szerző:
hvg.hu

Fél éves huzavona után sikerült kiszednie az Átlátszónak a Magyar Labdarúgó-szövetségből, mely cégek támogatták az elmúlt három évben TAO-jukkal a Felcsút, a Ferencváros, a Kisvárda, a Mezőkövesd és a Videoton (am már Mol-Vidi) futballklubokat.

A nehezen megszerzett adatokból kiderül, hogy a Felcsúti Utánpótlás-nevelési Alapítvány legbőkezűbb támogatói Mészáros Lőrincnek és üzlettársainak cégei voltak. A Mészáros és Mészáros Kft. és a Hódút Kft. csak a 2015/2016-os évben 1 milliárd forint TAO-támogatást utalt a szervezetnek, ehhez 100 milliót dobott még hozzá Orbán Viktor apjának egyik érdekeltsége, a Dolomit Kft. több más cég mellett.

2016/2017-ben az MKB Bank – amelynek többségi tulajdonosan Mészáros Lőrinc – 1,16 milliárd forintot küldött ilyen úton Felcsútra. 720 milliót kapott a szervezet a Magyar Takarékszövetkezettől, 560-at pedig ugyancsak Mészáros vasútépítő cégétől, az R-Kordtól.

A legnagyobb TAO-küldő 2017/2018-ban a részben állami tulajdonban lévő Mol egyik leányvállalata, a Mol Petrolkémia Zrt. volt 1,5 milliárd forinttal, az MKB Banktól pedig 1,4 milliárd forint érkezett Felcsútra TAO formájában. Mészáros Lőrinc két cégétől a Mészáros és Mészárostól, valamint az R-Kordtól pedig összesen 891 millió.

A Mol cégcsoport nemcsak a Felcsútnak juttatott nagy összegeket. Garancsi István klubjának, a Videotonnak 2015 és 2018 között összesen 431 millió forintot küldtek TAO-ban a leányvállalatai, Seszták Miklós akkori fejlesztési miniszter városának csapata, a Kisvárda pedig 461,3 milliót kasszírozott. Tállai András korábbi NAV-elnök Mezőkövesdje pedig 1,136 milliárd forinthoz jutott így.

A Transparency International Magyarország szerint a lista bizonyítja, hogy a részben állami tulajdonú, vagy a közbeszerzéseken sikeres cégek a TAO-támogatásokon keresztül a be nem fizetett adóikból hálálják meg a bevételeiket.

Az Átlátszó cikkéről beszámoló RTL Klub Híradója kereste a Molt, hogy megtudja, mi alapján döntöttek a fideszes politikusokhoz közel álló klubok támogatásáról. Válaszában a cég azt írta, támogatásaikat széles körben osztják szét, "a támogatott szervezetek között vannak sportegyesületek és előadó-művészeti szervezetek egyaránt. A támogatások részletei a Mol-csoport szempontjából adótitoknak minősülnek".

Az Mfor áprilisi összesítése szerint az elmúlt hét esztendőben összesen 526 milliárd forint társasági adót nem fizettek be a cégek az államkasszába, ezt az összeget adták oda inkább sport- vagy kulturális szervezeteknek.

A kormány sokáig kitartott amellett, hogy a TAO nem közpénz, a Kúria tavaly októberi döntése azonban véglegesen kimondta, hogy de igen, az.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Mikor szegjük meg a szabályokat? És mi köze ennek a főnökeinkhez?

Mikor szegjük meg a szabályokat? És mi köze ennek a főnökeinkhez?

Nyakig ülnek az adósságban, mégis a Dolce Vita kell az olasz populistáknak

Nyakig ülnek az adósságban, mégis a Dolce Vita kell az olasz populistáknak

"Rám dőlhetnek a hegyek, akkor sem megyek el innen"

"Rám dőlhetnek a hegyek, akkor sem megyek el innen"

Vírusként terjedő üzenettől fagynak meg a PlayStationök, ha ilyet lát, nehogy megnyissa

Vírusként terjedő üzenettől fagynak meg a PlayStationök, ha ilyet lát, nehogy megnyissa

El tudja képzelni, hogy Alan Rickman legyen a hősszerelmes Hugh Grant helyett?

El tudja képzelni, hogy Alan Rickman legyen a hősszerelmes Hugh Grant helyett?

Nagyot fog nézni a Facebook fejlesztését látva, tiszta sci-fi

Nagyot fog nézni a Facebook fejlesztését látva, tiszta sci-fi