szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

A dél-afrikai sportoló szerint Szun Jang eltiltásával győzött az igazság. Szerinte a riói olimpia 200 gyors számának aranyát neki kellene megkapnia.

A háromszoros olimpiai és 11-szeres világbajnoki aranyérmes kínai gyorsúszót pénteken tiltotta el nyolc évre a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS), miután megállapította, hogy doppingvétséget követett el.

„Egyáltalán nem lepett meg a döntés. Már 2014-ben két doppingteszten megbukott. Mindannyian tudjuk, hogy mocskosan versenyzett – nyilatkozta a hírre reagálva egy dél-afrikai lapnak Le Clos. – Nem csupán én vagyok ezzel tisztában, hanem a teljes úszótársadalom, de most végre meg is büntették érte.”

Nyolc évre eltiltották doppingvétség miatt a kínaiak szuperúszóját

Két éve utasította segítőit, hogy törjék össze a levett vérmintáit tartalmazó fiolákat.

A dél-afrikaiak olimpiai bajnoka a 2016-os játékokon úgy lett második 200 gyorson a kínai úszó mögött, hogy sokáig nagy fölénnyel vezetett az egész mezőny előtt, Szun viszont a hajrában simán elúszott mellette. „Ötvennel a vége előtt még nagy előnnyel voltam az élen, de Szun lehajrázott. Ő volt az egyetlen a mezőnyből, ami sokat elmond. Akkor megdöntöttem az országos csúcsot, az Afrika-csúcsot, de ő úgy ment el mellettem az utolsó 25 méteren, mintha álltam volna” – emlékezett az ezüstérmes.

A 27 éves Le Clos szerint járna neki az arany, ahogy a versenyben mindenkinek egy hellyel előrébb kellene kerülnie. Ugyanakkor azt is megjegyezte, ha így is lesz, akkor sem lesz már olyan érzés, mintha ott a helyszínen ünnepelhetett volna.

Szun Jangot egy 2018 szeptemberében történt eset miatt büntette meg a CAS. Akkor a kínai úszót otthonában szerették volna ellenőrizni, de utasította segítőit, hogy törjék össze a levett vérmintáit tartalmazó fiolákat, amit ők meg is tettek.

A vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség, a FINA akkor vizsgálta az esetet, és nem büntette meg Szunt, mert állítólag az ellenőrök nem tudták magukat megfelelően igazolni. Ezt viszont a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) nem fogadta el, a CAS-hoz fordult, a lausanne-i székhelyű bíróság pedig arra a döntésre jutott, hogy a minták megsemmisítése indokolatlan volt, ezért az úszó doppingvétséget követett el.

Szun azért kapott ennyire súlyos büntetést, mert a kínai sportolónak 2014-ben már volt egy három hónapra szóló eltiltása egyéb vétség miatt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
100 évnél idősebb magyar is kigyógyult a koronavírus-fertőzésből

100 évnél idősebb magyar is kigyógyult a koronavírus-fertőzésből

Két kép árulkodik arról, hogyan néz majd ki a Samsung Galaxy S21

Két kép árulkodik arról, hogyan néz majd ki a Samsung Galaxy S21

Egy szál pólóban, majdnem 300-zal száguldott az autópályán egy 19 éves motoros Angliában

Egy szál pólóban, majdnem 300-zal száguldott az autópályán egy 19 éves motoros Angliában