szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A közvetítési jogokon is sokat nyer az MLSZ, rajta keresztül pedig a sportszervezetek.

Arról már többször is írtunk, mennyi pénz folyik a magyar fociba a sokak által támadott TAO-támogatáson keresztül, de ez csak a bevételek egy része: a közvetítési jogokkal is hatalmas összegekre tesznek szert a sportszervezetek – írja a G7.

A rendszer úgy működik, hogy a közvetítési jogokat az MLSZ magához vonja, majd mikor már mindent kivásároltak a csatornák, a befolyó pénzt visszaosztja az alá tartozó sportszervezetekhez. Ennek egy része ráadásul közpénz, ugyanis a bajnokikat és a válogatott meccseket is a köztévé tűzi műsorra, igen borsos áron. A G7 szerint az MTVA erősen túlárazottan jutott hozzá a jogokhoz: legutóbb, amikor piaci alapon keltek el a jogok, akkor a Sport Televízió egymilliárd körüli összeget adott a meccsek közvetítésének lehetőségéért, az MTVA ennek most közel négyszeresét fizeti.

A befolyt pénzt egy viszonylag bonyolult rendszer szerint osztja szét az MLSZ a különböző ligák között. A a szövetség 2018-as pénzügyi terve szerint tavaly szinte pontosan 10 milliárdot osztattak szét így, idén pedig ennél is többet, 11,3 milliárdot terveznek. Ebből a G7 becslése szerint mintegy 6,9 milliárd forint jut az élvonalnak. A csapatok közül vannak olyanok, akik nem is teszik közzé, mekkora bevételük származik ebből, így az összeget tényleg csak becsülni lehet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!