szerző:
hvg.hu

Fehér mezben lép pályára az angol csapat ma este a horvátok ellen. Egyes szurkolóknak ez katasztrófa, a tudomány és a statisztikák más állásponton vannak.

Focinyár 2018
Van-e ennél nagyobb sportesemény a világon? Egyesek szerint az olimpia az, mások állítják, a labdarúgó világbajnokság a csúcs. Most, közvetlenül a döntő után, annak hatása alatt, utóbbiakkal értünk egyet. Ezen az oldalon felidézheti a pillanatokat, amelyek ezt igazolják.
Friss cikkek a témában

Az angol szurkolók már keresik a jó és a rossz ómeneket, most, hogy 1966 óta az első elődöntőjükre készülnek. Például: vörös vagy fehér mezben kéne-e játszani a csapatnak? Az 1966-os győzelemhez az angol szurkolók a vörös mezt kötik. Most a csapat egy elég erős, 17 meccses veretlenségi sorozatot tud magáénak vörösben, legutoljára 2010-ben kaptak ki a németektől 4-1-re.

De a horvátok ellen tiszta fehérben fog játszani.

Mikor játszottak az angolok fehérben elődöntőt? 1966-ban és 1990-ben. 66-ban a portugálokat 2-1-re verték, 90-ben a vb-n 11-esekkel kikaptak a németektől.

Az összes 1966 és 2018, a svédek elleni diadal közti meccset kielemezve egyébként fehérben nyújtotta a legjobb százalékos teljesítményt a csapat (amikor pedig sárgában játszott, nem volt győzelme, de ez három meccset jelentett csak): 449 meccsből 258-at megnyert, ami 57 százalékos mutató.

Vannak pszichologizáló magyarázatok a vörös szín mellett: az agresszió színe megfélemlíti az ellenfelet és erőt ad a viselőjének. De fizikaiak is: a vörösben játszó csapattársak jobban látják egymást. De egy holland kutatás szerint a zöld gyepen a fehér biztosítja a legjobb láthatóságot.

"Szóval vörös vagy fehér, az esélyek úgy nagyjából egyformák" – hoz salamoni döntést a BBC.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Bíróság: Vissza kell adni a CNN tudósítójának fehér házi belépőjét

Bíróság: Vissza kell adni a CNN tudósítójának fehér házi belépőjét

Egymás mellett áll az igazi és a Lego Bugatti Chiron a márka múzeumában

Egymás mellett áll az igazi és a Lego Bugatti Chiron a márka múzeumában

Károly herceg kitüntette Tom Hardyt

Károly herceg kitüntette Tom Hardyt

Marco Rossi: Ha nem hív edzőnek a Honvéd, most könyvelő lennék

Marco Rossi: Ha nem hív edzőnek a Honvéd, most könyvelő lennék

A Veszprém győzelme olyan, "mint egy nagy tábla csoki"

A Veszprém győzelme olyan, "mint egy nagy tábla csoki"

Videó: itt a bizonyíték, hogy ez az új BMW M5 tényleg 800+ lóerős

Videó: itt a bizonyíték, hogy ez az új BMW M5 tényleg 800+ lóerős