Németh András
Németh András

Az orosz szurkolók a jelek szerint mindent megbocsátottak az utóbbi években nem túl dicsőséges szbornajának: az ünneplő szurkolók ellepték Moszkva és Szentpétervár és a többi nagyváros utcáit, miután az orosz válogatott 3:1-re legyőzte Egyiptomot, és ezzel gyakorlatilag bejutott a labdarúgó-világbajnokság kieséses szakaszába. A külföldi elemzők is azt írják, ha egy csapat nyolc gólt lő két meccsen, mindenképpen jól játszik.

Focinyár 2018
Van-e ennél nagyobb sportesemény a világon? Egyesek szerint az olimpia az, mások állítják, a labdarúgó világbajnokság a csúcs. Most, közvetlenül a döntő után, annak hatása alatt, utóbbiakkal értünk egyet. Ezen az oldalon felidézheti a pillanatokat, amelyek ezt igazolják.
Friss cikkek a témában

Ha Szaúd-Arábia nem veri szét Uruguay-t, utána pedig Egyiptomot, Oroszország pedig nem kap ki nagyon Uruguaytól, akkor a 2018-as labdarúgó-világbajnokság rendezői elérik azt, ami eddig egyszer sem sikerült a független Oroszországnak: válogatottjuk túljut a csoportmérkőzéseken. A két magabiztos győzelem és a biztosnak tűnő továbbjutás ünneplése órákig tartott: az utcák visszhangoztak a „Rossszija, Rosszija” kiáltásoktól, s a szurkolók megszállták az úttestet is.

©

A vb előtt a résztvevők közül az utolsó helyre sorolt orosz válogatottat körülvevő hangulat változását a Sport Ekszpresz című napilapban megjelent bocsánatkérő cikk is jól mutatja. „Nem hittünk válogatottunkban, s miközben a történelem leggyengébb csapatának neveztük, komoly leégést vetítettünk előre. Nem hittük el, hogy felkészülési mérkőzések csak a felkészülés egy részét jelentik, s nem szabad messzemenő következtetéseket levonni az eredményekből” – írta a lap, amely a cikkben végül valamennyi játékostól név szerint elnézést kért a hitetlenség miatt. „Nem hittünk Szergej Ignasevicsben, s már jó régen azt sürgettük, hogy a Berezuckij-testvérekkel együtt adják át a helyüket a fiatalabbaknak. Szergej pedig visszatért, és tapaszaltságával és hidegvérűségével elérte, hogy elfeledkezzünk azokról a fiatalabb játékosokról, akik sérülés miatt végül nem kerültek be a keretbe” – írta a lap.

©

Miután a szerző végére jutott az évekig sértegetett játékosok listájának, így zárta a cikket: „Nem tudhatjuk, hogyan alakul a szbornaja sorsa: elképzelhető, hogy pár fényes győzelem még a csapat előtt áll, de az is, hogy kiesik a nyolcaddöntőben. Ám már most hangsúlyoznunk kell, hogy az éveken át szidalmazott csapat hatalmas örömöt szerzett nekünk”. Nem tudni, hogy a hamuszórós cikk elkészültében közrejátszott-e az, hogy egy orosz parlamenti képviselő olyan törvénymódosítást készített elő, amely pénzbüntetéssel sújtaná az orosz válogatottat – azaz Oroszország jelképét – becsmérlő személyeket.

A külföldi sajtó is kezdi dicsérni az oroszokat. „Aki látta a Szaúd-Arábia és Egyiptom elleni meccset, aligha hisz a szemének, hiszen a felkészülési szakaszban a válogatott igencsak rosszul nézett ki” – írta a brit Daily News, amely szerint lehet, hogy éppen az áll a jó szereplés mögött, hogy nem nehezedett túl nagy nyomás az orosz válogatottra. „A gyakorlatilag esélytelenként kezelt csapat minden várakozást felülmúlt. A két meccsen az oroszok pontosan annyi gólt lőttek, mint Spanyolország 2010-ben, amikor nyolc találattal lett világbajnok. Az oroszok jól játszanak, s nem számít, kik az ellenfelek: egy válogatott nem tud úgy nyolc gólt lőni két meccsen, hogy nem játszik jól” – írta a brit lap.

A The Guardian című brit napilap pedig arról írt, hogy valószínűleg a vb utáni időszakban is megmaradnak az Oroszország és a Nyugat közötti feszültségek, ám nagyon valószínű, hogy az Oroszországban megfordult külföldiek véleménye megváltozik az országról. „Oroszország a legjobbat igyekszik nyújtani egy hónapig, az emberek izgatottan fogadták a csapatokat és a szurkolókat, s túlnyomó többségben vannak a pozitív tapasztalatok” – írta a The Guardian helyszíni tudósítója, aki szerint a közlekedési csomópontnak számító Moszkvában igazi karneválhangulat uralkodik.

Az orosz csapat tagjai közben visszatértek Moszkvába, ahonnan a novogorszki edzőtáborban készülnek az Uruguay elleni hétfői mérkőzésre. Ott derül ki, hogy az oroszok, vagy Uruguay jut tovább elsőként az A csoportból.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A NATO-ból intézték így? Orbánnak kínos, hogy lebukott Gruevszki szöktetésével

A NATO-ból intézték így? Orbánnak kínos, hogy lebukott Gruevszki szöktetésével

Demcsák Zsuzsa az ATV-ben bukkant fel

Demcsák Zsuzsa az ATV-ben bukkant fel

1500+ km/h-val repülhet, mégis szuperhalk lesz a Lockheed Martin és a NASA új repülőgépe

1500+ km/h-val repülhet, mégis szuperhalk lesz a Lockheed Martin és a NASA új repülőgépe

Kína megcsinálta az akkumulátort, amitől jóval tovább bírja egy feltöltéssel a telefon

Kína megcsinálta az akkumulátort, amitől jóval tovább bírja egy feltöltéssel a telefon

Jó lesz, ha siet: 14 000 forint helyett 0 forintért játszhat egy héten át az Owerwatch-csal

Jó lesz, ha siet: 14 000 forint helyett 0 forintért játszhat egy héten át az Owerwatch-csal

Mindenkinek elérhető coaching: merjünk nyomni egy RESTART-ot!

Mindenkinek elérhető coaching: merjünk nyomni egy RESTART-ot!