szerző:
hvg.hu

Mely csapatok hogyan húzták eddig az időt leginkább a vb-n? Japánnál senki sem cserélt gyorsabban, de a szögleteknél elég jól húzták az időt – kivéve a végzetes belgák elleni esetet.

Focinyár 2018
Van-e ennél nagyobb sportesemény a világon? Egyesek szerint az olimpia az, mások állítják, a labdarúgó világbajnokság a csúcs. Most, közvetlenül a döntő után, annak hatása alatt, utóbbiakkal értünk egyet. Ezen az oldalon felidézheti a pillanatokat, amelyek ezt igazolják.
Friss cikkek a témában

A Fivethirtyeight hiánypótló cikket közöl a vb-n tapasztalt időhúzásokról. Először is megnézték, mennyi időbe tellett egy-egy bedobás, kirúgás, szabadrúgás, szöglet és persze csere akkor, ha egy csapat vesztésre áll, avagy vezet, illetőleg döntetlen idején. Óriási szenzáció nem derült ki: átlag 20-30 százalékkal több időt vesz igénybe egy-egy szituáció vezetéskor, mint hátrányban. De a bedobásnál érezhető igazán a különbség, ott majdnem 50 százalékkal tovább tart eldönteni, kinek is kéne a labdát továbbítani.

No és mely csapatok éltek leginkább az időhúzás ezen módjaival? Itt az átlagos időtől való eltérést vette alapul a lap, és minden egyes fenti helyzetre vonatkoztatva összeadta. Ennek alapján Peru volt a legsportszerűtlenebb, második Szerbia, harmadik Svédország és negyedik a döntős Franciaország. Őket követi Anglia, Horvátország viszont mindössze fél másodperccel tér el az átlagtól. A legsportszerűbb Lengyelország volt, 5,6 másodperccel volt gyorsabb az átlagnál.

Vannak érdekességek: Szenegál 16,4 másodperccel lassabban végezte el a szögleteket az átlagnál, de Japán is 13,7-tel (kivéve azt az utolsó, végzetes szögletet Belgium ellen, amiből a belgák győztes kontragólját kapták). A szabadrúgásoknál Franciaország és Anglia tett rá leginkább az átlagra 9 másodperc környéki pluszidejével. Senki sem cserélt olyan lassan, mint a svédek: 25 másodperccel több kellett nekik – Japánnak pedig 18 másodperccel kevesebb. A bedobások időhúzó királya pedig szintén Szenegál: 8 másodperccel kellett neki több az átlagnál.

Neymar fetrengései nem alkottak külön kategóriát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!