szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Fél éves huzavona után sikerült kiszednie az Átlátszónak a Magyar Labdarúgó-szövetségből, mely cégek támogatták az elmúlt három évben TAO-jukkal a Felcsút, a Ferencváros, a Kisvárda, a Mezőkövesd és a Videoton (am már Mol-Vidi) futballklubokat.

A nehezen megszerzett adatokból kiderül, hogy a Felcsúti Utánpótlás-nevelési Alapítvány legbőkezűbb támogatói Mészáros Lőrincnek és üzlettársainak cégei voltak. A Mészáros és Mészáros Kft. és a Hódút Kft. csak a 2015/2016-os évben 1 milliárd forint TAO-támogatást utalt a szervezetnek, ehhez 100 milliót dobott még hozzá Orbán Viktor apjának egyik érdekeltsége, a Dolomit Kft. több más cég mellett.

2016/2017-ben az MKB Bank – amelynek többségi tulajdonosan Mészáros Lőrinc – 1,16 milliárd forintot küldött ilyen úton Felcsútra. 720 milliót kapott a szervezet a Magyar Takarékszövetkezettől, 560-at pedig ugyancsak Mészáros vasútépítő cégétől, az R-Kordtól.

A legnagyobb TAO-küldő 2017/2018-ban a részben állami tulajdonban lévő Mol egyik leányvállalata, a Mol Petrolkémia Zrt. volt 1,5 milliárd forinttal, az MKB Banktól pedig 1,4 milliárd forint érkezett Felcsútra TAO formájában. Mészáros Lőrinc két cégétől a Mészáros és Mészárostól, valamint az R-Kordtól pedig összesen 891 millió.

A Mol cégcsoport nemcsak a Felcsútnak juttatott nagy összegeket. Garancsi István klubjának, a Videotonnak 2015 és 2018 között összesen 431 millió forintot küldtek TAO-ban a leányvállalatai, Seszták Miklós akkori fejlesztési miniszter városának csapata, a Kisvárda pedig 461,3 milliót kasszírozott. Tállai András korábbi NAV-elnök Mezőkövesdje pedig 1,136 milliárd forinthoz jutott így.

A Transparency International Magyarország szerint a lista bizonyítja, hogy a részben állami tulajdonú, vagy a közbeszerzéseken sikeres cégek a TAO-támogatásokon keresztül a be nem fizetett adóikból hálálják meg a bevételeiket.

Az Átlátszó cikkéről beszámoló RTL Klub Híradója kereste a Molt, hogy megtudja, mi alapján döntöttek a fideszes politikusokhoz közel álló klubok támogatásáról. Válaszában a cég azt írta, támogatásaikat széles körben osztják szét, "a támogatott szervezetek között vannak sportegyesületek és előadó-művészeti szervezetek egyaránt. A támogatások részletei a Mol-csoport szempontjából adótitoknak minősülnek".

Az Mfor áprilisi összesítése szerint az elmúlt hét esztendőben összesen 526 milliárd forint társasági adót nem fizettek be a cégek az államkasszába, ezt az összeget adták oda inkább sport- vagy kulturális szervezeteknek.

A kormány sokáig kitartott amellett, hogy a TAO nem közpénz, a Kúria tavaly októberi döntése azonban véglegesen kimondta, hogy de igen, az.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Több mint 30 ezer témában nem mondott igazat négy év alatt Trump

Több mint 30 ezer témában nem mondott igazat négy év alatt Trump

Itt vannak az ötös lottó nyerőszámai

Itt vannak az ötös lottó nyerőszámai

Már Tokió utcáit járja a Panasonic csomagszállító robotja

Már Tokió utcáit járja a Panasonic csomagszállító robotja