szerző:
hvg.hu/MTI

Az angol uniós rögbiszövetség azt szeretné, ha biztonságosabb lenne a játék.

Kísérleti jelleggel változtat a rögbi szabályain Angliában a rögbiszövetség. A cél a játék biztonságosabbá tétele, a vizsgálatok szerint ugyanis az utóbbi időben nőtt a sérülések és az agyrázkódások száma, valamint az agysérülések veszélye a profi játékosok körében. Az új szabály szerint a liga másodosztályában és a kupamérkőzéseken a vállvonal helyett már a hónalj vonala felett tilos lesz a fogás.

A korábbi tervek szerint a következő szezonban nemcsak a kupa-, hanem az élvonalbeli bajnoki mérkőzéseken is életbe lépett volna a módosítás, a klubok azonban ebbe nem mentek bele.

A szövetség egyik vezetője most a BBC-nek azt mondta: a váll feletti fogásra vonatkozó szabály módosítása a labdát fogó és az őt támadó játékosnak is a javára lesz. A kupamérkőzések pedig lehetőséget kínálnak arra, hogy felmérjék a változtatás hatásait a profi játékban.

A rögbi világszövetség (World Rugby) egyébként már belekezdett egy hasonló kísérletbe az U20-as korosztályban. Bill Beaumont, az angol válogatott korábbi kapitánya, a világszövetség elnöke üdvözölte és rendkívül fontosnak nevezte a szerdai bejelentést.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Tóth Richárd Itthon

Kispesti abszurd: nagy pénz, kis foci, semmi rögbi

A Budapest Exiles zsinórban másodszor lett magyar bajnok, ők adják a magyar válogatott gerincét is. Ez azonban senkit sem hat meg. Egy közös, MLSZ-es és kispesti pályafelújítás miatt könnyen lehet, hogy távozniuk kell otthonukból, és pálya nélkül maradnak. A foci legyőzheti a rögbit.