szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A méhek ebben az időszakban rajzanak, a nyáron, a szabadban fogyasztott magas cukortartalmú ételek pedig a darazsakat vonzzák a közelünkbe. Következzen néhány jótanács arra, hogy miként kerülhetjük el a csípésüket, vagy ha nem sikerült elkerülnünk, akkor mi a teendőnk.

Ebben az időszakban rajzanak a méhek, gyakran látni a fák ágain hatalmas tömött fürtben lógni őket: egy-egy ilyen fürt több száz, akár ezer méhet is rejthet magában, és nagyon veszélyes lehet.

Hogy viselkedésüket megértsük, ismernünk kell a méhcsalád felépítését. A legfőbb helyet a királynő foglalja el, köréje szerveződik az egész család. Ha a lárvák között egyből vagy többől nem dolgozó, hanem királynő válik, előfordul, hogy az új királynő kirepül a kaptárból, és feromonja segítségével magával vonzza a dolgozó méhek zömét, azaz új családot alapít. Az új királynő általában valamelyik magasabb fa ágára száll, a dolgozók köréje csoportosulnak, hogy úgy védik. Egy ilyen méhraj súlya több kilogramm is lehet.

©

A méhészek a kirajzást úgy előzik meg, hogy ebben az időszakban gyakrabban ellenőrzik a kaptárakat, és amennyiben új királynőt találnak, azt új, üres kaptárban helyezik el.

Ha új méhcsaládot találunk, ne közelítsük meg, ne kezdjünk el hadonászni abban a reményben, hátha továbbáll, mert ezt a dolgozók támadásnak veszik, és könnyen megcsíphetnek bennünket. Ha békén hagyjuk őket, akkor nem bántanak. Ha viszont megzavarjuk őket, megcsíphetnek, ha pedig a csípés a fejet vagy a torkot éri, kifejezetten veszélyes is lehet.

Jó megoldás, ha keresünk egy méhészt, aki felszerelésével befogja és elszállítja a szökevény méhcsaládot. De "kiút" lehet az is, ha egyszerűen csak nem zavarjuk őket, az adott helyet pedig jó messzire elkerüljük. Semmiképpen ne bántsuk őket, mert nagyon hasznos kis állatok.

A méhek közelébe nem célszerű ittas állapotban menni, mert az a méheket irritálja, és támadásra ösztönzi őket. Ugyanebből az okból kifolyólag nem szabad sem izzadtan, sem dezodort használva közelíteni hozzájuk.

Kezdődik a darázsszezon is

Nyáron sokkal jobban fogynak a hideg cukrozott üdítők, a fagylalt, a gyümölcslevek és a szezonális, magas cukortartalmú gyümölcsök, mint a szőlő, a dinnye, az őszi-, és a sárgabarack. A magas cukortartalom a darazsakat is vonzza, akik - a méhekkel ellentétben - nem alakítanak ki nagy kolóniákat, papírvékony, szürkés színű fészkeiket az ablak és a roló között, a postaládákban, a meleg, száraz padlásokon a tetőcserepek belső felületéhez ragasztva találhatjuk meg. Ezeket a fészkeket sem célszerű megbolygatni, mert ez könnyen támadásra ingerli őket, csípésük pedig kifejezetten fájdalmas.

Mivel a darazsak számára az erős színek, édes illatok jelentik a legnagyobb vonzerőt, ezért a szabadban, a fészkek és a kaptárak közelében lehetőleg ne viseljünk élénk, színes (sárga) ruhákat, ne használjunk erős, édes illatanyagú kozmetikumokat. Főként a kisgyermekek vannak veszélyben, mivel ők gyakran leeszik magukat, és a ruhán, bőrön maradt gyümölcslé hamar odavonzza a darazsakat.

Vigyázzunk arra is, hogy az asztalon ne maradjon lefedetlenül se sörös, se üdítős pohár, mert ha a a bele esett darazsat figyelmetlenü kiisszuk, és megcsípi a toroktájékot, akkor az a terület gyorsan begyullad, a gyulladás összenyomhatja a légcsövet, ami légszomjhoz és fulladáshoz vezethet. Ilyenkor csak a gyors orvosi segítség, a vénásan beadott kalcium injekció, a gyulladáscsökkentő, súlyosabb esetben pedig a légcsőmetszés segíthet csak, ezért semmiképpen se vesztegessük az időt, hanem azonnal hívjunk segítséget.

Fontos, hogy a cukorbetegek is kerüljék a méhek és darazsak lakta terülteket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Többen máris megrohamozták a utahi sivatagban talált fémoszlopot

Többen máris megrohamozták a utahi sivatagban talált fémoszlopot

Csontrészeg kamionos cikázott az M3-son, miután több autót összetört

Csontrészeg kamionos cikázott az M3-son, miután több autót összetört

Prieger Zsolt: Operettországban a merész farkasból bármikor lehet engedelmes kutya

Prieger Zsolt: Operettországban a merész farkasból bármikor lehet engedelmes kutya