szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Egyesült Államok, Kína és Oroszország is űrhajósokat akar küldeni a Holdra, de a nekibuzdulás ezúttal nem annyira a presztízzsel, mint inkább azzal függ össze, hogy nagy haszonnal kecsegtet egy Holdon nyitandó bánya – írta a Die Welt című német lap.

Tokamak fúziós reaktor. Energiatermelés
100 millió fokon
© europa.eu.int
A Hold kőzete relatíve sok hélium-3-at tartalmaz, amely a Földön roppant ritka, ugyanis a nemesgáz Földünkön előforduló két változatából 99,99987 százalék hélium-4. A hélium-3, amelyet napjainkban például kutató-laboratóriumokban a különlegesen hideg hőmérsékletek előállításához használnak, olyan drága, hogy egy kilogramm 4 millió dollárba is kerülhet!

A Holdon lévő hélium-3 azért annyira csábító, mert a jövő erőművének jósolt, fúziós reaktorok fűtőanyaga lehetne. Franciaországban már építik az Iter nevű fúziós reaktort, amelyben a hidrogén-izotóp deutérium és trítium olvad majd össze, de még több energiát lehetne előállítani, ha helyettük két hélium-3 atom fuzionálna.

Műszakilag azonban ez még nagyobb követelményeket támaszt, ugyanis a reaktorban az eddig tervezettnél is nagyobb hőmérsékletre lenne szükség. Ráadásul a hélium-3-ból a Földön nincs elegendő. Így az első generációs fúziós erőművek, amelyek legkorábban az évszázad közepén szállíthatnak áramot, mindenképpen deutérium-trítium erőművek lesznek. A fizikusok második lépésként tervezik a deutérium és a hélium-3 fúzióját, hogy aztán végül a harmadik erőmű generációban fűtőanyagként csak hélium-3-at alkalmazzanak.

Ennek természetesen az az előfeltétele, hogy addigra sikerüljön az értékes nemesgázt a Holdról a Földre szállítani. Elvileg ez nem tűnik túl bonyolultnak. A holdkőzetet a napenergia segítségével föl lehetne annyira melegíteni, hogy a héliumgáz kiszabaduljon, ezután már csak össze kell gyűjteni, tartályokba zárni és a földre szállítani.

A hélium-3-mal működő fúziós erőművek egyrészt sokkal hatékonyabban használnák fel az energiát, ezen kívül azonban még egy óriási előnyük vola: egy hélium-3 erőmű a trítiummal ellentétben nem radioaktív. Ráadásul a deutérium és a trítium fúziójánál nemcsak energia keletkezik, hanem gyors neutronok is. Ezek óhatatlanul beleütköznek az erőmű konstrukciós anyagába és ott radioaktivitást indukálnak, ami úgy száz évig meg is marad.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Negyedik generációs atomreaktort épít Franciaország

A "negyedik generációs", fúziós atomreaktor idén kezdődő franciaországi megépítését, 2020-ig történő beüzemelését, valamint egy atombiztonsági hatóság létrehozását jelentette be csütörtökön Jacques Chirac államfő, amikor az új év alkalmából köszöntötte a francia munkáltatókat és a szakszervezeteket.

MTI Világ

Magyarok is dolgoznak majd a termonukleáris reaktorban

Remélhetőleg magyar kutatók is dolgozhatnak majd a világ első kísérleti termonukleáris atomreaktorában, az ITER-ben, amely Dél-Franciaországban épül meg - mondta az Atomenergia Kutatóintézet igazgatóhelyettese.

hvg.hu Tech

Kína mesterséges napot épít

Kína márciusban vagy áprilisban befejezi az első szupravezetéses Tokamak típusú kísérleti fúziós reaktor építését, s a tervek szerint júliusban vagy augusztusban üzembe is állítja saját mesterséges napját.

Elsőként került magyar szereplő a Power 100-ba

Elsőként került magyar szereplő a Power 100-ba

Pár kérdés után rögtönzött kordonozással védték a minisztereket a Szájerről kérdező újságíróktól

Pár kérdés után rögtönzött kordonozással védték a minisztereket a Szájerről kérdező újságíróktól

A Barcelona könnyedén nyert a Fradi ellen Budapesten is

A Barcelona könnyedén nyert a Fradi ellen Budapesten is