szerző:
Tokics Máté

Elvileg mindenben ugyanaz a mutatójuk a portugálokkal. A válasz meglepő, de jogos: a fair play igenis sokat számít a fociban.

Focinyár 2018
Van-e ennél nagyobb sportesemény a világon? Egyesek szerint az olimpia az, mások állítják, a labdarúgó világbajnokság a csúcs. Most, közvetlenül a döntő után, annak hatása alatt, utóbbiakkal értünk egyet. Ezen az oldalon felidézheti a pillanatokat, amelyek ezt igazolják.
Friss cikkek a témában

Mind a spanyolok, mind a portugálok 3-3-at játszottak az első fordulóban (egymással), mind a két csapat 1-0-ra nyerte a második meccsét – akkor miért a spanyolok állnak az első helyen mégis a B-csoportban? Sergio Ramos bevitt egy tockost a FIFA-nak?

Elmagyarázzuk.

A FIFA szabályzata szerint a csoportkör során egyenlő pontszám esetén a jobb gólkülönbség dönt. Tehát az A csapat 8 gólt rúgott és 4-et kapott, míg a B-csapat csak 6-ot rúgott és 3-at kapott, akkor az A csapat van előnyösebb helyzetben mivel az ő gólkülönbségük +4, a B-é pedig +3. Ha a gólkülönbség is azonos, akkor a csoportmérkőzéseken szerzett több gól számít, ám a spanyolok és a portugálok is 4-4-et szereztek. Ebben az esetben a harmadik szabály se hoz döntést, ami az egymás elleni mérkőzést jelenti, ami ugyebár 3-3-mal végződött. Még mindig nem jutottunk el odáig, hogy miért a spanyolok vezetik a csoportot.

Itt jön be a képbe a fair play szabály. Ez egy pontrendszer: a sárga lap -1 pont, a sárga és piros -3, az azonnali kiállítás -4, és a sárga lap utáni azonnali kiállítás -5 pontot ér. A portugálok 2 sárgalapos figyelmeztetést kaptak a 2 mérkőzésükön, míg a spanyolok csak egyet, tehát ez az indok, amiért ők állnak az élen.

Na de mi van akkor, ha Spanyolország és Portugália is azonos eredménnyel győz az utolsó csoportmérkőzésén, és a spanyolok begyűjtenek egy sárga lapot, a portugálok pedig nem? A válasz: a sorsolás dönt. Ha az előbb leírt események történnének, akkor sorsolás döntené el, hogy ki jut tovább elsőként a csoportból, és ki kapja a papíron gyengébb ellenfelet a nyolcaddöntőben.

Sorsolásra már volt példa a futballtörténelemben, az Afrika-kupán 2015-ben, ahol Guineának és Malinak kellett a sorsban bíznia a továbbjutás reményében. Végül Guinea jutott tovább.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!