szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A szegedi Gabonatermesztési Kutató Kht. munkatársai diabetikus pékárú nemzetközi szabadalmaztatásába kezdte a szénhidrátszegény kenyér és zsömle kedvező magyarországi fogadtatása után.

Varga László, a termékeket előállító Novoback ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a kutatócég évek óta foglalkozik lisztérzékenyek számára kifejlesztett termékekkel, három évvel ezelőtt pedig a Magyarország lakosságának mintegy 10 százalékát érintő cukorbetegséggel kapcsolatban is kutatásokat és fejlesztéseket kezdtek.

A szakember szerint ezek a termékek nemcsak ízükben, hanem hatásmechanizmusukban is eltérnek az eddigiektől: a speciális lisztkeverék a megszokottnál 30 százalékkal alacsonyabb szénhidrát tartalmú, mert elkészítéséhez egy indiai növény magját használják, amely az élelmiszeriparban ismert, a sütőiparban viszont eddig nem alkalmazták – tájékoztatott. A magból készült őrlemény főösszetevője egy hosszú molekulájú poliszaharid, amely önmagában emészthetetlen, és nagy vízmegkötő képességű, ezért a Magyar élelmiszerkönyv csak különleges táplálkozási élelmiszerbe engedi használni – tette hozzá Varga László.

A beteg, akár három diabetikus zsömlét is elfogyaszthat, vércukorszintje mégis akár 40 százalékkal alacsonyabb lesz, mint a hagyományos termékek fogyasztása esetén. Az eredményeket orvosi vizsgálatok is alátámasztják – hangsúlyozta az ügyvezető. A készítmény 2003-ban került piacra, tavaly pedig már az ország mintegy 30 pékségében volt kapható. A magyar szabadalmat két éve nyújtották be, a nemzetközi hivatal pedig 2004-ben kapta meg az anyagot. Idáig kedvező a fogadtatása, ami talán annak köszönhető, hogy az elmúlt 30 évben csak diabetikus kétszersült került forgalomba, friss pékárú nem – mutatott rá a szakember. A tervek között szerepel egy hasonló technológiával készült sütőpor és készliszt keverék előállítása is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Panoráma Tech

Vércukor- és részegségteszt mobiltelefonon

Egészségtesztelő telefonok forgalmazásába kezdenek a koreai mobilszolgáltatók. A mobiltulajdonosok megmérhetik többek között a vércukorszintjüket, kielemezhetik a látásukat, sőt felmérhetik, hogy elmúlt-e az elmúlt esti tivornya hatása.

Panoráma Tech

Új orvosi technológiák születnek Berlinben

A kiterjedt berlini orvosi kutatások eredményeként számos új, igen hatékony kórházi technológia körvonalazódik a daganatos betegségek, az égési sérülések, a fertőző- és autoimmun betegségek gyógyításában.