szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A láthatatlanná tévő köpenyekről, az UFO-k tökéletes álcázási technikáiról már gyermek- és tinédzserkorunk irodalmi- és filmélményeiből értesültünk, s magunkba szívtuk a vágyat, hogy időnként bárcsak mi is tökéletesen rejtve maradhatnánk. A láthatatlanság iránti vágy azonban nem csak a magunkfajtákat járja át. A katonákat az ilyesmi, ha lehet, még sokkal jobban érdekli. Hát most feltalálták a láthatatlanságot. És ez nem mese többé.

Ez a lopakodó harcigép talán nem
oly sokára nem csak a radarok,
hanem az emberi szem számára is
láthatatlan lesz
© AP
A philadelphiai University of Pennsylvania elektromérnökei kifejlesztettek egy olyan szerkezetet, amely - állítják - a „tárgyakat majdnem láthatatlanná teszi a megfigyelő számára.” Az eszköz működési koncepcióját a Nature című tudományos internetes folyóiraton keresztül tették közzé. Ezek szerint az álcázóeszköz nem kíván semmiféle külső segítséget, antennákat vagy számítógép-hálózatokat, s a láthatóságot attól függetlenül redukálja, hogy milyen szögben nézik a tárgyat.

Sir John Pendry, a londoni Imperial College fizikusa szerint az új elképzelés tartalmaz néhány igen figyelemreméltó elemet a lopakodó- és az álcázási technológia számára.

Miközben már korábban is fejlesztettek láthatatlanságot eredményező pajzsokat, a mostani technológiai megoldást leíró Andrea Alú és Nader Engheta jelentése olybá tűnik, mintha a fantasztikus filmek világába tett kirándulás volna az Enterprise csillaghajóval.

A koncepció az úgynevezett „plazmonikus fedésen” alapul, amely azt jelenti, hogy megelőzik a fény szétszóródását. Ha a fény nem verődik vissza egy tárgyról, akkor az nem látható.

A fény visszaverődését és szétszóródását úgy lehet megakadályozni, hogy a felület, amellyel találkozik, ugyanolyan hullámhosszon rezeg, mint maga a beeső fény. Ha a szerkezet képes volna különféle elektromágneses hullámhosszokon működni (többek között a látható fény tartományában), az elmélet szerint a tárgy látványa elenyészne a levegőben.

Alú és Engheta kísérleti plazmonikus fedők után kutatott, amelyeket fémekkel, például arannyal és ezüsttel egyesítettek a látható fény eltüntetése érdekében. Amikor a fény egy fémes felületet ér, elektron hullámokat, úgynevezett plazmonokat generál. A kutatók azt tapasztalták, hogy amikor a beeső fény eléri az anyagot, a frekvenciája megegyezik a plazmonok frekvenciájával, s a két frekvencia kioltja egymást. Adott körülmények között a fémtárgyak csak elhanyagolható mennyiségű fényt szórnak szét.

A kutatók gömbölyű és hengeres tárgyakat vontak be a plazmonikus védelemmel, s a tárgyak igen kevés fényt szórtak szét. Ezeket a tárgyakat amikor megfelelő hullámhosszúságú fénynek tették ki, látszólag olyan kicsinnyé váltak, hogy szinte már láthatatlanok voltak.

A kutatásokat az amerikai Defense Advanced Research Projects Agency, azaz a DARPA is támogatja. Ez ugyanaz a katonai csúcstechnológiák létrehozásáért felelős szervezet, amely az internet kifejlesztését kezdeményezte, vagy éppen a kísérleti X-repülőkkel folytatott programokat is támogatja.

Néhány kutató megjegyzi, habár az elleplező eszköz használható lehet katonai járművek és repülőgépek, hovatovább űrhajók számára, de az ellenség előtti tökéletes láthatatlanság még a távoli jövő ködébe vész.

John Pendry azt mondta, hogy az eszközt minden egyes tárgyhoz, amelyet el akarnak vele rejteni, külön-külön kellene kalibrálni. És akkor még nem is beszéltünk azokról a lényegesen nagyobb nehézségekről, amit az okoz, hogy a látható fény teljes spektrumában (a vöröstől az ibolyáig) működőképessé kéne tenni, s nem csupán egyetlen színre. Így aztán ami igazán láthatatlan, az a technológia gyakorlati bevezetésének időpontja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Meixner Zoltán (hvg.hu) Tech

Robotharcosok bevetését tervezik Irakban

Az Egyesült Államok hadserege tizennyolc távirányítású robotharcost kíván az iraki hadszíntérre küldeni idén márciusban vagy legkésőbb áprilisban. A SWORDS (kardok) névre keresztelt robotok az elsők lesznek, amelyeket éles harchelyzetben bevetnek.

Infinit Tech

Az intelligens autók korszaka két éven belül megkezdődik

Míg korábban csak a luxusautókra volt jellemző az extra felszereltség, néhány éven belül a hátsó ülésbe épített videokonzolok, a fedélzeti navigációs rendszerek, valamint a vezeték nélküli kommunikációs technológiák is széria felszerelésnek számítanak majd az autógyártók többségénél.

Meixner Zoltán (hvg.hu) Tech

Hamarosan akár ünnepi ebédet is programozhatunk magunknak

Amikor az elmúlt húsz év során szélesebb körben használatba vettük a számítógépeket aligha gondoltuk volna, hogy a munkánk után a civil életünket is teljesen át fogják alakítani. Csak jókat vigyorogtunk, amikor a tévés rajzfilmsorozatban a Jetson család programozott magának négy adag rántott csirkét. Pedig ha tudtuk volna…

Zavargásokra számít a Walmart, ezért eldugja a fegyvereket

Zavargásokra számít a Walmart, ezért eldugja a fegyvereket

Majdnem 10 százalékkal nőtt az átlagkereset augusztusban

Majdnem 10 százalékkal nőtt az átlagkereset augusztusban

Keményen nekiment Orbánnak az orosz külügyi szóvivő

Keményen nekiment Orbánnak az orosz külügyi szóvivő