szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A vírusok száma az elmúlt egy évben 51,8 százalékkal emelkedett. A pálmát közülük mindenképpen a Netsky-P féreg vitte el, hiszen az összes fertőzésről szóló bejelentés közel negyede a nevéhez kapcsolódott. A Zafi-B is kétes dicsőségre tett szert, a Sasser nevű internet-féreggel együtt, amely szintén céges és otthoni gépek millióinak megfertőzéséért volt felelős.

Egy rekordot még mindenképpen meg kell jegyezni 2004-ből. A Netsky első verziója februárban jelent meg, majd öt további variánsa követte, amelyek külön-külön is felkapaszkodtak a top10-es listára. Graham Cluley, a Sophos internet-biztonsági cég vezető tanácsadója elmondta, hogy az idei vírusfertőzések több mint 50 százalékáért egyetlen ember, nevezetesen Sven Jaschan német tinédzser a felelős. Jaschan bevallotta ugynis, hogy ő írta a Sasser és a Netsky vírusok kódját. Ezekkel oly sikeres volt, hogy amikor nemrégiben megkezdődött bírósági tárgyalása az általa létrehozott kártevák még mindig újabb és újabb gépeket támadtak meg. Novemberre a Netsky-P féreg elérte azt a kétes dicsőséget, hogy a világon eddig legtöbbször bejelentett elektronikus kártevővé vált.

A Sophos becslése szerint a spam (kéretlen üzenetek) üzenetek legalább 40 százaléka fertőzött. Ezeket a leveleket az azonosíthatatlan úgynevezett „zombi" számítógépek segítségével küldik, hiszen a spamelés önmagában is jó pénzforrás, de a levelekben ott utaznak többek között a tárcsázó trójai falovas vírusok (amelyek emeltdíjas szolgáltatásokra kötik át a gyanútlan modemes internetezőt), valamint a billentyűzet leütéseket naplózó trójai kártevők. Cluley szerint a pénzszerzés miatt vírusokat írók jelentős kockázatot vállalnak, mivel a pénzmozgás nyomán a rendőrségnek megvan az esélye, hogy elkapja őket. A Sophos szakértője azonban arra figyelmeztet, hogy a megelőzés minden korábbinál fontosabbá vált, ami a minimális szinten a szoftverek karbantartását, a védelmi eszközök feltelepítését és rendszeres frissítését jelenti.

A legkártékonyabb vírusok 2004-ben

Helyezés

Vírus

A jelzések %-a
1W32/Netsky-P22.6%
2W32/Zafi-B18.8%
3W32/Sasser14.2%
4W32/Netsky-B7.4%
5W32/Netsky-D6.1%
6

W32/Netsky-Z

3.7%
7W32/MyDoom-A2.4%
8W32/Sober-I1.9%
9W32/Netsky-C

1.8%

10W32/Bagle-AA1.6%
Egyéb19.5%

Forrás: SophosVELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kiszivárgott képek: ilyen lesz a nagy átalakítás után a Windows 10

Kiszivárgott képek: ilyen lesz a nagy átalakítás után a Windows 10

Kigyulladt egy jászberényi akkumulátorgyár, tíz város tűzoltói dolgoznak az oltáson

Kigyulladt egy jászberényi akkumulátorgyár, tíz város tűzoltói dolgoznak az oltáson

Akár 12 fok is lehet ma, egy megyében mégis havazásra figyelmeztetnek

Akár 12 fok is lehet ma, egy megyében mégis havazásra figyelmeztetnek