szerző:
NIZS - Tóth Richárd

Továbbíródik-e az angol eposz vagy megdicsőül az a horvát csapat, amelynek egy ideig vélhetően most utoljára lehet esélye vb-t nyerni? Kikre várnak a fiatal és fegyelmezett franciák a döntőben? Szerzőink letették a garast – ki a meggyőzőbb? Döntsenek, az anglomán Nagy Iván Zsoltnak vagy a kroatofil Tóth Richárdnak lesz-e igaza.

Focinyár 2018
Van-e ennél nagyobb sportesemény a világon? Egyesek szerint az olimpia az, mások állítják, a labdarúgó világbajnokság a csúcs. Most, közvetlenül a döntő után, annak hatása alatt, utóbbiakkal értünk egyet. Ezen az oldalon felidézheti a pillanatokat, amelyek ezt igazolják.
Friss cikkek a témában

Szurkolni csak a lelkével tud az ember: It’s coming home!

Ritkán vagyok ennyire feszült focimeccs miatt, mint ma. Ez elmúlt néhány évben talán csak egyszer, idén májusban, a Liverpool kijevi BL-döntője előtt, bár akkor már óriási siker volt az, hogy eljutottak odáig.

Most azonban még nem tartunk a döntőnél. Előbb jönnek a horvátok, és ők jók.

Írtam tegnap is, tartom: nem szeretem a focijukat. (Riaszt például minden bajnokság/szövetség, amelyben „Mészáros Lőrinc” pénze megjelent.) De attól még ez a csapat jó, vagy hát van pár jó játékosuk (Lovren ugyebár, aki ugyebár a Poolban játszik, tehát félisten). Ráadásul az egyik legtapasztaltabb gárda a vb-n, míg a britek piszok fiatalok. Kemény lesz.

It’s coming home, énekelem én is mantraszerűen napok óta, ahogy énekeltem 1996-ban, amikor ez a dal készült, és ahogy azóta is minden vb-n, Eb-n kitartok mellettük az utolsó pillanatig, kár, hogy az annyira korán jött el mindig.

A sportnak azonban a hűség mellett legendák kellenek. Most pedig lehet legendát írni. Mit írni? Legendát lehet alkotni, eposzba illő történetet kiteljesíteni, ismét naggyá, még a mostaninál is nagyobbá tenni az angol focit, generációkra biztosítani a Premier League klubjainak uralmát.

Uhh…túltoltam. De ebben a szerepben, amikor ezt a pár sort írom, én szurkoló vagyok. Ha meg szurkol az ember, szurkoljon lélekből. És higgyen!

Szóval, It’s Coming Home, Lads, It’s coming home!

©

Lobog egy szőke a szélben, mellette meg egy tüsi szőke

„Meghalni soha nem kéne

Kiesni, mint fogból az amalgám”

(30Y – Elsőre)

Teljesen egyértelmű, hogy ez a világbajnokság nem a nagy egyéniségekről szól, legfeljebb a nagy egyéniségek bukásáról. Nehéz megmondani, kinek a moszkvai búcsúja volt fájdalmasabb, Napóleoné vagy Messié – azzal a különbséggel, hogy Messit a saját csapata buktatta meg, legutóbb ilyet Medgyessy Péter körül láttunk.

De amióta nincs Messi, nincs Ronaldo, azóta egyértelmű, a csapategység az, amelyik elődöntőt ért, ami döntőt érhet. Az angoloknál sem Kane vagy Rashford, horribile dictu – hirtelen nem is jut az ember eszébe más, itt kell a Google – Alli, esetleg Henderson hozta el a sikert, hiába vezeti a góllövőlistát a Tottenham lesipuskása.

A horvátoknál sem, hiába lobog a középpályán a szőke Modric és nem lobog a szintén szőke, de tüsihajú Rakitic. Kell oda Mandzukic, Vida (nem a volt NAV-elnök), Subasic is. A csapat két hosszabbításos meccs után (240 perc játék Oroszország, előtte Dánia ellen) érkezik Anglia ellen, a térdükön kúsznak-másznak, de kúsznak-másznak a horvát focisták.

Anglia nem esélyes a vébégyőzelemre, ahogy Horvátország sem, nem kell a delphoi jósdáig menni a valószínűért, Franciaország a favorit. De a labdarúgás – több mint sport – attól szép, hogy Horvátország legyőzheti Angliát.

©

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Megvan a Fortnite és a PUBG méltó kihívója? Új játék jön a telefonokra, és nem akárkitől

Megvan a Fortnite és a PUBG méltó kihívója? Új játék jön a telefonokra, és nem akárkitől

Csodás antik autógyűjtemény is odaveszett a kaliforniai tűzvészben

Csodás antik autógyűjtemény is odaveszett a kaliforniai tűzvészben

Nincs kegyelem: 3,3 milliárd forintos pert akasztott a Nintendo egy házaspár nyakába

Nincs kegyelem: 3,3 milliárd forintos pert akasztott a Nintendo egy házaspár nyakába

A Nemzeti alaptanterv bevezetésének elhalasztását javasolja az MTA

A Nemzeti alaptanterv bevezetésének elhalasztását javasolja az MTA

Annyit keres a felső 10 százalék, mint amennyit az alsó 65

Annyit keres a felső 10 százalék, mint amennyit az alsó 65

Kibertámadás érhette a Google-t, elterelték a cég forgalmát

Kibertámadás érhette a Google-t, elterelték a cég forgalmát