szerző:
Meixner Zoltán (hvg.hu)

Magyar idő szerint csütörtökön hajnalban kezdődött és vasárnap zárja be kapuit Las Vegasban a Consumer Electronics Show (CES), a világ legnagyobb szórakoztatóelektronikai vására. Ebből az alkalomból a gyártók szinte minden villannyal működő eszközt bemutatnak, amire a közeli vagy kissé távolabbi jövőben számíthatunk az üzletek polcain.

Az idei CES sztárjai a nagyfelbontású látványtechnológiák, az új notebook chipek és a széles közönséghez testközelbe először itt kerülő PlayStation Portable. Ezek a dolgok 2005-ben a kereskedelmi statisztikák előkelő helyeit is minden bizonnyal meghódítják majd, miképpen ezt a tavalyi show legfelkapottabb termékei, a plazma-tévék is tették. Ahogy akkor mindenhez az elérhető árú plazmaképernyők villódzása festett hátteret, az idén a nagyfelbontású (a hagyományos 480 helyett 1080 képsávot használó High Definition, HD) eszközök fogják lekötni a figyelem jelentős részét.

Minden digtális. Talán már ez
a béka is
© Dreamvision
Stephen Baker, az NPD Techworld elemzője a CNET.com technológiai portálnak nyilatkozva kifejtette, hogy azoknak a cégeknek, amelyek a digitális szórakoztatás újjászerveződő piacán meg akarják vetni a lábukat, elérkezett az idő, hogy működésbe hozzák piacra lépési stratégiájukat. Rengeteg új termék jelenik meg az idén, ráadásul a legtöbb az év végi ajándékozási ünnepek előtt kerül majd az üzletekbe. A vásárlókat addig el kell látni erős és elfogadható érvekkel amellett, hogy miért válasszák a digitális szórakozást, s éppen az adott terméket.

Az idei CES egyik legfontosabb vonása, hogy bemutatja, miképpen tér át a szórakoztató elektronika világa az analóg megoldásokról a digitálisakra. Ez nem csak az eszközökben, hanem a szolgáltatásokban is megmutatkozik, hiszen a kiállítás ideje alatt a látogatók már kívánságuk szerint nézhetnek videofilmeket szélessávú internet-kapcsolaton keresztül. Ezzel a show szervezői pusztán azt kívánják demonstrálni, hogy a digitalizáció mindenkihez eljut. Jenny Miller, az amerikai Consumer Electronics Asszociation (Fogyasztói Elektronika Egyesület) képviselője szerint ”Evolúciója során minden technikai dolog a digitális felé halad. Minden és mindenhol digitális lesz.”

A nagy digitalizáció kézzelfogható jeleire a várakozások szerint 120-140 ezer ember lesz kíváncsi a helyszínen. Ők már azt is láthatják, hogy a seregszemlén korántsem csak a szórakoztató elektronikai ipar képviselteti magát, hanem széles körben ott lesznek az informatikai cégek, a szórakoztatóipari vállalatok, a hálózati cégek és sávszélesség szolgáltatók egyaránt.

A bevezető előadást Bill Gates tartotta. Lehetne mondani, hogy hagyományosan, mert a nemrég még hatalmas népszerűségnek örvendő, de mára érdeklődés hiányában a Las Vegas-i események sorából törölt Comdex infromatikai vásár megnyitása is évről-évre a Microsoft elnökének jutott.

Gates, az NBC showmanje, Conan O’Brien kérdéseire válaszolva fejtette ki nézeteit a digitális életformáról. Alapmegállapításai a következők voltak: A digitális életstílus áttörése megtörtént. A kommunikáció, a fotózás, a zenehallgatás, a bloggolás és megannyi más terület az új technológiák hatása alatt új minőségben jelent meg. A PC szerepe is megváltozik, mert a személyi számítógép már nem az egyetlen digitális eszköz lesz a háztartásban annak ellenére, hogy az e-mail használata, az instant üzenetek váltása, a feljegyzések rendszerezése, a fotók feldolgozása, levelek vagy másfajta szövegek írása, nyomtatása továbbra is elsősorban hozzá kötődik. A nagy változás abban lesz, hogy a digitális eszközök – telefonok, set top boxok, az autók beépített digitális eszközei, stb. – mind összekapcsolódnak egy hálózatba. S mivel ezek képesek lesznek már az együttműködésre, ez a jelenlegi helyzettől való igen nagy eltérést jelent. A Microsoft ezért például alighanem a hardverek sokkal szélesebb köre és bármely vállalat által felhasználható szoftvereket fog fejleszteni, amelyek felhasználhatók lesznek az óráktól a high-end szerverekig igen különféle eszközökben.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Akkor "hozza" a legtöbb gyereket a gólya, amikor elindul Afrikába

Akkor "hozza" a legtöbb gyereket a gólya, amikor elindul Afrikába

Elfogadja az ellenzéki előválasztás eredményét az LMP

Elfogadja az ellenzéki előválasztás eredményét az LMP

Nagy Imre unokája: A diktatúra a nyakunkba liheg

Nagy Imre unokája: A diktatúra a nyakunkba liheg

Egy gyilkosság, amely előhozta a hongkongiak minden félelmét

Egy gyilkosság, amely előhozta a hongkongiak minden félelmét

Az AC/DC zenél majd Sergio Ramos esküvőjén

Az AC/DC zenél majd Sergio Ramos esküvőjén

Vonat gázolt halálra egy férfit Hajdúböszörményben

Vonat gázolt halálra egy férfit Hajdúböszörményben