szerző:
hvg.hu

Két betonvédelem találkozott szembe, és egyetlen megingást kihasználva a franciák jutottak a vb-döntőbe. Franciaország-Belgium 1-0

Focinyár 2018
Van-e ennél nagyobb sportesemény a világon? Egyesek szerint az olimpia az, mások állítják, a labdarúgó világbajnokság a csúcs. Most, közvetlenül a döntő után, annak hatása alatt, utóbbiakkal értünk egyet. Ezen az oldalon felidézheti a pillanatokat, amelyek ezt igazolják.
Friss cikkek a témában

Harminckét év után történt meg újra, hogy két szomszédos ország játszott egymással elődöntőt a világbajnokságon: Franciaország-Belgium meccsen dőlt el, hogy ki jut a vasárnapi döntőbe. A francia csapat a legerősebb összeállításában tudott pályára lépni, a belgáknál viszont Meunier nem játszhatott a sárga lapjai miatt, így Chadli került át a jobboldalra.

A meccset a belgák kezdték sokkal aktívabban, az első tíz percben az is ritkaságnak számított, ha a franciák átlépték a félpályát. A francia védelem azonban kimondottan jól zárt, az első igazán nagy gólhelyzetet csak negyedóra játék után tudták a belgák kialakítani, de Hazard lövése akkor elment keresztben a kapu előtt. És amikor azon kezdhettünk el gondolkozni, hogy mennyire a mezőnyben gyűrik egymást csak a csapatok, egy csapásra felpörgött a meccs, néhány perccel később nagyjából 3-1-re vezethetett volna Belgium, ha a két kapus nem véd nagyokat, de maradt a 0-0.

©

Kimondottan jó lett nézni a meccset a félidő további részében – legalábbis semleges nézőként, a francia és a belga szurkolókat inkább az infarktus kerülgethette. A két szövetségi kapitány úgy döntött, a legfontosabb a fegyelmezett, stabil védelem, veszélyes helyzetek akkor alakulhattak ki, ha valamelyik csapat labdát vesztett. A 37. percben pedig izgulhattak a leginkább a franciák: úgy tűnt, Giroud sérült le egy labdakihozatalnál, de némi ápolás után visszament a pályára.

A félidő végén Courtois mutatta be a meccs addigi legnagyobb bravúrját, Pavard lövésébe Courtois épp csak bele tudta tenni a lábát. Másodpercekkel a szünet előtt pedig Umtiti hibázott nagyot, de Lukaku nem számított ekkora hibára, nem tudott mit kezdeni a labdával. Érdekes helyzet állt elő: az első félidőben a belgáknak volt sokkal több jó passza, a franciáknak kétszer annyi lövése, de az igazán veszélyes helyzetek Belgiumé voltak. Llorisnak és Courtois-nak volt a legjobb félidője, így 0-0-lal zárult az első 45 perc.

A második félidő elején nem sokat kellett várni a gólra: az 51. percben Griezmann végzett el szögletet, a labdára Umtiti érkezett, és fejelt Courtois kapujába. A két csapat addig magabiztosan védekezett a rögzített helyzeteknél, most az első belga kihagyás elég volt ahhoz, hogy Franciaország megszerezze a vezetést.

©

A gól utáni percekben is a franciák támadtak, Belgiumnak pedig változtatnia kellett, nem volt már elég a stabil védekezésből indulva várni arra, hogy az ellenfél rontson. De Franciaország egy kicsit megnyugodta inkább átadta a terepet, beállt védekezni, és a szervezettségében, valamint a csatárai nem mindennapi gyorsaságában bízott.

Llorisnak nagy napja volt: nem volt olyan lövésük a belgáknak, amellyel ne tudott volna mit kezdeni. De ez többről szólt, mint egy jó kapusteljesítményről, a francia védelem volt annyira erős, hogy szinte csak a távoli lövéseket kellett Llorisnak kiütnie. Igaz, azok nem egyszer jelentettek valóban veszélyt. A végén pedig már minden mindegy alapon próbáltak előrejönni a belgák, így aztán többször is belőhették volna a franciák a második góljukat kontrából. Nem tették, de nem bánták, így sem Franciaország 1-0-ra megnyerte az elődöntőt.

©

Ezzel a betonvédelemmel nem lehetett mit kezdeni, nem lesz könnyű dolga annak sem, akit a döntőben kapnak a franciák. Hogy kit, az szerda este derül ki, akkor Horvátország-Anglia meccsel folytatódik a vb.  

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!