szerző:
G. M.

A vasárnapi időjárás nem különösebben indokolja, hogy az ember a szabadban töltse a napot, igaz, a világbajnokság mai meccsei sem feltétlenül indokolják, hogy otthon maradjunk. De ne fanyalogjunk, érdekes meccseket nézhet az, aki a tévét választja.

Focinyár 2018
Van-e ennél nagyobb sportesemény a világon? Egyesek szerint az olimpia az, mások állítják, a labdarúgó világbajnokság a csúcs. Most, közvetlenül a döntő után, annak hatása alatt, utóbbiakkal értünk egyet. Ezen az oldalon felidézheti a pillanatokat, amelyek ezt igazolják.
Friss cikkek a témában
  • A nap mázlistája: Anglia

A brazilok útja a nyolcaddöntőbe erős svájciakon és szerbeken át vezet, a németek életét Mexikó és Svédország nehezítette, és ha végül mindkettő vb-esélyes veszi az akadályt a harmadik csoportkörben, akkor könnyen összejöhet a legjobb tizenhat között a Brazília-Németország örökrangadó.

És Anglia? A világbajnokságokon sokat szenvedő Anglia? Ha ma megverik Panamát, akkor tágra nyílik a kapu egészen a negyeddöntőig. Csoportjukban már most egyértelmű a helyzet: a belgák átrohantak Panamán és Tunézián (összesítve 8:2 a Lukaku által vezetett támadósornak). Az angolok némi nehézséggel verték az észak-afrikaiakat, és most a teljes vb-mezőny talán leggyengébb csapata ellen játszanak. Harry Kane nagy formában van. Statisztikusok kimutatták, hogy a tunéziai válogatott szinte szó szerint megfojtotta, elvette előle a labdákat, kikapcsolta a játékból. És így szerzett két gólt!

Mi lesz, ha véletlenül Panama teret is enged Kane-nek?

Ha Anglia nyer, akkor hatpontos, mint Belgium, míg a csoport másik két csapatának nulla pontja marad. Ezzel el is dőlt a csoportban szinte minden. Amennyiben az angolok nem rúgnak legalább öt gólt, akkor maradnak Belgium mögött. Az utolsó fordulóban pedig tét nélkül meccselhetik le, ki a csoportelső. Amolyan barátságos mérkőzés lesz az, miközben Messi, Neymar és Kroos is mélyen a kieséses szakaszban járnak már. A tét nélküli helyzet oka: a G csoportban játszó angolokra és belgákra a nyolcaddöntőben a H jelű négyes első két helyezettje vár. Vagyis Szenegál, Japán, Kolumbia vagy Lengyelország. A világbajnok címre pályázó két nyugat-európai csapat számára mindegy is, melyiket kapják.

  • A tippmix gyilkos: Panama

A matematika megengedi: ha nyer Panama, akkor az utolsó körben már csak Tunéziát kell verniük a továbbjutásért. Ebben az esetben Anglia pont ott találja magát, ahol a világbajnokságokon szokta: a felsült csapatok listájának élén.

  • A nap kegyeltje: Szenegál (vagy Japán)

A világbajnokság legérdekesebb vagy éppen legérdektelenebb csoportja a H jelű. Úgy alakult, hogy ez az első vb, amelyen egyedül a világranglista döntötte el, mely csapatok a kiemeltek. Portugália benne volt a top hétben (Oroszország helye biztosított volt az A csoport élén), Spanyolország viszont nem, így kerülhettek azonos négyesbe. A lengyelek viszont a világranglista hetedikjeként saját csoportot kaptak, és még a sorsolás is nekik kedvezett. Aztán a szerencse elpártolt mellőlük a Szenegál elleni meccsen. Egy megpattanó lövéssel, valamint a vb-k egyik legfurcsább góljával kaptak ki (egy hazaadás pillanatában engedte vissza a negyedik játékvezető a szenegáliak villámgyors csatárát, aki lecsapott a labdára, és belőtte). Hasonlóan szerencsésen verte Japán a szinte teljes meccset létszámhátrányban játszó Kolumbiát.

Most tehát a két mázlista játszik egymás ellen. A helyzetük egyszerű: amennyiben döntetlent játszanak, úgy mindkettőnek viszonylag jó esélye marad az utolsó csoportkörben, ha viszont az egyik nyer, már szinte a nyolcaddöntőben érezheti magát.

A szubszaharai Afrika csak két csapattal képviselteti magát Oroszországban. Miközben a kontinens északi országai egytől egyig elszálltak (Tunézia, Marokkó és Egyiptom két meccs után már biztos kieső), Szenegál és Nigéria még bizonyíthat. Könnyebb dolguk van a Mané köré szerveződő szenegáliaknak: a cseppet sem félelmetes Japánt kéne verniük. Nigéria számára egy döntetlen már diadalt jelentene Argentína ellen. És ha már kontinensek becsületéről beszélünk. Kagava Sindzsi csapatán nyugszik egész Ázsia sorsa.

  • A nap kárvallottja: Kolumbia (vagy Lengyelország)

James Rodríguez és Robert Lewandowski már most nehéz helyzetben van. A Bayern München két sztárja biztos lehetett abban, hogy a szerencsés sorsolás lehetővé teszi, hogy a kieséses szakaszban is meglepetést okozhassanak, erre egyikük akár már ma elbúcsúzhat a világbajnokságtól. Amelyik csapat kikap, az szinte biztosan hazamegy. Hogy ebből milyen meccs lesz? Vélhetően kevésbé látványos, hiszen egy döntetlennel minkét csapat biztosítja továbbjutási esélyeit.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Washington is súlyosan elítéli a rohingyák elleni tömeggyilkosságokat

Washington is súlyosan elítéli a rohingyák elleni tömeggyilkosságokat

Többmilliós bírságot kapott a Fókusz Takarékszövetkezet

Többmilliós bírságot kapott a Fókusz Takarékszövetkezet

Hóágyúval verébre: a Hegyvidék szerint ők csak a sportolókat védik a nagyberuházással

Hóágyúval verébre: a Hegyvidék szerint ők csak a sportolókat védik a nagyberuházással

Jön a Microsoft új keresője, még a személyes kérdésekre is választ ad majd

Jön a Microsoft új keresője, még a személyes kérdésekre is választ ad majd

Eddig nem jött be a kormány terve, egyre kevesebb gyerek születik

Eddig nem jött be a kormány terve, egyre kevesebb gyerek születik

700+ lóerő, 100+ millió forint: itt a Hennessey újabb szörnyetege

700+ lóerő, 100+ millió forint: itt a Hennessey újabb szörnyetege