szerző:
MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A petíciót a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökének szeretnék átnyújtani.

Az aláírásgyűjtést Ucunomija Kendzsi japán jogász kezdeményezte, aki korábban többször indult – sikertelenül – a tokiói kormányzói posztért. Szerinte a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) és a szervezőbizottság állításával ellentétben a pandémia újabb hulláma miatt nem lehet biztonságosan megtartani július 23. és augusztus 8. között az olimpiát, majd a paralimpiát. A petícióban azt követeli, hogy „az emberek életének és megélhetésének érdekében mondják le az olimpia megrendezését”.

A japánok már eleve a tervezett rendezési költség többszörösét költötték el, most hivatalosan 15,4 milliárd dollárra rúg a számla. Az olimpia megtartásához 10 ezer egészségügyi dolgozóra, további 500 ápolóra és 200 sportorvosra lenne szükség, ők hiányoznának az országos egészségbiztosítási rendszerből a játékok alatt, akárcsak azok az orvosi létesítmények, felszerelések és egyéb források, amelyeket az olimpia érdekében használnának. A japán emberek mindössze két százaléka van beoltva koronavírus ellen, több mint 10 és fél ezren haltak meg eddig a fertőzésben. A szigetországban a járványügyi vészhelyzet május 11-ig él, de egybehangzó források szerint meghosszabbítják.

A petíciót Thomas Bachnak, a NOB elnökének szeretnék átnyújtani. A német sportdiplomata hamarosan Japánba látogat, és a tervek szerint május 17-én Hirosimában részt vesz a fáklyafutáson. Az ország rengeteg helyszínét érintő váltó tagjai közül a szervezők közlése szerint eddig nyolcan kapták el a koronavírust.

A japán kormány, a szervezőbizottság és a NOB közös állásfoglalása alapján a tokiói olimpiát július 23-i kezdéssel megrendezik.

(Címlapkép: Koike Juriko, Tokió kormányzója a járványhelyzetet értékelő megbeszélésen Tokióban 2021. május 6-án.)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!