szerző:
MTI

Jeanne 'Arc állítólagos földi maradványait hat hónapig tartó vizsgálatoknak vetik alá az orvostudomány minden rendelkezésre álló eszközével - jelentette be Philippe Charlier patológus, akit a Le Parisien című lap idézett hétfői számában.

A roueni máglya helyén összegyűjtötték a 19 éves korában megégetett orleansi szűz "csontjait és bőrmaradványokat", azokat konzerválták, s jelenleg Tours érsekségénél őrzik.

Jeanne d'Arcot titokzatos hangok szólították arra, hogy a százéves háborúban felszabadítsa Franciaországot az angoloktól. Amikor brit fogságba került, mint varázslót és csalót előbb életfogytiglani börtönre ítélték, majd később máglyán kivégezték. A franciák által nemzeti hősként tisztelt Jeanne elítélését az egyház 1456-ban érvénytelenítette, majd 1909-ban boldoggá, 1920-ben pedig szentté avatták.

Az igazságügyi orvosszakértő Charlier a múltban már szerzett tapasztalatokat hasonlóan nehéz és látványos vizsgálatokkal. Vezetése alatt egy orvoscsoportnak tavaly sikerült kideríteni, hogy mi okozta a halálát VII. Károly francia király szeretőjének, Agnes Sorelnek (1422-1450). Bizonyítékot találtak arra, hogy a hölgy higanymérgezésben halt meg, de azt nem derült ki, hogy véletlen volt-e, vagy megmérgezték.

"Alig tudunk valamit Jeanne d'Arc-ról, egyetlen képünk sincs róla, csak egy homályos rajz az eljárás aktáinak egyikén" - mutatott rá az orvos. Ezek a hiányosságok hozzájárulhattak az orléans-i szűz körül kialakult mítoszokhoz. Egy legenda szerint hamvait a Szajnába szórták, szíve azonban csodával határos módon épségben fennmaradt. Ősszel Chalier már többet tud erről mondani.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kult

Hamisítvány a Jézusra utaló "régészeti lelet"

Az Izraeli Régészeti Hatóság szerint hamisítvány az az állítólag első századi osszárium (csontház), amelyen Jézus neve is szerepel. A csontházat múlt novemberi felbukkanása óta sokan Jézus Krisztus létezése első régészeti bizonyítékának tekintették.

"Ki akarja kimosni Bayer Zsolt száját?" - összeállt az ellenzék és a szakszervezetek Tatabányán

"Ki akarja kimosni Bayer Zsolt száját?" - összeállt az ellenzék és a szakszervezetek Tatabányán

Tényleg a Fidesz bunkósbotja az Állami Számvevőszék?

Tényleg a Fidesz bunkósbotja az Állami Számvevőszék?

Mohácsi legendás Csárdáskirálynője ismét látható

Mohácsi legendás Csárdáskirálynője ismét látható

Most megtudhatja, milyen volt az igazi Görgey!

Most megtudhatja, milyen volt az igazi Görgey!

Az ombudsmanhoz fordul a gyerekek otthongondozási díja miatt az LMP

Az ombudsmanhoz fordul a gyerekek otthongondozási díja miatt az LMP

Egy 550 lóerős Pobjeda az orosz válasz Ken Blockra - videó

Egy 550 lóerős Pobjeda az orosz válasz Ken Blockra - videó