szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Cassini amerikai űrszonda négy, eddig ismeretlen kisholdat fedezett fel a Szaturnusz egyik nagy gyűrűjében.

A Szaturnusz gyűrűi. Tízmillió kishold lehet bennük
© NASA

Mint az amerikai űrkutatási hivatal helyi idő szerint szerdán közölte, a miniholdak átmérője 100 méter, vagyis akkora, mint egy futballpálya hossza. A tudósok feltételezése szerint a Szaturnusz gyűrűiben mintegy tízmillió kishold "rejtőzik".

A mostani felfedezés hozzásegíthet a Szaturnusz-gyűrűk keletkezésnek megértéséhez. A feltevések szerint évmilliárdokkal ezelőtt széthullott egy hatalmas jégtömb, és annak apró részeiből képződtek a gyűrűk.

A Szaturnusz a naprendszer második legnagyobb bolygója, holdjait a nagyobbik, külső A-gyűrűn fedezték fel. A bolygónak egyébként 100 ezer gyűrűje van, de az ábrázolásokon általában csak a két nagy, az A- és B-gyűrűt mutatják.

Az amerikai-európai ikerszonda, a Cassini-Huygens 2004. július 1-jén fordult a Szaturnusz-rendszer felé, és akkor készültek a miniholdakat mutató felvételek. Az Európai Űrügynökség, az ESA Huygens nevű szondája 2005. januárjában az óriásbolygó Titan nevű holdjára ereszkedett le. A Cassini a program szerint 74-szer kerüli meg a Szaturnusz gázbolygót.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Tech

A Szaturnusz fölött is kék az ég

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) pasadenai központjában nem kis meglepetést okozott, amikor a gyűrűs bolygó körül keringő Cassini űrszonda helyi idő szerint csütörtök este erről tanúskodó felvételeket küldött - mondta Bob West munkacsoport-vezető. A Szaturnusz ugyanis földi teleszkópokkal figyelve mindeddig sárgának látszott.

MTI Tech

Geológiai aktivitást mutat az Enceladus Szaturnusz-hold

Geológiai aktivitás zajlik a Szaturnusz Enceladus nevű holdjának a déli pólusa környékén - jelentették be kedden a kutatók az Amerikai Geofizikai Szövetség éves közgyűlésén a gyűrűsbolygó körül 2004 júliusa óta keringő Cassini amerikai űrszonda felvételei alapján.

hvg.hu Tech

Zenél a Szaturnusz

A gyűrűs bolygó körül keringő Cassini űrszonda rögzítette az égitest mágneses tere által kibocsátott rádióhullámokat, amelyet a NASA tudósai hanghullámokká alakítottak át.

Panoráma Tech

Az Enceladus Szaturnusz-holdnak jelentős légköre van

A Szaturnusz körül tavaly nyár óta keringő Cassini amerikai űrszonda kimutatta, hogy az óriásbolygó Enceledus nevű holdjának jelentős légköre van – jelentette be szerda este a Kaliforniában lévő földi irányítóközpont.