Mielőtt rászánnánk magunkat, hogy szerencsét próbáljunk minden idők legnagyobb magyar lottónyereményének megszerzésével, nem árt áttekinteni a szerencsejátékokról szóló tudományos kutatások eredményeit. Ha ezzel nem növeljük is jelentősen esélyeinket a rekordösszegű telitalálatra, néhány tévhiedelemtől megszabadulhatunk.

Befektetés és hozam
Közgazdászok  szerint a lottó - és minden hozzá hasonló szerencsejáték - befektetési lehetőség (és csak részben szórakozás), ahol a játékosok a várható hasznot vetik össze a kockázattal, azaz annak esélyével, hogy a befektetett összeg ellenére nem nyernek semmit. Ennek alapján a magyar lottó nem tekinthető racionális befektetésnek, hiszen ha a 130 forintos befektetett összeghez viszonyítjuk az ötös főnyeremény összegét (1,94 milliárd forint), korrigálva a nyerési valószínűséggel (közel 1 a 44 millióhoz), nyereményünk várható értéke (mindössze 44 forint) nem haladja meg a lottószelvény árát még akkor sem, ha a négyes, hármas és a kettes nyereményeket is hozzávesszük. E számok alapján egyetlen közgazdász sem lottózna, ám nem hagyhatjuk figyelmen kívül a szerencsejáték szórakoztató, nem forintosítható értékét.
A számok esélyei
Viszonylag széles körben ismert tény, hogy az egymást követő lottóhúzások független események: ha az egyik héten a 15-ös nyerő szám lett, az nem befolyásolja annak valószínűségét, hogy a következő héten ugyanezt a számot ismét kihúzzák. Charles T. Clotfelter és Philip J. Cook 1991-es tanulmányukban azonban megállapíthatták, hogy a lottózók nem racionális magatartású játékosok: viselkedésüket az "ezt a számot most nem ikszelem be, mert a múlt héten már kihúzták" gondolata vezérli. A marylandi állami lottó ötvenkét egymás utáni húzása során megfigyelt játékosok radikálisan csökkentették a nyertes szám megjátszását a következő húzások alkalmával; némi idő elteltével az arányok ismét visszatértek az eredetihez, a számra ismét ugyanannyian tettek.
Nyereményösszeg
Növekszik-e a befektetések teljes összege - azaz racionálisnak tekinthető-e a befektetői magatartás - ha emelkedik a várható hozam, azaz a telitalálatos lottó nyereménye? Melissa Schettini Kearney 2002. novemberi tanulmányában megállapítja, ebből a szempontból racionálisan viselkednek az általa vizsgált amerikai lottózók: ahogy nő a várható nyeremény, úgy válik egyre vonzóbbá a befektetés, azaz több lottószelvény fogy (minden egyes 1000 dolláros növekmény a massachusettsi lottó nyereményében 333 dollárral növeli a szelvények eladását). Ezt a hazai adatok is alátámasztják, hiszen a rekordnyereménynek köszönhetően az elmúlt héten több mint 14 millió szelvénnyel fogadtak a magyar szerencsejátékosok, szemben a normálisnak tekinthető heti 6-7 millióval.
Szegények és még szegényebbek
A lottózás úgynevezett "kiszorítási hatásának" számszerűsítésekor azt vizsgálják a kutatók, honnan csoportosítják át a családok a lottóra költött pénzt, azaz milyen javakra, szolgáltatásokra költenek kevesebbet, csak hogy meg tudják venni a heti szelvényeket. Kearney 1982-1998-ig terjedő átfogó jövedelemvizsgálatokból arra a megállapításra jutott, hogy egy átlagos amerikai család havonta 38 dollárral (összjövedelmének 2 százalékával) csökkenti egyéb költekezéseit a különböző szerencsejátékok kedvéért. A lottó főleg a szegényebb családok számára jelent vonzó meggazdagodási lehetőséget, ennek megfelelően a jövedelmi skála alsó harmadába esők az átlagnál többet, 46 dollárt költenek havonta szerencsejátékokra. Így 2,7 százalékkal kevesebb pénzük marad élelmiszerre, gyógyszerre, vagy éppen adósságaik rendezésére, azaz a jobb élet reményében jelentősen megcsappantják életszínvonalukat.  
 
A magyar lottózók között ilyen felmérés egyelőre nem készült, ám a Szerencsejáték Rt. adataiból világosan kiderül, hogy a térségben mi áldozunk a legtöbbet Fortuna oltárán: az egy főre eső szerencsejáték-bevétel Magyarországon tavaly 29,7 euró (7500 forint) volt, közel kétszer annyi, mint a környező országokban.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Momentum: Fel kell készülni a polgári engedetlenség egyéb formáira is

Momentum: Fel kell készülni a polgári engedetlenség egyéb formáira is

A normalitást meg kell védenünk! - A HVG adventi kalendáriumában ma: Sztojcsev Iván

A normalitást meg kell védenünk! - A HVG adventi kalendáriumában ma: Sztojcsev Iván

Minimál módszerrel akart kivinni az országból egy vélhetően lopott autót egy férfi

Minimál módszerrel akart kivinni az országból egy vélhetően lopott autót egy férfi

Jön az újabb tüntetés, megvan a felszólalók listája

Jön az újabb tüntetés, megvan a felszólalók listája

Íme az USA kedvenc vállalatvezetője

Íme az USA kedvenc vállalatvezetője

Letartóztattak egy tevehejcsárt, aki segített a szexjelenetet forgató dán fotósnak feljutni a piramisra

Letartóztattak egy tevehejcsárt, aki segített a szexjelenetet forgató dán fotósnak feljutni a piramisra