szerző:
hvg.hu

Ami nem sikerült a világbajnokság esélyes csapatainak, azt hozta a favoritok tágabb köréhez sorolt Belgium: végelszámolásban magabiztosan, 3:0-ra verték a vb-újonc Panamát. Azért az első félidő De Bruyne-éknek sem sikerült fényesen. Ám Mertens mesteri akciója megtörte a jeget, és Lukaku két szépen felépített támadásból biztosította a győzelmet.

Focinyár 2018
Van-e ennél nagyobb sportesemény a világon? Egyesek szerint az olimpia az, mások állítják, a labdarúgó világbajnokság a csúcs. Most, közvetlenül a döntő után, annak hatása alatt, utóbbiakkal értünk egyet. Ezen az oldalon felidézheti a pillanatokat, amelyek ezt igazolják.
Friss cikkek a témában

Lendületes belgákkal, megszeppent panamaiakkal kezdődött a titkos esélyesnek tartott európaiak és a világbajnoki újoncok összecsapása. Lukaku már az első percben helyzetbe került. Hazard és Mertens, valamit De Bruyne veszélyeztetett, de igazán forró akkor lett a helyzet, amikor a panamai Torres hazaadni vagy felszabadulni próbált. Nagy szerencséje a közép-amerikaiaknak, hogy sem öngól, sem szemfüles találat nem született az ügyetlenkedésből.

Az első félidő közepére Panama lámpaláza enyhült, néhány támadást is próbáltak vezetni, de eredménytelenül. Az első 45 percben 3 lövést jegyzett fel a statisztika panamai részről, de egyik sem találta el Courtois kapuját. A másik oldalról a belgák is görcsösebbé váltak, nem jött be, hogy hosszabb passzokkal átíveljék a panamai középpályát.

A belgák az első félidőben 9-szer lőttek kapura, de csak háromszor kellett beavatkoznia Penedónak. A 60 százalékos labdabirtoklás, 87 százalékos passzpontosság azonban nem volt elég ahhoz, hogy De Bruyne-ék vezetést szerezzenek.

Mertens megoldotta egyedül

Ami nem sikerült az első játékrészben, azonnal összejött a másodikban. Az első belga támadásból a középről kipattanó labdát Mertens rúgta látványos kapáslövéssel tizenhat méterről a hosszú sarokba. Ha valaki azt hitte volna, ettől összeomlik Panama, az tévedésben volt.

Mertens gólja
©
A következő percekben ugyanis végre helyzeteket alakított ki a közép-amerikai válogatott. Murillo hatalmas helyzetben találta magát, de Courtois védeni tudott.

Panama becserélt két csatárt, és már úgy tűnt, talán nyomást is tud gyakorolni a kissé kiengedő belgák ellen, amikor Hazard és De Bruyne végre összehozott egy erős támadást a jobboldalon. Utóbbi külsővel betette, Lukaku pedig az ötös vonaláról bebólintotta csapata második gólját (ez már a 31. találata volt a válogatottban).

Lukaku első gólja
©

Hat perc múlva Lukaku belőtte a harmadikat. Panama ugyanis megpróbált mindent bevetni a vereség ellen, kitámadt, és Belgium nagy tehetségei előtt végre kinyílt a terep. Egy labdavesztésnél a belgák három passzból hozták játékba Lukakut, aki társak hiányában befejezte a támadást egyedül.

Lukaku második gólja
©

Ami sokáig nem sikerült, az a harmadik találat után bekövetkezett: Panama megadta magát, a védelmük kihagyott. Igaz, még két helyzetet kidolgoztak, ám a szépítés nem akart összejönni.

Ami nem ment Németországnak, Brazíliának, Argentínának vagy Spanyolországnak, azt Belgium összehozza: nyert. Csak az eleje ne lett volna olyan nyögvenyelős.

Jegyzőkönyv

  • 2018. június 18., 17:00, Szocsi
  • Belgium: Courtois - Alderweireld, Boyata, Vertonghen - Meunier, Witsel, Carrasco (74. Dembelé) - De Bruyne - E. Hazard, Mertens (83. T. Hazard) - R. Lukaku
  • Panama: Penedo - Murillo, R. Torres, Escobar, Davis - Gomez - Cooper, Godoy - J. Rodriguez (63. Diaz), Barcenas (63. G. Torres) - Perez (73. Tejada)
  • Gól: Mertens (47.), Lukaku (69. és 75.)
  • Sárga lap: Vertonghen, Meunier, illetve Murillo, Davis, Gomez, Cooper, Godoy
  • Játékvezető: Janny Sikazwe (Zambia)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
„Az emberek hülyék, és eldobják a szemetet, a teherautók meg mindenfélét beöntenek a tengerbe, és a bálnák megeszik”

„Az emberek hülyék, és eldobják a szemetet, a teherautók meg mindenfélét beöntenek a tengerbe, és a bálnák megeszik”

Ismét nekifut a kormány az egyházügyi törvény módosításának

Ismét nekifut a kormány az egyházügyi törvény módosításának

Betett a gabonatermesztőknek a Duna alacsony vízállása

Betett a gabonatermesztőknek a Duna alacsony vízállása

Fontos kérdésben döntött a NASA, megvan, hogy 2021-ben hova szállunk le a Marson

Fontos kérdésben döntött a NASA, megvan, hogy 2021-ben hova szállunk le a Marson

Tátva marad a szája, ha meglátja, mennyire élethű maszkokat készít ez a japán vállalat – videó

Tátva marad a szája, ha meglátja, mennyire élethű maszkokat készít ez a japán vállalat – videó

Így talán még sosem látta a Mátrát és Galyatetőt – Nagyítás-fotógaléria

Így talán még sosem látta a Mátrát és Galyatetőt – Nagyítás-fotógaléria