szerző:
hvg.hu

A közvetítési jogokon is sokat nyer az MLSZ, rajta keresztül pedig a sportszervezetek.

Arról már többször is írtunk, mennyi pénz folyik a magyar fociba a sokak által támadott TAO-támogatáson keresztül, de ez csak a bevételek egy része: a közvetítési jogokkal is hatalmas összegekre tesznek szert a sportszervezetek – írja a G7.

A rendszer úgy működik, hogy a közvetítési jogokat az MLSZ magához vonja, majd mikor már mindent kivásároltak a csatornák, a befolyó pénzt visszaosztja az alá tartozó sportszervezetekhez. Ennek egy része ráadásul közpénz, ugyanis a bajnokikat és a válogatott meccseket is a köztévé tűzi műsorra, igen borsos áron. A G7 szerint az MTVA erősen túlárazottan jutott hozzá a jogokhoz: legutóbb, amikor piaci alapon keltek el a jogok, akkor a Sport Televízió egymilliárd körüli összeget adott a meccsek közvetítésének lehetőségéért, az MTVA ennek most közel négyszeresét fizeti.

A befolyt pénzt egy viszonylag bonyolult rendszer szerint osztja szét az MLSZ a különböző ligák között. A a szövetség 2018-as pénzügyi terve szerint tavaly szinte pontosan 10 milliárdot osztattak szét így, idén pedig ennél is többet, 11,3 milliárdot terveznek. Ebből a G7 becslése szerint mintegy 6,9 milliárd forint jut az élvonalnak. A csapatok közül vannak olyanok, akik nem is teszik közzé, mekkora bevételük származik ebből, így az összeget tényleg csak becsülni lehet.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!