szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Alacsonyabbak lehetnek a technológiai követelmények, hogy a labdarúgás minden szintjén használni lehessen a VAR-t.

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) "egyszerűsített" és "könnyebben hozzáférhető" videoasszisztens-rendszer (VAR) kidolgozásán gondolkodik, hogy a futball minden szintjén alkalmazni lehessen.

Jelenleg egy munkacsoport dolgozik ezen, és hamarosan ajánlást tesz a FIFA-nak, valamint a labdarúgás szabályalkotó testületének (IFAB) a változtatásra vonatkozóan. A cél, hogy olyan rendszert alakítsanak ki, amelyhez a lehető legszélesebb körben hozzá lehet majd férni.

A FIFA közleménye szerint, hogy lejjebb vihetik a technológiai követelményekre vonatkozó elvárások minimumszintjét.

A nemzetközi szövetség azt is jelezte, hogy tervben van egy félautomatikus rendszer kidolgozása a lesek megítélésére vonatkozóan, hogy "a különböző helyzetek elemzése minél hatékonyabb legyen".

A FIFA szeretné, ha a jelenleginél jobb módszert találnának a lesek láthatóvá tételére, mivel nem egy esetben értetlenség fogadta a döntést egy-egy helyzet megítélésénél.

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) elnöke, Aleksander Ceferin még november elején írt levelet a FIFA elnökének, Gianni Infantinónak azt szorgalmazva, hogy a játékvezetőknek legyen több mérlegelési lehetőségük egy-egy kezezéses esetnél. Ceferin arról írt, hogy az utóbbi időben többször ítéltek büntetőt olyankor, amikor a labda kinyújtott vagy felemelt kezet érintett úgy, hogy az adott játékosnak egyáltalán nem állt szándékában így blokkolni. Az UEFA elnöke szerint megoldás lehet, ha visszatérnek a korábbi megfogalmazáshoz, vagy esetleg kiegészítik azzal, hogy kézzel/karral nem lehet gólt szerezni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Garázsépítésre, klímára, vagy napkollektorra is költhető az otthonfelújítási támogatás

Garázsépítésre, klímára, vagy napkollektorra is költhető az otthonfelújítási támogatás

Három hónap alatt több mint 40 jogvédőt gyilkoltak meg Kolumbiában

Három hónap alatt több mint 40 jogvédőt gyilkoltak meg Kolumbiában

Kiterjesztette a kormány a maszkviselés alól felmentettek körét

Kiterjesztette a kormány a maszkviselés alól felmentettek körét