szerző:
hvg.hu

Egy hete ilyenkor még Peru volt a világbajnok, de most már Dánia az. A dicsőség azonban nem tarthat örökké.

Focinyár 2018
Van-e ennél nagyobb sportesemény a világon? Egyesek szerint az olimpia az, mások állítják, a labdarúgó világbajnokság a csúcs. Most, közvetlenül a döntő után, annak hatása alatt, utóbbiakkal értünk egyet. Ezen az oldalon felidézheti a pillanatokat, amelyek ezt igazolják.
Friss cikkek a témában

Ha azt mondjuk, hogy a tegnapi dán–ausztrál meccs volt a világbajnoki döntő, a legtöbben nem veszik ezt komolyan (valójában mi sem). De ahhoz, hogy hirtelen felértékelődjön a meccs, nem kellett más, mint néhány unatkozó statisztikarajongó, nagyon sok szabadidővel.

Kitalálták ugyanis, hogy meg kellene nézni, ki lenne a világbajnok, ha a fociban nem egy vb-n dőlne el a cím, hanem ugyanúgy, mint a bokszban, aki legyőzi a világbajnokot, átveszi tőle ezt a dicsőséges pozíciót. És kiszámolták.

Így született meg a Nemhivatalos Futball-világbajnokság ötlete. Először is felkutatták a futballtörténelem legelső válogatott meccsét: 1872. november 30-án Skócia és Anglia 0-0-t játszott Glasgowban. (Nem is értjük, hogy nem született gól, Skócia például a 2-2-6-os felállást választotta, ami még így is rendkívül defenzív volt az angolok 1-2-7-jéhez képest.) A következő meccsen, Londonban viszont már Anglia 4-2-re legyőzte a skótokat, így ők lettek az első nemhivatalos világbajnokok.

A lelkes statisztikaimádók pedig innen számolták tovább a meccseket. Néha Skócia megverte Angliát, néha Anglia Skóciát, így egymásnak adogatták a nemhivatalos világbajnoki címet (a döntetlen címvédést jelent), a kontinensre pedig alig léptek ki. Nagy ellenfelek nélkül legfeljebb Wales vagy Írország fenyegette őket évtizedeken át, mígnem 1931-ben Ausztria legyőzte a skótokat, innen pedig már egyre több válogatott eredményeit figyelhették a lista rendkívül türelmes készítői.

Az elmúlt néhány évben például így nézett ki a nemhivatalos világbajnoki cím sorsa:

  • 2014-ben a rendes világbajnoki cím sem sokat ért a nemhivatalosan is világbajnok németeknek, két hónappal a vb-döntő után egy barátságos meccsen kikaptak Argentínától.
  • De az argentinok is csak egy hónapig örülhettek, egy másik edzőmeccsen Brazília elvette tőlük a nemhivatalos vb-címet.
  • A brazil lendület a 2015-ös Copa Americáig tartott ki, ott kikaptak Kolumbiától. Ők Argentína ellen estek ki, akiket Chile győzött le a döntőben.
  • Ezután már elkezdődtek a vb-selejtezők, Chile az első meccseken jól tartotta magát, de aztán kikapott Uruguaytól.
  • Uruguayt Mexikó tudta megverni a 2016-os Copa Americán, hogy utána 7-0-ra kikapjanak Chilétől. Ők meg is nyerték a kontinensbajnokságot, de egy vb-selejtezőn vesztettek Paraguay ellen. Akiket aztán Uruguay rögtön a következő meccsen meg is vert, így körbement a nemhivatalos vb-cím.
  • Uruguaytól Chiléhez, onnan Argentínához, tőlük Bolíviához került a cím, akiket tavaly nyáron Peru legyőzött, majd meglepetésre onnan már nem kapott ki a perui csapat, így címvédőként utazhattak a rendes vb-re. Hogy aztán az első meccsükön Dánia máris elvegye tőlük a címet.

Magyarország legutóbb 2008-ban lett nemhivatalos világbajnok, amikor legyőztük Görögországot, és négy hónapig sikerült őriznünk a címet, amíg a svédektől ki nem kaptunk ugyan.

A FIFA pedig annyival kommentálta mindezt:

Amíg az emberek szórakozást találnak a fociban, és a tiszteletet mindenkinek megadva, a szabályokat és a sport etikáját betartva játszanak, a FIFA több mint boldog. Jó szórakozást kívánunk a Nemhivatalos Világbajnokság rajongóinak!

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ez az egyik legerősebb kép az első világháborúról

Ez az egyik legerősebb kép az első világháborúról

Ismét nekifut a kormány az egyházügyi törvény módosításának

Ismét nekifut a kormány az egyházügyi törvény módosításának

Ma délután pályázhatnak a budapestiek és Pest megyeiek háztartási nagygépcserére

Ma délután pályázhatnak a budapestiek és Pest megyeiek háztartási nagygépcserére

Így még biztos nem hallotta a Bee Gees diszkóslágerét – Bono és Pharell duója

Így még biztos nem hallotta a Bee Gees diszkóslágerét – Bono és Pharell duója

Őrizetben a volt macedón kémfőnök, nehogy megszökjön

Őrizetben a volt macedón kémfőnök, nehogy megszökjön

A NATO-ból intézték így? Orbánnak kínos, hogy lebukott Gruevszki szöktetésével

A NATO-ból intézték így? Orbánnak kínos, hogy lebukott Gruevszki szöktetésével