szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A nyilvántartások kezdetétől, 1986-tól számolva az ismert számítógépes vírusok száma az idén átlépte a százezres küszöböt. Az idei év legnagyobb változása a nyereségérdekelt fertőzések megjelenése és terjedése.

Az idei március egymaga 1800 vírussal járult hozzá a növekedéshez. Az év során öt nagy vírus család okozott kilenc komolyabb fertőzési hullámot. Az összes fertőzés több mint ötven százalékát három vírus család, a NetSky (27,5 százalék), a Sober (18,4 százalék) és a MyDoom (14,6 százalék) okozta.

Komoly problémát okozott a felhasználóknak a spam-levelek növekvő száma is. Ausztriában az elektronikus levelek 62-74 százalékát tették ki a kéretlenül érkező reklámanyagok. Ehhez képest a vírusos üzenetek aránya átlagos napokon mindössze 14-16 százalékos volt. A kitörési hullámok kezdetén viszont hét levélből akár hat is vírusos lehetett.

A Bagle, NetSky, MyDoom, Sasser és Sober vírusok megjelenése fordulatot tükröz a vírusírók motivációjában. Először jelentek meg tömegesen az anyagi haszon reményében írt vírusok. A vírusírók idegen gépek megszerzésére és azok kapacitásának értékesítésére törekedtek spam-reklámok küldői számára, illetve valamely harmadik rendszer ellen intézett szolgáltatás elfojtási támadásokat végrehajtó zombi-gépek irányítás alá vételét tűzték ki célul. "A spam és a vírus technológiát összekapcsoló nyereségérdekelt motiváció a fenyegetettség új dimenziójának megjelenésével jelentős mértékben növeli veszélyeztetettség dinamikáját" - írja az osztrák Ikarus Software "Viren und Spam Situationsbericht 2004" jelentése.

A vírus- és spamvédelem terén az idén jelent meg a szűrési technológiát a szolgáltatókhoz telepítő trend. "Ez mentesíti az egyes felhasználókat az újabb és újabb frissítések telepítése alól" - méltatja a jelenséget a tanulmány. A spam-üzenetek ellen azonban maguk a felhasználók védekezhetnek a leghatékonyabban, ha nagyobb gondossággal járnak el levélcímük kezelésekor. "Semmiképpen nem szabad a levelezési címet mindenféle honlapoknak kiadni.”

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Tech

Az olaszok képeslapok helyett mms-eket küldenek

Itália idén elbúcsúzott a hagyományos karácsonyi lapoktól: az ünnepeken félmilliárd sms- és mms-üzenetet küldtek az éterbe az olaszok, s emellett közel 130 millió e-mail üdvözletet az interneten keresztül.

hvg.hu Tech

Megsokasodtak a mobilvírus-támadások

Az IT-biztonsági cégek az utóbbi hetekben egyre több, mobiltelefonokat támadó, rosszindulatú kódot észleltek. A Skulls.C-t, a Cabir.F és a Cabir.G nevq vírusokat alig pár napja, december 21-én azonosították.

Videón is látható, ahogy egy Ford Mustanggal tetőre borulnak Nyíregyházán

Videón is látható, ahogy egy Ford Mustanggal tetőre borulnak Nyíregyházán

Fantomképet közöltek a gödöllői HÉV-en erőszakoskodó férfiról

Fantomképet közöltek a gödöllői HÉV-en erőszakoskodó férfiról

Észak-koreai diplomata szökött Dél-Koreába

Észak-koreai diplomata szökött Dél-Koreába