szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Európa vezető szerepet játszik a világon a vezeték nélküli technológiák elterjesztésében – derül ki az IDC informatikai piackutató cég legújabb felméréséből. Közép-Európa pedig különösen gyors fejlődésre számíthat az idén.

Az IDC szerint jelenleg már 25 ezer Wi-Fi hotspot működik Európában. Ez a szám előreláthatólag döbbenetes mértékben növekszik majd, s a több mint 50 vezeték nélküli szolgáltató közreműködésével 2008-ra elérheti a 110 ezret is.

A vezeték nélküli informatika már az afrikai
dzsungelben is működik. Európában pedig
"döbbenetes" fejlődésre számít az IDC
piackutató cég
© Intel
„A 2005-ös év áttörést jelenthet majd a Wi-Fi európai elterjedésében. Egyre növekszik a kereslet a legújabb technológia iránt” – nyilatkozta Christian Morales, az Intel alelnöke, az európai régióért felelős ügyvezető igazgatója. „Az egyszerű laptopok mára mobil, többszörös célt szolgáló szórakoztató eszközökké váltak, amelyeket bárhová magunkkal tudunk vinni. A felhasználók útközben DVD-ket nézhetnek, nyaralás közben szerkeszthetik a képeiket, vagy játszhatnak – egy számítógépen, amelyet internetezésre és online számlafizetésre is használnak” – tette hozzá Morales.

A Wi-Fi hálózatok terjedése miatt az idén várhatóan egyre inkább növekednek majd a mobil-PC eladások. Az IDC felmérése szerint a mobilitáshoz való alkalmazkodás, a notebook eladási arányok alapján az európai régióban lesz a legerősebb. Tavalyhoz képest 19,9 százalékos növekedés várható.

Közép- és Kelet-Európában még meredekebben nőhetnek az eladások. Az IDC előrejelzése szerint a CEMA (Közép-Európa, Közel-Kelet és Afrika) régiós notebook-piacon éves szinten 23,2 százalékos növekedés várható 2005-ben.

Az IDC összehasonlítást lehetővé tévő 2004-es notebook- és asztali számítógép eladási adatai a mobilitás egyre növekvő népszerűségét bizonyítják, hiszen Nyugat-Európában a notebook piac 29,8 százalékkal bővült 2004-ben – ami majdnem a kétszerese az asztali számítógépek terén tapasztalt 10,6 százalékos növekedésnek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

A mobil informatika elsöprő előrenyomulása megkezdődik

A kínai naptár szerint a 2005-ös esztendő a Kakas éve lesz, amit az Intel a maga módján úgy értelmezett, hogy idén a mobilitás lesz a legfontosabb technológiai jellemző. Ennek szellemében a cég 10 javaslatot is megfogalmazott az informatikát használók számára.

"A Huawei titkos fegyvere" lehet ez az új chip

"A Huawei titkos fegyvere" lehet ez az új chip

A hangya őse még nem hitt a csapatmunkában

A hangya őse még nem hitt a csapatmunkában

Finn, ír és svéd ellenfelekkel küzdhetnek a magyarok az Európa-liga selejtezőjében

Finn, ír és svéd ellenfelekkel küzdhetnek a magyarok az Európa-liga selejtezőjében