szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az IT-biztonsági cégek az utóbbi hetekben egyre több, mobiltelefonokat támadó, rosszindulatú kódot észleltek. A Skulls.C-t, a Cabir.F és a Cabir.G nevq vírusokat alig pár napja, december 21-én azonosították.

A mobil környezet biztonsági kihívásai hasonlók azokhoz a problémákhoz, melyekkel a PC-k világában találkozhatnak a felhasználók. Egyre népszerűbbek a nyílt platformú intelligens telefonok – a Symbian operációs rendszer például jelenleg több mint 20 millió mobiltelefonon fut.

Idén tavasszal egy trójaivá alakított Mosquitos nev ű játékot találtak, amely a felhasználó tudtán kívül emelt díjas számokra küldött üzeneteket, így láthatatlan költségeket generált a mobiltelefon.

Június 15-én észlelték a Cabirt. A Cabir egy olyan féreg, amely vezeték nélküli Bluetooth kapcsolaton keresztül másolja önmagát más telefonokra.

Június 16-án észlelték a Cabir.B-t. Ez az új variáns kis mértékben különbözött az eredeti változattól. Ő sszel kezdett terjedni a Cabir.B: azóta számos országban, például Kínában, Indiában, Törökországban, a Fülöp-szigeteken és Finnországban is észlelték. A féreg még ma is terjed, ahogy a fertőzött mobiltelefonok tulajdonosai egyik országból a másikba utaznak.

November 19-én észlelték a Skulls.A-t. Ez a trójai a telefon ikonjait halálfejekre cseréli, és szinte használhatatlanná teszi a készüléket. November 29-én észlelték a Skulls.B-t.

December 9-én észlelték a Cabir.C-t., a Cabir.D-t. és a Cabir.E-t. December 21-én a Skulls.C-t, a Cabir.F-et és a Cabir.G-t.

A rosszindulatú kódok utolsó hullámát népszer ű mobiltelefonos játékok kalózmásolatainak álcázták. Futtatáskor a kód Skulls és Cabir variánsokat telepít, és megpróbálja megtámadni a telefonra telepített biztonsági megoldásokat.

A jöv ő ben várhatóan új típusú támadásokkal találkozhatunk: a játékokba, képerny ő véd ő kbe és más alkalmazásokba rejtett trójai programokkal, melyeknek hatása lehet túlszámlázás, tárolt információk felfedése illetéktelenek előtt, felhasználói adatok törlése vagy eltulajdonítása. Az intelligens telefonok káros tartalom elleni védelmének legjobb módszere egy automatikus vírusvédelmi szoftver telepítése. Ugyancsak ez a legjobb módja az olyan vírusok elleni teljes kör ű védekezésnek, amelyek például Bluetooth vagy internetkapcsolaton keresztül igyekeznek a telefont elérni.

Az F-Secure Mobile Anti-Virus a legátfogóbb megoldás az intelligens telefonok kártékony tartalom – például kéretlen üzenetek és a hibásan m ű köd ő alkalmazások – elleni védelméhez, mivel a mobil eszközön futó valósidej ű védelmet és automatikus vírusvédelmi frissítéseket kínál szabadalmaztatott SMS frissítési mechanizmuson és HTTPS kapcsolaton keresztül.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

A Sophos közzétette az idei vírus toplistát

A vírusok száma az elmúlt egy évben 51,8 százalékkal emelkedett. A pálmát közülük mindenképpen a Netsky-P féreg vitte el, hiszen az összes fertőzésről szóló bejelentés közel negyede a nevéhez kapcsolódott. A Zafi-B is kétes dicsőségre tett szert, a Sasser nevű internet-féreggel együtt, amely szintén céges és otthoni gépek millióinak megfertőzéséért volt felelős.

hvg.hu Tech

Spam-szűrés és vírusvédelem okos telefonok számára

Az előrejelzések szerint az okos (adatközpontú) mobiltelefonok és a személyes digitális asszisztensek, a PDA-k terjedésével ezek az eszközök vonzó célponttá válnak a vírusírók számára. A hálózati vírusvédelmi és internetes tartalombiztonsági termékekkel és szolgáltatásokkal foglalkozó tokiói központú Trend Micro cég e támadások ellen kínál védelmet új termékével.

Rendőr hajtott autóval a tüntetők közé az Egyesült Államokban

Rendőr hajtott autóval a tüntetők közé az Egyesült Államokban

Ismét nem volt 6 találatos szelvény a lottón

Ismét nem volt 6 találatos szelvény a lottón

Fordulópont: 2020-ban már több energiát nyertünk megújulókból az EU-ban, mint fosszilis energiahordozókból

Fordulópont: 2020-ban már több energiát nyertünk megújulókból az EU-ban, mint fosszilis energiahordozókból