Nagy Gábor
Nagy Gábor
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az élet számos területén használják már a „piros lapot kapott” kifejezést, ám a labdarúgásból ismert fegyelmezési mód csak 1970-ben jelent meg a sportban.

Focinyár 2018
Van-e ennél nagyobb sportesemény a világon? Egyesek szerint az olimpia az, mások állítják, a labdarúgó világbajnokság a csúcs. Most, közvetlenül a döntő után, annak hatása alatt, utóbbiakkal értünk egyet. Ezen az oldalon felidézheti a pillanatokat, amelyek ezt igazolják.
Friss cikkek a témában

Ken Aston, az ötvenes és hatvanas évek fordulójának leghíresebb angol játékvezetője legbonyolultabb mérkőzését az 1962-es chilei világbajnokságon vezette, amikor Olaszország ellen a házigazdák valóságos ütközetet vívtak a gyepen, nem utolsósorban azért, mert a dél-amerikai játékosok körében elterjedt, hogy az itáliai sportújságírók becsmérelték a chilei nők szépségét és erkölcsét.

Az olasz Ferrini miután Ken Aston (jobbról a második) kiállította
©

A mérkőzést 2-0-ra Chile nyerte, ám a csatát két (olasz) kiállítás, és a játékosokat megfékezendő háromszor is a pályára özönlő rendőrök tevékenysége színezte, a katonaként a második világháború távol-keleti hadszínterét is megjárt Aston pedig egy évvel később visszavonult, a következő, 1966-os vébén már a játékvezetők felügyelője volt.

 

Bár az 1962-es, kivételesen brutális meccset is emlegetik vele kapcsolatban, igazán négy évvel később írta be a nevét a futball történelmébe, olyannyira, hogy 2001-es, 86 évesen bekövetkezett halálakor a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) is külön megemlékezett róla. Az angliai világbajnokság negyeddöntőjében a házigazdák a londoni Wembley stadionban az argentinokkal találkoztak, és ez a mérkőzés sem hozott kisasszonyfocit. Az állás gól nélküli döntetlen volt, amikor a német játékvezető, Rudolf Kreitlein egy csetepaté után kiállította a dél-amerikaiak csapatkapitányát, Antonio Rattínt, aki csak hosszas huzavona után, a közbelépő Aston győzködésére volt hajlandó elhagyni a pályát.

Rudolph Kreitein rendőrségi kísérettel hagyja el pályát az Anglia Argentina meccs lefújása után.
©

A mérkőzést végül az angolok 1-0-ra megnyerték, ám a zűrzavaros körülményeket követően a szigetországiak két sztárja, Jack és Bobby Charlton csak a másnapi újságokból értesült arról, hogy a bíró figyelmeztetésben részesítette őket.

 

Akkoriban ez szóbeli aktus volt, és az esetet a bíró beírta a kis jegyzetfüzetébe – innen a ma is használt angol booking kifejezés –, ám az angolul nem tudó Kreitlein a jelek szerint a figyelmeztetését nem igazán tudta a Charlton fivérek tudomására hozni, és arról nem értesültek a nézők sem, Alf Ramsey angol szövetségi kapitány pedig a FIFA-tól kért magyarázatot. Aston ekkor elkezdte törni a fejét a figyelmeztetés, illetve a kiállítás mindenki számára és univerzálisan érthetően világossá tételén, majd a fáma szerint egy londoni utcán autójában ülve a közlekedési lámpák működése megmozgatta a fantáziáját. Ha sárga, akkor óvatosan, ha piros, akkor tilos – okoskodott, és a FIFA elé terjesztette ötletét a sárga és a piros lap alkalmazásáról.

Az elképzelés örömteli fogadtatásra talált, nemzetközi tornán először 1970-ben a mexikói világbajnokságon alkalmazták, hogy aztán futótűzként terjedjen el az egész világon, és bevezessék más sportágakban is, elsősorban a labdajátékokban. Aston később a FIFA játékvezetői bizottságának elnöke lett, és több szabályváltoztatásban játszott kezdeményező szerepet.

Az ő javaslatára határoztak úgy, hogy ha a játékvezető mérkőzés közben megsérül, vagy más módon képtelenné válik feladata ellátására, akkor a sípot az egyik partjelző veszi át, akinek a személyét a kezdőrúgás előtt kijelölik. Astonnak tulajdonítják azt is, hogy 1974-ben a cserék lebonyolítására elkezdték a mezszámokat jelölő – korábban „lapozható”, ma már elektronikus – kézitáblákat alkalmazni.

Nem fogadták el viszont minden ötletét, így azt sem, hogy ha egy mérkőzés a hosszabbítás után is döntetlenre végződik, akkor az a csapat győzzön, amely ellen kevesebb szabadrúgást ítéltek, illetve amelynek játékosai kevesebb sárga és piros lapot kaptak. A FIFA ehelyett a tizenegyesrúgások rendszerét választotta.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kiutasítottak 18 orosz diplomatát Csehországból

Kiutasítottak 18 orosz diplomatát Csehországból

Media1: Letartóztatták a HPS-csoport két alapítóját

Media1: Letartóztatták a HPS-csoport két alapítóját

Ez történt: A Pfizer első embere elmondta, hogy egy harmadik oltásra is szükség lehet

Ez történt: A Pfizer első embere elmondta, hogy egy harmadik oltásra is szükség lehet