szerző:
MTI

Az orosz elnök és Thomas Bach az orosz doppingbotrány kirobbanása óta először találkoznak egymással.

Focinyár 2018
Van-e ennél nagyobb sportesemény a világon? Egyesek szerint az olimpia az, mások állítják, a labdarúgó világbajnokság a csúcs. Most, közvetlenül a döntő után, annak hatása alatt, utóbbiakkal értünk egyet. Ezen az oldalon felidézheti a pillanatokat, amelyek ezt igazolják.
Friss cikkek a témában

Vlagyimir Putyin orosz elnök és Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke tárgyalóasztalhoz ül a labdarúgó-világbajnokság vasárnapi, moszkvai döntője előtt.

A találkozó tényét Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője, valamint a NOB is megerősítette. A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) minden alkalommal meghívja a NOB elnökét a vb-döntőre, Bach négy évvel ezelőtt a brazíliai torna fináléját is a helyszínen tekintette meg, akkor ráadásul éppen Putyin mellett ült.

A tárgyalás pikantériája, hogy az orosz doppingbotrány kirobbanása óta először találkoznak egymással, pedig 2013 és 2015 között számos alkalommal folytattak megbeszéléseket.

A botrány miatt az orosz atléták – egy kivétellel – nem vehettek részt a 2016-os, Rio de Janeiró-i ötkarikás játékokon, és a többi sportágban sem engedték elindulni azokat, akiknek volt már korábban doppingügyük. Az oroszok idén semleges zászló alatt – Olimpiai Sportoló Oroszországból megjelöléssel – versenyeztek februárban a pjongcsangi téli olimpián, mivel a NOB az államilag támogatott, rendszerszintű doppingolás miatt tavaly decemberben felfüggesztette az ország ötkarikás testületét. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság a kizárást február végén oldotta fel.

Helyi sajtóhírek szerint Oroszország fontolgatja a jelentkezést a 2032-es nyári olimpia és paralimpia rendezésére, de egyelőre nem világos, hogy ezek a témák szóba kerülnek-e vasárnap Putyin és Bach között.

A Franciaország–Horvátország-finálénak a moszkvai Luzsnyiki Stadion ad otthont vasárnap – magyar idő szerint – 17 órától. A mérkőzésen többek között Emmanuel Macron francia elnök és Tamím bin Hamad ász-Száni katari emír is jelen lesz.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!