésével a 145 millió lakosú ország mindig meg akarja mutatni, hogy képes világszínvonalú események házigazdája lenni. Ahogy 1980-ban – egy évvel az afganisztáni szovjet bevonulás után – vagy 2014-ben, most sem zajlott politikai súrlódások nélkül a felkészülés: miközben nem csitultak el az ország sportolói és sportvezetői elleni doppingvádak, látványosan megromlott Moszkva és a Nyugat viszonya, s miután a britek szerint orosz ügynökök megpróbálták Dél-Angliában megölni az orosz–brit exkémet, Szergej Szkripalt, és lányát. Juliját, még a bojkott lehetősége is felvetődött. 

Stadionok – fények és árnyak
A 64 meccsnek helyet adó 12 stadion egy része késve, az utolsó pillanatban készült el, e miatt a szervezők bíróságon próbálják meg visszakövetelni a költségek egy részét. Késve készült el a Nyizsnyij Novgorod-i, a volgográdi, a szaranszki, a szamarai, a jekatyerinburgi, a kalinyingrádi és a rosztovi pálya, a szamarait három nappal ez első tesztmérkőzés előtt, április 25-én adták át. A stadion akár a Patyomkin-falvak modernkori utódjának is tekinthető: a helyiek szerint sok minden nem, vagy nem úgy készült el, ahogyan kellett volna, gondok vannak például az eső- és szennyvíz-elvezetéssel, illetve az áramellátással is. Az egymástól legmesszebb található két pálya – Kalinyingrád és Jekatyerinburg – 3500 kilométerre van egymástól, így a csapatoknak és a szurkolóknak is sokat kell majd utazniuk.

A helyszínek:

1. Luzsnyiki, Moszkva
kapacitás: 81 ezer fő
nyitás: 1956, tejes felújítás után megnyitva 2018-ban
A korábban Lenin-stadionként ismert pálya befogadó képessége korábban 100 ezer volt, s itt rendezték meg a moszkvai olimpiai legfontosabb eseményeit is. A Luzsnyikiban rendezik meg az Oroszország–Szaúd-Arábia-nyitómérkőzést, s itt játsszák majd a döntőt is.

2. Szpartak-stadion, Moszkva
kapacitás: 43.300 fő
nyitás: 2014
A Moszkva észak-nyugati részén fekvő stadion az első állandó hazai pályája az egyik legnépszerűbb moszkvai klubnak, a Szpartaknak. A 22-szeres bajnok korábban több pályán, egyebek mellett a Luzsnyikiban játszotta hazai mérkőzéseit.

3. Nyizsnyij Novgorod stadion, Nyizsnyij Novgorod
kapacitás: 45.300 fő
nyitás: 2018
Nyizsnyij Novgorod Moszkvától mintegy 400 kilométerre fekszik, s az új stadiont – a Volga közelsége miatt – a szél és a víz motívumaival díszítették.  Az építkezés 2015-ben kezdődött, s a pályán a vb után az Olimpijec Nyizsnyij Novgorod csapata játszik majd.

4. Mordovija aréna, Szaranszk
kapacitás: 44.400 fő
nyitás: 2018
Szaranszk Moszkvától keletre mintegy 620 kilométerre található, s a stadion a maga sárga és narancssárga belső terével a legszínesebb pályája lesz. Az építkezés 2010-ben kezdődött, s sokszori halasztás után csak 2017 végén készült el a létesítmény. A vb után elbontják a felső karéjt, így a kapacitás 28 ezerre csökken.

5. Kazany aréna, Kazany
kapacitás: 44.800 fő
nyitás: 2013
Kazany, Tatárföld fővárosa Moszkvától 800 kilométerre található, s ugyanaz az építésziroda tervezte a stadiont,  amelyet a londoni Wembley átépítésével, illetve az új Arsenal-stadion, az Emirates Stadium megépítésével bíztak meg. A pálya a vb után a Rubin Kazany csapaté lesz. 

6. Szamara aréna, Szamara
kapacitás: 44.800
nyitás: 2018
Szamara Moszkvától ezer kilométerre délre található, s a stadiont eredetileg a várostól délre lévő, gyakorlatilag lakatlan szigeten építették volna fel. A terveket végül megváltoztatták, s végül a pálya Szamara északi részén kapott helyet. A vb után a pályát Kozmosz stadionra keresztelik át, s a Krilja Szovjetov nevű csapat birtokába kerül.

7. Jekatyerinburg Aréna, Jekatyerinburg
kapacitás: 35.700
nyitás: 1953 (az ideiglenes nézőszektorokat és a tetőt 2018-ban adták át)
Az Európa és Ázsia határán fekvő Jekatyerinburg Moszkvától 1800 kilométerre délkeletre fekszik, s a városi stadiont ideiglenes nézőszektorokkal bővítették ki, hogy megfeleljen annak a FIFA-előírásnak, melynek értelmében legalább 35 ezresnek kell lenniük a vb-meccseknek otthont adó pályáknak. A stadion az Ural Jekatyerinburg hazai pályája.

8. Szentpétervár stadion, Szentpétervár
kapacitás: 68.100
nyitás: 2017
Oroszország második legnagyobb városa 700 kilométerre található a fővárostól, s a stadiont, a Zenyit Arénát 2007-ben kezdték építeni, s 2009-ben kellett volna átadni. Az első időben a költségek jó részét a Gazprom állami gázipari monopólium állta, ám a cég végül kivonult a projektből, s a finanszírozási kényszer a városi költségvetés nyakába szakadt.  Az építkezés folyamatosan drágult, az eredeti tervek szerint a stadion 250 millió dollárba került volna, ám a költségek jóval 700 millió fölé nőttek.

9. Kalinyingrád Stadion, Kalinyingrád
kapacitás: 35.200
nyitás:  2018
A Lengyelország és Litvánia közé ékelt kalinyingrádi orosz exklávéban épített stadion  felhúzása nem ment egyszerűen: a kivitelezés késett, az első építővállalat pedig menetközben csődöt jelentette. Végül vissza kellett nyesni a terveket: az eredetileg 45 ezres, fedett stadionból 35 ezres, szabad ég alatti nézőtérrel rendelkező pálya lett. A vb után elbontanak 10 ezer nézőhelyet, s apálya a második osztályban játszó Baltika stadionja lesz. A tavalyi szezonban az átlagos nézőszám alig haladta meg a háromezret.

10. Volgográd Aréna, Volgográd
kapacitás: 45.600
nyitás: 2018
Az egykori Sztálingrád Moszkvától ezer kilométerre délre található, s az új pályát az 1958-ban épített Központi Stadion helyére építették.  Sokak szerint ez a pálya a legkülönlegesebb: a tetőszerkezetet tartódrótkötelek bicikliküllőkre emlékeztetnek. A volgográdi stadionban is elbontanak tízezer helyet, s a pályán a Rotor Volgográd játssza majd mérkőzéseit.

11. Rosztov Aréna, Rosztov
kapacitás: 45.100
nyitás: 2018
A rosztovi pálya építését 2013-ban kezdték, s a tervezettnél közel egy évvel később, idén tavasszal adták át a pályát. A Moszkvától 1100 kilométerre lévő városban részben az is akadályozta a munkálatokat, hogy sorra találtak a földben második világháborús, fel nem robbant bombákat és tüzérségi lövedékeket. A belső kerületektől délre lévő stadiont úgy helyezték el, hogy az egy új városközpont egyik központi eleme legyen. Rosztovban a vb után húszezer ülést bontanak el, a pálya a Rosztov csapatáé lesz. 

12. Fist stadion, Szocsi
kapacitás:  47.700
nyitás: 2013
A Fist stadion a 2014-es téli olimpia egyik központi létesítménye v olt, tetőszerkezete egy havas hegytetőre emlékeztet, ami már csak azért sem véletlen, mert a Fist egy csúcs a Kaukázusban, s a szó magyarul „fehér fejet” jelent. A fővárostól 1700 kilométerre lévő Szocsi a legdélebbi vb-helyszín, a város Oroszország legfontosabb fekete-tengeri üdülővárosa.


Biztonság , biztonság, biztonság...

Oroszország nem bízza a véletlenre a biztonság szavatolását. Az Iszlám Állam terroristái, illetve a függetlenségpárti csecsen fegyveresek az utóbbi években több terrorcselekményt is elkövettek az országban, s a hatóságok sorra tartóztatják le a gyanús személyeket. Az utóbbi hónapokban több olyan hír is napvilágot látott, amely szerint a szélsőséges iszlamisták merényleteket terveztek a vb-helyszíneken, ám a hatóságok állítják: lefülelték a szervezkedőket.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a jelentős nemzetközi események alkalmával annyira megszigorítják Oroszországban a biztonsági intézkedéseket, hogy végül sikerül megelőzni a terrorista támadásokat. Így volt ez 2014-ben Szocsi esetében is, s most is elsőrendű fontosságú Moszkva számára, hogy a vb-t ne szennyezzék be vérrel. Viszont most annyi előnye lehet a merényletekre készülőknek, hogy nem egy városban, hanem 12 helyszínen kell szavatolni a biztonságot.

A terrorakciók mellett az oroszok ki akarják zárni a komoly balesetek, tűzvészek veszélyét is: korlátozzák a forgalmat, külön odafigyelnek a teherautók közlekedésére, s egyes városokban még a kerti grillsütést is betiltották, nehogy egy szikra miatt lángba boruljon a rendező város. A vb idejére leállították a veszélyes üzemeket, erőteljesen korlátozzák az italeladásokat és felfüggesztették a lőfegyverek vételét és eladását is.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Sorra törlik a videókat a YouTube egyik legrégibb és legjobban pörgő csatornájáról

Sorra törlik a videókat a YouTube egyik legrégibb és legjobban pörgő csatornájáról

Bezárt egy fontos kaput a WhatsApp, hogy kevesebb legyen az átverés

Bezárt egy fontos kaput a WhatsApp, hogy kevesebb legyen az átverés

Kézilabda-vb: megizzasztották az olimpiai bajnokot a magyarok

Kézilabda-vb: megizzasztották az olimpiai bajnokot a magyarok

Nem elég, hogy drágul az építőipar, a számlákkal is egyre többen csúsznak

Nem elég, hogy drágul az építőipar, a számlákkal is egyre többen csúsznak

Csak most jöttek rá, hogy nem is annyira sótalanítanak a sótalanító üzemek

Csak most jöttek rá, hogy nem is annyira sótalanítanak a sótalanító üzemek

Az adózással is jól járhat a cég, ha közösségi autóba ülnek a dolgozói

Az adózással is jól járhat a cég, ha közösségi autóba ülnek a dolgozói