szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az első félidőben nem sikerült hozni a franciák elleni játékot, és nyolc góllal fölénk kerekedtek a spanyolok. A második félidőben jobban kezdtünk, de a végére megint fölénk kerekedett az ellenfél, és esélyünk sem volt fölzárkózni. Nem lesz könnyű pénteken a csehekkel, akik éppen hogy kikaptak a franciáktól.


A keddi nyitónaphoz hasonlóan megint több ezer magyar szurkoló lepte el a bécsújhelyi csarnokot, és a legtöbbjük élt is a szervezők adta lehetőséggel, így valóságos zászlóerdő borította az egyik kapu mögötti tribün középső és felső részét. A találkozó előtt vált bizonyossá, hogy ha most nyer Csoknyai István szövetségi kapitány együttese, akkor középdöntős - azaz a legjobb 12 közé kerül -, és a maximális négy pontból hármat visz magával az innsbrucki csoportba, míg a csehek kiesnek, és tét nélküli lenne a pénteki egymás elleni derbi.

A spanyoloknál - ahogy jelezte is - a magyar származású Sterbik Árpád beöltözött, de nem igazán melegített, mivel a nyitónapon súlyos vádlisérülést szenvedett. A szabályok értelmében - mivel a spanyolok a maximális 16 főt nevezték az alapszakaszra - új játékost csak a középdöntőre cserélhetnek, így egyedül Hombrados maradt a hálóőrök közül. Mindenesetre érdekes lett volna egy Sterbik-Krivokapics párbaj, hiszen egymás esküvőin voltak tanúk.

Eklemovics akcióban. Nem ment a játék a magyar csapatnak
© MTI
A két Entrerrios góljára Gál válaszolt az 5. percben. A spanyolok a folytatásban is remekül védekeztek, és szép lassan növelték előnyüket. A 9. percben, 2-6-nál Csoknyai időt kért, és több mozgást várt el játékosaitól. De hiába, mert a rivális minden téren jobb volt ebben a szakaszban, és Puljezevics kapus sokszor került kiszolgáltatott helyzetbe. Krivokapics egy közel hétperces gólcsendet tört meg, ugyanakkor a túloldalon Alberto Entrerrios ellenállhatatlan volt.

A 15. percben, 4-9-nél Fazekas állt a kapuba, míg Schuchot, később pedig Gált kiállították. Furcsa módon a két emberhátrány alatt nem nőtt a különbség, ám azonos létszámban igen (22. perc: 12-6). Támadásban változatlanul sok volt a pontatlanság, míg a védőfalat a spanyolok könnyedén törték vagy lőtték át, így aztán a szünetre tetemesre hízott a hátrány. Már attól kellett tartani, hogy kétszámjegyű lesz a különbség.

A második félidő Iváncsik Gergő kihagyott hétméteresével kezdődött, ráadásul Laluskát kiállították az osztrák bírók. Folytatódott a pechszéria is, Fazekast bokasérülés miatt ápolni kellett. A csupa rosszban a csereként beállt Gulyás három gólja jelentett némi gyógyírt. És még nem volt vége: Ilyés is kiült szabálytalanság miatt, így aztán szinte reménytelennek tűnt a hátrány ledolgozása, noha fellángolások voltak, és a lelkes szurkolókon sem múlott semmi.

A záró negyedóra 24-16-os spanyol vezetésről indult, vagyis a pihenőhöz képest nem változott semmi. Eklemovics két találatával rövid időre visszaadta a reményt, azonban az ellenfél gyorsan lehűtötte a kedélyeket. Apró derültséget keltett, amikor Gulyás ütközött az egyik játékvezetővel, aki ettől a padlóra vágódott, de más miatt nem volt ok a mosolyra. A kapitány a hajrában már csak azért kért időt, nehogy tízgólos legyen a különbség, ez a terve legalább valóra vált.

A spanyolok ezzel a sikerrel bejutottak a középdöntőbe, azaz a legjobb 12 közé, a magyarok számára pedig pénteken jöhet az eddig pont nélküli csehek elleni ki-ki meccs. A Csoknyai-csapatnak - mivel pontot szerzett az olimpiai és világbajnok franciákkal szemben - elég a döntetlen.

"A spanyolok agresszív védekezését nem tudtuk átjátszani, és már a szünetre nagy hátrányba kerültünk - mondta Csoknyai István. - Sajnos, ez a második félidőre is megmaradt, noha egy kicsit javult a támadójátékunk. Sem a védekezésünk, sem a kapusteljesítményünk nem volt elegendő egy jó eredmény elérésére. A spanyoloknak a továbbiakban is sok sikert kívánok." Valero Rivera, a spanyolok szövetségi kapitánya: "Nagyon elégedett vagyok az eredménnyel és a mutatott játékkal, büszke vagyok a csapatomra. A jó védekezésünk volt az alapja a sikernek. Támadásban jól járattuk a labdát, és így feltörtük a magyarok védőfalát."

KÖKÉNY BEA JEGYZETEI
„Nagyon jól védekeztek a spanyolok, nagyon összerakták ezt a védelmet az Európa-bajnokságra. Ennek mi sem találtuk az ellenszerét, ez pedig kihatott a támadásainkra és az egész mérkőzésre. Az elején szinte mindenből gólt kaptunk, gyors indításaink pedig alig-alig voltak. Most nagyon jók a spanyolok, a franciák ugyanakkor még nem találják a ritmust, ez a csehek elleni meccsen is látszott. Szerintem ellenünk jól játszott tegnap az olimpiai és világbajnok csapat, ilyen szempontból nekünk ma nehezebb dolgunk volt, hiszen a spanyolok azért egy könnyebb meccs után léptek ma pályára. Nálunk még Ilyés Feri sem teljesen egészséges, Császár is bizonytalan, meccshiánnyal küzd. Egész egyszerűen ma nem tudtunk felpörögni, és nyilván a franciák elleni meccs is sokat kivett belőlünk. Valószínűleg mindenki úgy gondolta, hogy a mai meccs könnyebb lesz, de megleptek minket a spanyolok ezzel a szervezett védekezéssel. Most viszont már azzal kell foglalkoznunk, hogy az egynapos pihenő után hogyan győzzük le a cseheket, de vigyázni kell velük. Álltak már fel hatgólos hátrányból is, megmutatták, hogy nagyon tudnak küzdeni és nem adják fel.”

2010-ES FÉRFI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, AUSZTRIA
D CSOPORT, 2. FORDULÓ:
MAGYARORSZÁG - SPANYOLORSZÁG
25-34 (9-17)
Gólszerzők: A. Entrerrios 7/3, Tomas 7, Romero 5/3, Malmagro 4/1, Ugalde 3, R. Entrerrios 2, Aguinagalde 2, Rodriguez 2, Prieto 1, Morros de Argila 1 ill. Gulyás 5, Krivokapics 5/3, Eklemovics 4, Iváncsik G. 3, Ilyés 2, Gál 2, Törő 2, Katzirz 2


1 2 3 4
Sorrend megfordítása

Spanyol büntető a végére, a bírók lefújják a meccset

A második félidő nem sokkal volt jobb, esélyünk sem volt a jó eredményre. Ma jobb volt a spanyol együttes. Nehéz dolgunk lesz, ha bejutunk a középdöntőbe. 25-34 a végeredmény Spanyolországnak.

Gál és Törő szépít

Gál és Törő szépít, de Laluska Balázst kiszórják. 25-33

Már tíz gól a különbség

Az időkérés után sem lesz jobb a helyzet. 23-33

Csoknyai időt kér

Nem tudunk felállni, jobbak ma a spanyolok. Ugalde és Morros szerez újabb gólokat. Csoknyai időt kér. 22-31

Tarják a különbséget a spanyolok

Ugalde szerez szemfüles gólt, de a fordulás után hetest kapunk, amit Krivokapics értékesít. 22-29

Eklemovics-dupla

Aguinagalde szerez gólt a beállós posztjáról, majd Eklemovics duplázik. 20-27

Katzirz és Ugalde

Egy-egy gól, Katzirz Dávid és Ugalde révén marad a különbség.

Emberelőnybe kerülünk

Virán Morrost állítják ki két percre, ezt ki is használjuk, Törő Szabolcs a gólszerző. 17-24

Spanyol gólok váálaszul

Perceken belül három spanyol gól, Rodríguez, Malmagro és Tomás a tettesek. 16-24

Eklemovics és Krivokapics zörgetik meg a hálót

Eklemovics gólja után magyar büntető, amit Krivokapics vág be. 16-21
1 2 3 4

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!